ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Εικαστικά | Είδα...

Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 08 Ιουνίου 2018

Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση.

Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι μια από τις πιο συγκινητικές εκθέσεις που έχω δει. Με τη συγκίνηση που προκύπτει από την αγνή ομορφιά, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε αντικείμενα που μοιάζουν να έχουν ψυχή.
Διοργάνωση που «αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», η έκθεση αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα.
Πρόκειται για συνδυασμό που δημιουργεί περιβάλλον υψηλής αισθητικής μέσα στο οποίο τα έργα, από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά, αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο. Η έκθεση αποτελείται από τέσσερα μέρη: Στο πρώτο, με τον τίτλο  «Αιώνια αισθητική» παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα της καθημερινότητας, «που καταγράφουν τις συνεχείς εναλλαγές και τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής στην ανθρώπινη διαχρονία». Ακολουθεί «Το ωραίο και το επιθυμητό», μια προσέγγιση στις αισθητικές προτιμήσεις των αρχαίων. Το τρίτο μέρος έχει τον τίτλο «Προβάλλοντας το σώμα» και αφορά, βεβαίως, την απεικόνιση – εικαστική απόδοση του ανθρώπινου σώματος από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους ιστορικούς χρόνους, ενώ η έκθεση κλείνει με την «Ατέρμονη αναζήτηση», έναν «αισθητικό στοχασμό ως προς τη σημασία του ωραίου και την αξία του για τον άνθρωπο». Μην την χάσετε. (Για να το πούμε όμως και αυτό, τι θλίψη κατά την πρόσβαση στο Μουσείο να ανεβαίνεις αυτά μαρμάρινα χορταριασμένα σκαλοπάτια! Υπόθεση μερικών λεπτών θα ήταν το ξερίζωμα των αγριόχορτων που δημιουργούν εικόνα αδιαφορίας και εγκατάλειψης).

* Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά, τις Δευτέρες από τις 13.00 ως τις 20.00 και από Τρίτη ως Κυριακή, από τις 08.00 ως τις 20.00.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_img-1400x511-1-e1504801855697 Tape art: Εκφραστήκαμε μέσω μίας... χαρτοταινίας! Στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Main_12_museum_of_cycladic_art%c2%a9_photo_paris_tavitian Είδα: την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Μία έκθεση αποκαλυπτική, καθώς φέρνει στο φως έναν ολόκληρο κόσμο που φέρνει μέσα του ο Πικάσο, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον J... Main_unnamed_(8) Το περίστροφο του Καρυωτάκη και τα ελληνικά Νόμπελ «στριμωγμένα» σε μία έκθεση Τα συν και τα πλην της Πινακοθήκης Γκίκα. Main_ginaika_zografiki Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
#load_content_with_ajax