Εικαστικά | Νέα

Ένα (ακόμα) μουσείο γεμάτο προβλήματα 12 Ιουνίου 2018

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της υπολειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης

Παρακολουθώ εδώ και μέρες στο Facebook τα διόλου κολακευτικά σχόλια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης. Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας κινδυνεύει να μείνει ακόμα και χωρίς τουαλέτες, λόγω ελλείψεως προσωπικού! Διαβάζω τώρα πως το θέμα έθιξε στη Βουλή των Ελλήνων με παρέμβασή του ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, σύμφωνα με τον οποίο: «Η συλλογή του με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Δυστυχώς σήμερα, παρά το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα μπουκάλι νερό, αφού από τότε που έληξε η σύμβαση του ιδιώτη (από πέρυσι το Φθινόπωρο) που λειτουργούσε το κυλικείο του μουσείου, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει φέτος κυλικείο εντός του μουσείου. Επιπλέον δεν λειτουργεί το πωλητήριο αντιγράφων και σουβενίρ και αν και το Μουσείο, λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 20:00, οι τουαλέτες είναι ανοιχτές μόνο τις ώρες που βρίσκεται σ’ αυτό η μοναδική καθαρίστρια, της οποίας η σύμβαση εργασίας σύντομα  λήγει».

Ορθώς αντιδρά ο κύριος Κεγκέρογλου, ορθώς διαμαρτύρονται και όσοι γίνονται μάρτυρες της υπολειτουργίας (γιατί αυτό συμβαίνει) του μουσείου, αναρωτιέμαι όμως: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε πάλι στο μη παρέκει για να ασχοληθούμε με ένα θέμα που έπρεπε ήδη να έχει τακτοποιηθεί; Όταν ξέρεις πως λήγουν συμβόλαια και συμβάσεις εργασίας, σπεύδεις πολύ απλά να τα ανανεώσεις πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μετά, ό,τι και να κάνεις, είναι αργά. Αργά είναι λοιπόν και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το αποτέλεσμα; Σε μια Κρήτη που όπως όλα δείχνουν πως θα βουλιάξει από τουρίστες, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της θα γίνει και πάλι αφορμή όχι για να μας θαυμάσουν αλλά για να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά την ανεπάρκειά μας.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_human 29 γλυπτές ανθρώπινες μορφές στο νησί της Δήλου Μοναδικής σύλληψης εικαστική εγκατάσταση από τον αναγνωρισμένο Βρετανό γλύπτη Antony Gormley. Main_antonopoulos Μια εικαστική συνομιλία με τον Albert Camus Στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. Main_703 6+1 εκθέσεις για τις γιορτές Τα μουσεία της Αθήνας έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για εορταστικούς εικαστικούς περιπάτους που θα σας μείνουν αξέχαστοι. Main_banksy Καινούριο, συγκλονιστικό έργο του Banksy στην Ουαλία Το νέο γκράφιτι απεικονίζει στο πρώτο μισό του τοίχου ένα παιδί να παίζει χαρούμενο με το χιόνι. Main_ellada_kypros Aστικα φαινομένα σε Ελλάδα & Κύπρο στο Μουσείο Μπενάκη Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Main_post5427 5+1 λαμπερά θεματικά πάρκα για να επισκεφτείτε στις γιορτές Επιλέξαμε κάποια από αυτά που μπορείτε να επισκεφτείτε με τις οικογένειές σας.
#load_content_with_ajax