Εικαστικά | Νέα

Εικαστικός «παράδεισος» στο Ωδείο Αθηνών 22 Ιουνίου 2018

Art Athina από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου.

Καλοκαιρινή, μεγαλύτερη σε διάρκεια, σε ολοκαίνουριο χώρο στην καρδιά της Αθήνας και με ενδιαφέρουσες καινοτομίες η Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, για 23η χρονιά παραμένει πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 53 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Νέος χώρος διεξαγωγής της 23 ης Art Athina είναι το έντονα συνδεδεμένο με τον Πολιτισμό Ωδείο Αθηνών, τόσο διότι αποτελεί την έδρα του αρχαιότερου μουσικοθεατρικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της νεώτερης Ελλάδας, όσο κι επειδή στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δράσεις του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς εκθεσιακούς χώρους της documenta14.

Στο κέντρο της πόλης – και κατά συνέπεια εύκολα προσβάσιμη για ακόμη περισσότερο κόσμο – η φουάρ προχωρά τις αλλαγές που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι μέσα από το πρόγραμμα που σχεδιάζει η ομάδα της ArtAthina με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου.

Για πρώτη φορά λοιπόν η ArtAthina αποκτά δικό της artresidency, το Art Athina Workspace.Σε συνεργασία με το Copelouzos Family Art Museum, θεσμοθετεί βραβείο αξίας 10.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί σε Έλληνα καλλιτέχνη που συμμετέχει στην Art Athina, με σκοπό την περαιτέρω προβολή και υποστήριξη του έργου του. Δημιουργεί το Educational Program, ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα σε συνέργεια µετο Ίδρυµα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και σε συνεργασία µετην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στόχο να συνδέσει νέους επαγγελµατίες από τον χώρο της τέχνης µε γκαλερί και µε τους ίδιους τους εικαστικούς δηµιουργούς µέσα από επισκέψεις στα ατελιέ τους.

Tα talks ανανεώνονται ριζοσπαστικά µε διεθνείς παρουσίες και θεµατικές που άπτονταιεπίκαιρα θέµατα της παγκόσµιας εικαστικής σκηνής. Τέλος είναι παρούσα και ενεργή από τον Οκτώβριο του 2017 έως τώρα προτείνοντας µέσα από το Art Athina Open Studios σε σηµαντικούς νεαρής ηλικίας συλλέκτες - σε συνεργασία µε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - να επισκεφθούν επιλεγµένα στούντιο καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται από συµµετέχουσες γκαλερί.

Το πρόγραµµα της 23ης Art Athina διαµορφώνεται ως εξής:
Main: Η κυρίως έκθεση στους δύο βασικούς χώρους του Ωδείου Αθηνών, όπου γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.
Highlights: Νέες γκαλερί εκτός συνόρων έρχονται στην Art Athina κατόπιν πρόσκλησης της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Σταµατίας Δηµητρακοπούλου, µε στόχο να παρουσιάσουν φρέσκιες ιδέες. Φέτος θα φιλοξενηθούν γκαλερί από τις Ηνωµένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερµανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Feature: Ενότητα µε θεµατική που ορίζεται κι οργανώνεται από έναν επιλεγµένο επιµελητή. Φέτος την ενότητα υπό τον τίτλο.
“Pseudomorphs” επιµελείται η Άρτεµις Μπαλτογιάννη, προσκαλώντας δέκα γκαλερί από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Γλασκόβη και τη Νέα Υόρκη.
Design: Στην κεντρική πλατεία της φουάρ η Gallery Antiqua, παρουσιάζει ένα αφιέρωµα στο ιταλικό και σουηδικό design. Η εγκατάσταση των design studio, objects of common interest µε έδρα τη Νέα Υόρκη σχεδιασµένη για την Art Athina 2018 θα υποδέχεται τους επισκέπτες της φουάρ.
Video: Το φετινό πρόγραµµα βίντεο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία µε το Ίδρυµα ΔΕΣΤΕ και περιλαµβάνει την προβολή έργων της Σουηδής Νάταλι Ντζάρµπεργκ (NathalieDjurberg) και της Ολλανδής Ρινέκε Ντίτζκστρα (Rineke Dijkstra). Πρόκειται για δύο προβολές που επιλέχτηκαν ειδικά για να παρουσιαστούν στην Art Athina και διερευνούν, µε διαφορετική καλλιτεχνική γλώσσα, οριακές ψυχολογικές καταστάσεις, πλούσιες σε συµβολικά και συναισθηµατικά νοήµατα, που επιχειρούν να καταστήσουν τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης πιο κατανοητές.
Tribute: Το φετινό αφιέρωµα της Art Athina τιµά τη µνήµη της αυστριακής ζωγράφου γεωργιανής καταγωγής Ταµούνα Σιρµπιλάντζε (Tamuna Sirbiladze). Σε συνεργασία µε την γκαλερί Καρίµ (Charim Gallery) και την Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν έργα (παστέλ σε ακατέργαστο καµβά) της συνεργάτιδας και συζύγου του Φρανζ Βέστ (Franz West), η οποία κινήθηκε ανάµεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση. O κριτικός και ποιητής Μπένεντικτ Λέντεµπουρ (Benedikt Ledebur) και ο ιστορικός Τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήµου Αθηναίων, Ντένης Ζαχαρόπουλος, µεταξύ άλλων, θα µιλήσουν για το έργο της, ενώ θα παρουσιαστεί έκδοση αφιερωµένη στο έργο της.
Independent Projects: Παρόντες και φέτος ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν πρότζεκτς στο πλαίσιο της φουάρ. Συµµετοχή, µεταξύ άλλων, έχουν δηλώσει ήδη οι Hypercomf -ένα νεοιδρυθέν, πλασµατικό εταιρικό προφίλ, που παράγει εγκαταστάσεις υβριδικής, µαλακής και άβολης τέχνης, χρηστικά αντικείµενα και ποίηση. Οι γνωστοί από την περυσινή τους συµµετοχή ΣΕΡΑΠΙΣ, µια ναυτιλιακή εταιρεία µε έδρα την Ελλάδα που µεταξύ άλλων παράγει ρούχα και αντικείµενα τέχνης µε θέµατα από το σύµπαν της ναυτιλίας. Το Enterprise Projects, επίσης, επιστρέφει στην Art Athina και παρουσιάζει το EPJournal, την  πρόσφατη εκδοτική του πρωτοβουλία, που παίρνει τη µορφή µιας διµηνιαίας διαδικτυακήςέκδοσηςενός θεωρητικού και ερευνητικού κειµένου σε σχέση µε την τέχνη στα ελληνικά και τα αγγλικά. Το 3 137 παρουσιάζει τον πρόλογο του νεοσύστατου θεσµού Gabriela καλώντας την Ρατζά Καλίντ (Raja’aKhalid) να φτιάξει ένα ηχητικό έργο για το τµήµα επικοινωνίας του νέου ινστιτούτου. Ένας ιός απλώνεται στη φουάρ µε αφίσες και έντυπο υλικό δίνοντας πληροφορίες για τον τηλεφωνικό αριθµό που µπορείς να απολαύσεις το έργο.
Talks: Σηµαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσµο της τέχνης- διευθυντές µουσείων, επιµελητές φουάρ, ιστορικούς τέχνης - προσκαλεί η ανεξάρτητη επιµελήτρια Κατερίνα Νίκου που φέτος υπογράφει το πρόγραµµα συζητήσεων της Art Athina. Παράλληλα προγραµµατίζεται και µια σειρά performative lectures από τον οµότιµο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστηµίου, Χάρη Ξανθουδάκη.
Βραβείο: To Copelouzos Family Art Museum και η Αrt Athina ανακοινώνουν για πρώτη φορά στο θεσµό, βραβείο που θα συνοδευτεί από χρηµατικό έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ και θα απονεµηθεί σε Έλληνα καλλιτέχνη που συµµετέχει στην Art Athina για το σύνολο του έργου του. Κύριος στόχος του Μουσείου είναι το βραβείο να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την προβολή της σύγχρονης τέχνης και το έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών και θα απονεµηθεί ύστερα από απόφαση επιτροπής, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Educational Program: Για πρώτη φορά σε συνέργεια µε το Ίδρυµα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και σε συνεργασία µε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών η Art Athina θεσµοθετεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα για φοιτητές της ΑΣΚΤ καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος του είναι να πληροφορήσει, να εµπνεύσει και να προετοιµάσει τους νέους καλλιτέχνες και θεωρητικούς για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης. Η εικαστικός Χριστίνα Νάκου και η ιστορικός τέχνης Δάφνη Κουρή έχουν αναλάβει το συντονισµό και τη διεξαγωγή του προγράµµατος. Το νέο αυτό εγχείρηµα θα αποτελέσει πεδίο συζήτησης στο πλαίσιο των οµιλιών της Art Athina 2018.
Αrt Athina Workspace: Για πρώτη φορά στην 23χρονη διαδροµή της η Art Athina αποκτά το δικό της art residency συνολικής διάρκειας δύο µηνών µε τη στήριξη του Δήµου Αθηναίων και του Athens Culture Net. Έξι καλλιτέχνες από την Αυστραλία, την Πορτογαλία, τις Ηνωµένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία θα εγκατασταθούν για τέσσερις εβδοµάδες στην Αθήνα για να εµπνευστούν από την πόλη και να δηµιουργήσουν επί τόπου τα έργα τους, τα οποία και θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα των γκαλερί που τους εκπροσωπούν.
Art Athina Open Studios: Ένα Σάββατο κάθε µήνα, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του2018, καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και εκπροσωπούνται από γκαλερί που συµµετέχουν στην φουάρ ανοίγουν τα εργαστήρια τους, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και αναπτύσσουν συζήτηση µε σηµαντικούς συλλέκτες νεαρής ηλικίας (Young Patrons).

Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμετέχουν στο κεντρικό πρόγραμμα της 23ης ArtAthina είναι:a. antonopoulouart (Αθήνα), Agathi-kartalos (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη), Argo Gallery (Αθήνα), Artforum Gallery (Αθήνα), Artprisma (Πειραιάς), Artzone 42(Αθήνα), Can Christina Androulidaki Gallery (Αθήνα), Cheapart (Αθήνα), Cube Gallery (Πάτρα), Depo Darm(Αθήνα), ekfrasi-yianna Grammatopoulou (Αθήνα), Eleftheria Tseliou Gallery (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery(Αθήνα), Ena Contemporary Art (Αθήνα), Enia Gallery (Πειραιάς), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Françoise Heitsch (Μόναχο), Gallery Ersi (Αθήνα), Gallery “7” (Αθήνα), Genesis Gallery (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti(Αθήνα), Ileana Tounta Contemporary Art Center (Αθήνα), Kalfayan Galleries (Αθήνα), Kaplanon Galleries (Αθήνα), Kappatos Gallery (Αθήνα), Lola Nikolaou (Θεσσαλονίκη), Mihalarias Art (Αθήνα), Nitra Gallery (Αθήνα), Peritechnon Karteris (Αθήνα), Skoufa Gallery (Αθήνα), The Breeder Gallery (Αθήνα), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη).

Στην ενότητα Highlights συμμετέχουν οι γκαλερί:
Emalin (Λονδίνο), Galeria Quadrado Azul (Πόρτο), Hot Wheels Projects (Αθήνα), Lapaix (Παρίσι), Modern Shapes (Αμβέρσα), SADE (Λος Άντζελες), Soft Opening (Λονδίνο), Stems Gallery (Βρυξέλλες), Syndicate(Κολωνία), The Hole (Νέα Υόρκη), 0-0 LA (Λος Άντζελες)

Στην ενότητα Feature συμμετέχουν οι γκαλερί:
Balice Hertling (Παρίσι), Bonny Poon (Παρίσι), Bureau (Νέα Υόρκη), Callicoon Fine Arts (Νέα Υόρκη), High Art(Παρίσι), Koppe Astner (Γλασκόβη), Rodeo (Λονδίνο), Union Pacific (Λονδίνο)

Tospirto Team

Info

21 Ιουνίου 2018
Ωδείο Αθηνών , Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75, Αθήνα
Τηλ.: 210 - 72 44 260
Website: http://www.odeionathinon.gr/
Εως τις 24 Ιουνιου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_post5427 5+1 λαμπερά θεματικά πάρκα για να επισκεφτείτε στις γιορτές Επιλέξαμε κάποια από αυτά που μπορείτε να επισκεφτείτε με τις οικογένειές σας. Main_%ce%9c%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1_%ce%91%cf%81%ce%b3%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7-41 «Εφυγε» από τη ζωή η συλλέκτρια Μαρία Αργυριάδη Η «ψυχή» του «Μουσείου Παιχνιδιών». Main_%c2%a9_%ce%9c%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf_%ce%91%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%82._%ce%a0%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ac_%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%b1._%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1_%ce%93%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82_%ce%92%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82 Xριστούγεννα στο Μουσείο Ακρόπολης Δείτε τις εκδηλώσεις του μουσείου κατά την εορταστική περίοδο. Main_main_%ce%95%ce%9b%ce%95%ce%a5%ce%a3%ce%99%ce%9d%ce%91_%ce%a4%ce%91_%ce%9c%ce%95%ce%93%ce%91%ce%9b%ce%91_%ce%9c%ce%a5%ce%a3%ce%a4%ce%97%ce%a1%ce%99%ce%91_%ce%a6%ce%95%ce%a5%ce%93%ce%9f%ce%a5%ce%a3%ce%91_%ce%9a%ce%9f%ce%a1%ce%97 Tα «Μυστικά των Καρυάτιδων»... αποκαλύπτονται Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου Main_dsc_0009_0 Τα «πουλιά» της ελευθερίας Στόχος είναι, η εγκατάσταση να ταξιδέψει ακολούθως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, μεταφέροντας μαζί της ένα μήνυμα για ειρήνη, συνεργασία, συμφιλίωση και αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους. Main_desktop-warhol Οι ΗΠΑ τιμούν τον Γουόρχολ Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση έρχεται για να μας επανασυστήσει έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς της ποπ αρτ και γενικότερα της σύγχρονης τέχνης.
#load_content_with_ajax