Εικαστικά | Είδα...

Τα πλην (και τα συν) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου 05 Ιουνίου 2018

Μια ακόμα επίσκεψη στο σημαντικότερο μουσείο της Ελλάδας (και όλου του κόσμου) και τα συμπεράσματά μας από αυτή.

Κυριακή πρωί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, περί τις 11. Οι τουρίστες συρρέουν, η εικόνα δεκάδων ανθρώπων να ανεβαίνουν τα μαρμάρινα σκαλιά είναι εντυπωσιακή. Ουρά στην είσοδο, όχι μόνο λόγω του πλήθους, κυρίως επειδή λειτουργεί μόνο ένα ταμείο. Ευγενέστατος ο κύριος που κόβει τα εισιτήρια, τι να σου κάνει όμως ένας άνθρωπος; Σκέφτομαι για άλλη μια φορά πόσο κακή εντύπωση μπορεί να έχει ο επισκέπτης με την είσοδό του, πριν καν να δει τις αρχαιότητες. Εχει ξεκινήσει, ως γνωστόν, η τουριστική περίοδος. Περιμένουμε, όπως έχει γραφτεί ξανά και ξανά, ακόμα περισσότερους τουρίστες από όσους μας είχαν επιλέξει πρόπερσι και πέρσι, τόσο δύσκολο είναι να πάρει και το Μουσείο τα μέτρα του λειτουργώντας περισσότερα ταμεία;

Τουλάχιστον, για να μην γκρινιάζουμε μόνο, αυτήν τη φορά ήταν ανοιχτές όλες οι αίθουσες στον πάνω όροφο, ορισμένες εκ των οποίων σε προηγούμενες επισκέψεις μου τις έβρισκα κλειστές «λόγω ελλείψεως προσωπικού». Το προσωπικό φαίνεται πως βρέθηκε (εξυπηρετικότατοι όλοι, και οι κυρίες και οι κύριοι που έχουν αναλάβει την επίβλεψη των χώρων), οπότε γλιτώνουμε για εφέτος τα απαξιωτικά σχόλια για ένα μουσείο που υπολειτουργεί. Το οποίο τυχαίνει να είναι και το σπουδαιότερο μουσείο του κόσμου (μαζί, κατά τη γνώμη μου, με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου). Όμως, αφού γίνεται που γίνεται η προσπάθεια, γιατί να μην την κάνουμε ολοκληρωμένη; Ένα – δύο ταμεία ακόμα! Αυτό και τίποτε άλλο. Α! Και λίγο περισσότερο καθάρισμα στο παρκάκι έξω από το μουσείο, η απεριποίητη εικόνα του οποίου δεν τιμάει καθόλου την πόλη. Κατά τα άλλα, υπερήφανος ως Ελλην, άκουσα τη Γερμανίδα που περπατούσε δίπλα μου να λέει στην ξεναγό που τη συνόδευε: «Εχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, τόσο όμορφη αρχαιολογική συλλογή δεν έχω ξαναδεί». Ε, ναι!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_unnamed_(8) Το περίστροφο του Καρυωτάκη και τα ελληνικά Νόμπελ «στριμωγμένα» σε μία έκθεση Τα συν και τα πλην της Πινακοθήκης Γκίκα. Main_ginaika_zografiki Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση. Main_pragmatiki_mauroula Δε θέλει χάδια η Μαυρούλα – Η Στέγη στο Πεδίον του Άρεως Η πραγματικότητα στο Πεδίον του Άρεως είναι πολύ πιο δυνατή από τους «Μύθους» της Στέγης.
#load_content_with_ajax