ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Εικαστικά | Είδα...

Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» 25 Σεπτεμβρίου 2018

Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Δύο συναισθήματα κυριάρχησαν κατά την επίσκεψή μου στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Το πρώτο ήταν συγκίνηση: «Ακολουθώντας» τη δημιουργική πορεία του από τους πρώτους πίνακές του μέχρι τα τελευταία αφαιρετικά – γεωμετρικά σχέδιά του αισθάνθηκα πως ξαναβρήκα αυτή την όμορφη και τρυφερή Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έχω χάσει. Την Ελλάδα του Ελύτη, του Τσαρούχη, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, την Ελλάδα του Μόραλη που ήταν και η δική μου πατρίδα: Στους πίνακές του ξαναβρήκα τα χαμηλά σπίτια και τους δρόμους που θυμάμαι, και εκείνα τα καθαρά βλέμματα που είχαν και οι δικοί μου άνθρωποι, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μου. Τους είδα να στέκονται με τα κοστούμια και τα φουστανάκια τους, με τα μπριγιαντιναρισμένα κεφάλια και τα σκαλωτά μαλλάκια τους, δίπλα σε ένα βάζο με λουλούδια, καθισμένους σε ένα τραπέζι με κεντητό τραπεζομάντιλο. Ηταν ξαφνικά όλα όμορφα και παρηγορητικά και σχεδόν σου έφερναν δάκρια στα μάτια, ειδικά αν είχες μνήμες από εκείνες τις εποχές.

Το δεύτερο συναίσθημα που με κατέλαβε, ήταν αισιοδοξία. Πείτε την και χαζή αισιοδοξία... Αισθάνθηκα όμως πως αυτό το γοητευτικό (με όλα τα προβλήματά του), ακόμα και εξιδανικευμένο, τότε, το τότε που έχει «φυλακίσει» στα έργα του ο καλλιτέχνης, δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί σαν να μην υπήρχε. Πως υπάρχουν ακόμα γύρω μου οι σπόροι του, που μόλις βρουν την ευκαιρία θα ανθίσουν. Εβλεπα τους γονείς που είχαν φέρει μαζί τους μικρά παιδιά και που προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν, να τα παρασύρουν στη μαγεία, και βαθιά μέσα μου ευχήθηκα αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να κατανοήσουν την ομορφιά και την ποιότητα και να τις εντάξουν στις ζωές τους.

Βγήκα στην Πειραιώς χαρούμενος, έτσι όπως χαρούμενο μπορεί να σε κάνει, με τρόπο μαγικό, η ειλικρινής και τίμια τέχνη. Μην χάσετε την εξαιρετική αυτή έκθεση, είναι τροφή και γιατρικό για την ψυχή.
Ως τις 5 Ιανουαρίου 2019.

 

 

 

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_img-1400x511-1-e1504801855697 Tape art: Εκφραστήκαμε μέσω μίας... χαρτοταινίας! Στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Main_12_museum_of_cycladic_art%c2%a9_photo_paris_tavitian Είδα: την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Μία έκθεση αποκαλυπτική, καθώς φέρνει στο φως έναν ολόκληρο κόσμο που φέρνει μέσα του ο Πικάσο, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον J... Main_unnamed_(8) Το περίστροφο του Καρυωτάκη και τα ελληνικά Νόμπελ «στριμωγμένα» σε μία έκθεση Τα συν και τα πλην της Πινακοθήκης Γκίκα. Main_ginaika_zografiki Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση.
#load_content_with_ajax