Εικαστικά | Νέα

«Οδύσσεια» από τον… 3ο μ.Χ. 11 Ιουλίου 2018

Συγκινητικό τόσους αιώνες μετά να βλέπεις χαραγμένα τα ίχνη της ανθρώπινης σκέψης!

Πολύτιμο εύρημα στην περιοχή της Ολυμπίας: Πρόκειται για πήλινη, εγχάρακτη πλάκα με, 13 στίχους της ραψωδίας ξ' της Οδύσσειας! Είναι, ό,τι και να λέμε, συγκινητικό τόσους αιώνες μετά να βλέπεις χαραγμένα τα ίχνη της ανθρώπινης σκέψης! 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το εύρημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια επιφανειακής - γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας». Η έρευνα πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας, σε συνεργασία με καθηγητές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz.

Όταν ο καθαρισμός και η συντήρηση της πλάκας ολοκληρώθηκαν, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το χαραγμένο κείμενο αφορά 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο). Το εύρημα χρονολογείται πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.. Σύμφωνα με το υπουργείο: «Εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο».

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_dsc_0009_0 Τα «πουλιά» της ελευθερίας Στόχος είναι, η εγκατάσταση να ταξιδέψει ακολούθως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, μεταφέροντας μαζί της ένα μήνυμα για ειρήνη, συνεργασία, συμφιλίωση και αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους. Main_desktop-warhol Οι ΗΠΑ τιμούν τον Γουόρχολ Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση έρχεται για να μας επανασυστήσει έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς της ποπ αρτ και γενικότερα της σύγχρονης τέχνης. Main_000 Με έμπνευση τον Banksy: Κάρτες μουσείου που αυτοκαταστρέφονται! Ένας graphic designer εμπνεύστηκε από τον μυστηριώδη δημιουργό. Main_4364057-7 Αναζητείται νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Με δημόσια προκήρυξη. Main_slider Παυσίπονο η τέχνη! Στον Καναδά οι γιατροί δίνουν στους ασθενείς συνταγές με δωρεάν επισκέψεις στο μουσείο. Main__mg_4357 Μια πορεία μνήμης με τη μορφή ζωντανής εικαστικής εγκατάστασης Ένα σπονδυλωτό έργο για την Ελευσίνα, φτιαγμένο από τους κατοίκους της.
#load_content_with_ajax