ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Εικαστικά | Είδα...

Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη 08 Ιανουαρίου 2019

Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση.

Αν έχω μια ένσταση σχετικά με την έκθεση «΄Αρωμα γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική: Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη», αυτή αφορά το θέμα του χώρου. Αν και εκτείνεται σε τρεις ορόφους του Ιδρύματος Θεοχαράκη, οι πίνακες είναι τόσο πολλοί, τόσο όμορφοι και τόσο σημαντικοί, που συχνά αισθάνεσαι πως «ασφυκτιούν» πως θα άξιζαν μια πιο «άνετη» παρουσίαση σε αίθουσες πιο ευρύχωρες. Όμως, τα τετραγωνικά μέτρα κάθε ορόφου… είναι συγκεκριμένα, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Στριμωγμένα - ξεστριμωγμένα τα έργα της έκθεσης εντυπωσιάζουν, και το «Αρωμα γυναίκας» που αναδύεται από αυτά μας σαγηνεύει.

«Δανεισμένοι» κυρίως από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης οι 85 πίνακες που παρουσιάζονται αποθεώνουν τη γυναίκα ως πηγή έμπνευσης για τους Ελληνες καλλιτέχνες: Ανδρέας Κριεζής, Θεόδωρος Βρυζάκης, Νικηφόρος Λύτρας Νικόλαος Γύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Περικλής Βυζάντιος, Θάλειας Φλωρά - Καραβία, Νικόλαος Λύτρας, Κωνσταντίνος Παρθένης, ς Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Ρόρρης και Χρήστος Μποκόρος είναι μερικοί μόνο από τους δημιουργούς που χαρίζουν την έμπνευση και τα χρώματά τους στην έκθεση. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα κείμενα της Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα που μας υποδέχονται στο χώρο δίνοντάς χρήσιμες πληροφορίες.

Η καλοστημένη και τόσο γοητευτική «συνομιλία» του σύγχρονου φιλότεχνου με τη νεοελληνική καλλιτεχνική δημιουργία ξετυλίγεται σε οκτώ ενότητες:« Γυναίκες µε ελληνικές τοπικές φορεσιές» η πρώτη, «Οι πρώτες προσωπογραφίες» η δεύτερη, . «Η εικόνα της γυναίκας στην ηθογραφία - 19ος αιώνας» η τρίτη. Και ακολουθούν οι: «Πορτρέτα της αστικής τάξης - οικεία πρόσωπα»,«Συμβολικές και αλληγορικές εικόνες της γυναίκας», «Γυναικείες εικόνες µε την αύρα του ιµπρεσιονισµού», «Η γυναίκα μέσα από] τις αναζητήσεις του µοντερνισµού», και «Εικόνες της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική τέχνη». Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει η Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλου.

Μη χάσετε αυτή την έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 3 Φεβρουαρίου 2019. Ακόμα και αν αρκετούς από τους πίνακες που παρουσιάζονται μπορεί να τους έχετε δει στο παρελθόν σε άλλες εκθέσεις, ενταγμένοι τώρα σε μια θεματική ενότητα αποκτούν νέο ενδιαφέρον. Στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_img-1400x511-1-e1504801855697 Tape art: Εκφραστήκαμε μέσω μίας... χαρτοταινίας! Στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Main_12_museum_of_cycladic_art%c2%a9_photo_paris_tavitian Είδα: την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Μία έκθεση αποκαλυπτική, καθώς φέρνει στο φως έναν ολόκληρο κόσμο που φέρνει μέσα του ο Πικάσο, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον J... Main_unnamed_(8) Το περίστροφο του Καρυωτάκη και τα ελληνικά Νόμπελ «στριμωγμένα» σε μία έκθεση Τα συν και τα πλην της Πινακοθήκης Γκίκα. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση.
#load_content_with_ajax