Εικαστικά | Νέα

Παγκόσμια θλίψη για την Παναγία των Παρισίων- Η ιστορία του εμβληματικού πολιτιστικού μνημείου 15 Απριλίου 2019

Εικόνες καταστροφής ενός συμβόλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες καταστροφής από τη φωτιά που ξέσπασε στον ιστορικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι, αλλά και τα βίντεο που απεικονίζουν την κατάρρευση του εντυπωσιακού βέλους, της κορυφής του κωδωνοστασίου του ναού.

Από την τρομακτική φωτιά κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο, ενώ η πυρκαγιά επεκτάθηκε στον έναν πύργο. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

Δείτε τη στιγμή κατάρρευσης του βέλους:
 

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στον ναό.Όπως αναφέρει η γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία, πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου των 850 χρόνων, το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκινητικό είναι το σκίτσο που ανέβασε στον λογαριασμό του στα social media ο Αρκάς. 


Λίγα λόγια για την Παναγία των Παρισίων

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ (Notre Damme, η Κυρά μας στα γαλλικά), είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.
Έχει 35 μέτρα ύψος, 130 μέτρα μήκος και 48 μέτρα πλάτος. Στο εξωτερικό του ο ναός κοσμείται από υπέροχα αγάλματα και περίτεχνους σχηματισμούς. Στο εσωτερικό του, θαυμασμό προκαλούν τα πολύχρωμα βιτρό και οι καμάρες στην οροφή του. Μέσα στον ναό, υπάρχει επίσης μία κρύπτη καθώς και ένα παλαιό εκκλησιαστικό όργανο. Τον ναό πλαισιώνουν δύο πυργίσκοι – κωδωνοστάσια. 

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα. Παράλληλα, διάσημα είναι και τα αγάλματα δαίμονες, ή αλλιώς gargouilles, που βρίσκονται περιμετρικά στα ψηλά σημεία του καθεδρικού ναού. Τα συγκεκριμένα αγάλματα, άλλοτε έχουν διακοσμητικό ρόλο και άλλοτε χρησιμεύουν ως υδρορροές για να προστατεύουν τα εξωτερικά τοιχώματα του ναού από το νερό της βροχής.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1831, ο Βίκτωρ Ουγκώ, με το μυθιστόρημά του «Παναγία των Παρισίων», έδωσε το έναυσμα στον Ναπολέοντα  να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης. Χαρακτηριστικό είναι πως το κωδωνοστάσιο, το οποίο φτάνει 90 μέτρα, προστέθηκε τον 19ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ λε Ντικ, ο οποίος ανέλαβε την αναστήλωση του ναού- οι εργασίες ανακατασκευής της διήρκεσαν όλον τον 19ο αιώνα..

Η Παναγία των Παρισίων είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1991.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_%ce%99%ce%91%ce%9a%ce%a9%ce%92%ce%9f%ce%a3_%ce%9a%ce%91%ce%9c%ce%a0%ce%91%ce%9d%ce%95%ce%9b%ce%9b%ce%97%ce%a32 Τι θα δούμε στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη Νάξο Μουσικές, κινηματογραφικές βραδιές, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων. Main_slider Τα σιντριβάνια στήνουν... χορό στο Νιάρχος Μία εντυπωσιακή δυναμική εγκατάσταση σιντριβανιών. Main_unnamed_(33) Ο Takis γοητεύει την Τate Modern Ο Takis ήταν μία από τις πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές φωνές στην Ευρώπη από τη δεκαετία του '60 και παραμένει ακόμα μια πρωτοποριακή προσωπικότητα. Main_568303 Αρχαιολογικός χώρος το νησί της Μακρονήσου Τα κατάλοιπα των στρατοπέδων του νησιού κηρύχθηκαν αυτομάτως ως διατηρητέα κτήρια. Main_original_slider Αγνωστα Μουσεία που κρύβουν «διαμαντάκια» στις συλλογές τους 10+1 μουσεία «αφηγούνται»... Main_panselinos-ston-nao-tou-poseidona Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου 97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά.
#load_content_with_ajax