Εικαστικά | Είδα...

Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» 25 Σεπτεμβρίου 2018

Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Δύο συναισθήματα κυριάρχησαν κατά την επίσκεψή μου στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Το πρώτο ήταν συγκίνηση: «Ακολουθώντας» τη δημιουργική πορεία του από τους πρώτους πίνακές του μέχρι τα τελευταία αφαιρετικά – γεωμετρικά σχέδιά του αισθάνθηκα πως ξαναβρήκα αυτή την όμορφη και τρυφερή Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έχω χάσει. Την Ελλάδα του Ελύτη, του Τσαρούχη, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, την Ελλάδα του Μόραλη που ήταν και η δική μου πατρίδα: Στους πίνακές του ξαναβρήκα τα χαμηλά σπίτια και τους δρόμους που θυμάμαι, και εκείνα τα καθαρά βλέμματα που είχαν και οι δικοί μου άνθρωποι, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μου. Τους είδα να στέκονται με τα κοστούμια και τα φουστανάκια τους, με τα μπριγιαντιναρισμένα κεφάλια και τα σκαλωτά μαλλάκια τους, δίπλα σε ένα βάζο με λουλούδια, καθισμένους σε ένα τραπέζι με κεντητό τραπεζομάντιλο. Ηταν ξαφνικά όλα όμορφα και παρηγορητικά και σχεδόν σου έφερναν δάκρια στα μάτια, ειδικά αν είχες μνήμες από εκείνες τις εποχές.

Το δεύτερο συναίσθημα που με κατέλαβε, ήταν αισιοδοξία. Πείτε την και χαζή αισιοδοξία... Αισθάνθηκα όμως πως αυτό το γοητευτικό (με όλα τα προβλήματά του), ακόμα και εξιδανικευμένο, τότε, το τότε που έχει «φυλακίσει» στα έργα του ο καλλιτέχνης, δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί σαν να μην υπήρχε. Πως υπάρχουν ακόμα γύρω μου οι σπόροι του, που μόλις βρουν την ευκαιρία θα ανθίσουν. Εβλεπα τους γονείς που είχαν φέρει μαζί τους μικρά παιδιά και που προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν, να τα παρασύρουν στη μαγεία, και βαθιά μέσα μου ευχήθηκα αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να κατανοήσουν την ομορφιά και την ποιότητα και να τις εντάξουν στις ζωές τους.

Βγήκα στην Πειραιώς χαρούμενος, έτσι όπως χαρούμενο μπορεί να σε κάνει, με τρόπο μαγικό, η ειλικρινής και τίμια τέχνη. Μην χάσετε την εξαιρετική αυτή έκθεση, είναι τροφή και γιατρικό για την ψυχή.
Ως τις 5 Ιανουαρίου 2019.

 

 

 

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση. Main_ethniko-arxaiologiko-mouseio Τα πλην (και τα συν) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μια ακόμα επίσκεψη στο σημαντικότερο μουσείο της Ελλάδας (και όλου του κόσμου) και τα συμπεράσματά μας από αυτή. Main_pragmatiki_mauroula Δε θέλει χάδια η Μαυρούλα – Η Στέγη στο Πεδίον του Άρεως Η πραγματικότητα στο Πεδίον του Άρεως είναι πολύ πιο δυνατή από τους «Μύθους» της Στέγης. Main_1376 Είδα: τους «Τόπους Αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στο Μουσείο Μπενάκη Από τον Χαλεπά ως τον Τσαρούχη και από τον Γύζη και τον Λύτρα ως τον Πρέκα και τον Τέτση, οι πίνακες και τα γλυπτά που εκτίθενται δεν μπορούν να μην μιλήσουν στην ψυχή του Ελληνα. Main_%ce%9c%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%84%ce%b1_%cf%83%ce%ba%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d_%ce%a3%cf%84._%ce%9b%ce%b1%ce%b6%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b7_%ce%b3%ce%b9%ce%b1_%cf%84%ce%b7_%ce%a1%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%ba%ce%b1_eno_1983_-_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%9a%ce%bb%ce%ac%ce%b9%ce%b2_%ce%9c%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%b1 Είδα: την έκθεση «Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός» Μια ωραία έκθεση στη Λυρική.
#load_content_with_ajax