ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Εικαστικά | Είδα...

Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» 01 Οκτωβρίου 2018

Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αγαπούσε πολύ την ποίηση και τα όμορφα πράγματα ο Κινέζος αυτοκράτορας Qianlong (1711 – 1799). Γι΄ αυτό και η έκθεση με τα αντικείμενα, τα έργα τέχνης και τα έπιπλά του, που φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι γεμάτη ομορφιά και ποίηση. Τίτλος της «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong». Στην είσοδό της θα σας υποδεχτεί η χρυσοποίκιλτη στολή του, η ίδια στολή που φοράει στο μεγάλο πορτρέτο που θα δείτε κρεμασμένο πίσω της.

Στη συνέχεια, το ένα μετά το άλλο τα δωμάτια που έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες της έκθεσης στο ισόγειο του μουσείου, θα σας μεταφέρουν στην Απαγορευμένη Πόλη. Μέσα σε αυτά τα πολυτελή δωμάτια, 154 θαυμάσια εκθέματα «διηγούνται» καθένα τη μοναδική ιστορία του και όλα μαζί μια λαμπρή περίοδο της ιστορίας της Κίνας. Σκεύη για το τσάι, Βούδες, ποιητικά κείμενα, κοστούμια ηθοποιών από ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις… Και το «Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων», με το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους, με το παραβάν με την περίτεχνη διακόσμηση και με όλα τα άλλα τα διακοσμητικά που είχε συλλέξει ο αυτοκράτορας. Εντυπωσιακό και το (εκτιθέμενο σε παρακείμενη αίθουσα) γραφείο του, διακοσμημένο με πλακίδια λευκού νεφρίτη.
Η παρουσίαση των θησαυρών του ολοκληρώνεται με σκεύη λατρείας και λατρευτικά αγάλματα. Δεν είναι μία έκθεση μεγάλη, είναι όμως αντιπροσωπευτική της κινεζικής τέχνης, και σίγουρα ξεχωριστή καθώς πολλά από τα αντικείμενα που εκτίθενται παρουσιάζονται για πρώτη φορά και δεν τα έχουν δει ούτε καν οι κάτοικοι του Πεκίνου.

Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2019, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 3 ευρώ.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_img-1400x511-1-e1504801855697 Tape art: Εκφραστήκαμε μέσω μίας... χαρτοταινίας! Στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Main_12_museum_of_cycladic_art%c2%a9_photo_paris_tavitian Είδα: την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Μία έκθεση αποκαλυπτική, καθώς φέρνει στο φως έναν ολόκληρο κόσμο που φέρνει μέσα του ο Πικάσο, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον J... Main_unnamed_(8) Το περίστροφο του Καρυωτάκη και τα ελληνικά Νόμπελ «στριμωγμένα» σε μία έκθεση Τα συν και τα πλην της Πινακοθήκης Γκίκα. Main_ginaika_zografiki Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση.
#load_content_with_ajax