ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Εικαστικά | Πρόσωπα

Άντι Γουόρχολ: δέκα εξομολογήσεις του Πάπα της ποπ αρτ 23 Ιουλίου 2013

«Ο καλλιτέχνης είναι κάποιος που παράγει πράγματα τα οποία οι άνθρωποι απλά δεν χρειάζονται να έχουν».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης. 

Όλη η ζωή του Άντι Γουόρχολ ήταν μια προσπάθεια να φτάσει στο απόλυτο ποπ όνειρο. Από τους πρώτους που αντιλήφθηκε την καταναλωτική Αμερική και την υστερία με τη διασημότητα, την απόλυτη ομορφιά και την απόκτηση όμορφων αντικειμένων, ο Γουόρχολ αντί να κρίνει την αμερικανική ματαιοδοξία, έγινε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της. Αναπαρήγαγε όλες τις καταναλωτικές τάσεις και τις ανέδειξε σε τέχνη - μέσα από την δημιουργία των «προϊόντων» του, τα ξέφρενα πάρτι, τις αινιγματικές και υποτονικές δηλώσεις του, τις καταχρήσεις, τις υπερβολές και τους όμορφους ανθρώπους. Διορατικός, έξυπνος, βαρετός και μονόχνοτος, δαιμόνιος και αμφιβόλου πραγματικής καλλιτεχνικής αξίας, ο Άντι Γουόρχολ ανέδειξε ως μεγαλύτερη τέχνη τον τρόπο ζωής και παρουσίασης του… εαυτού σου. Και ο ίδιος ήταν πραγματικά ο πιο χαρισματικός ατζέντης του εαυτού του. 

1. «Ο καλλιτέχνης είναι κάποιος που παράγει πράγματα τα οποία οι άνθρωποι απλά δεν χρειάζονται να έχουν».

2. «Μην δίνετε σημασία σε αυτά που γράφουν για σας. Απλά μετρήστε τα σε μέγεθος».

3. «Το να είσαι καλός στις επιχειρήσεις είναι το πιο συναρπαστικό είδος τέχνης. Το κέρδος των χρημάτων είναι τέχνη. Και η εργασία είναι τέχνη, αλλά μια καλή επιχείρηση είναι η καλύτερη τέχνη από όλες».

4. «Ο θάνατος είναι το πιο ντροπιαστικό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί, γιατί κάποιος άλλος πρέπει να αναλάβει να φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες για σένα».

5. «Αγαπώ το Λος Άντζελες. Αγαπώ το Hollywood. Όλοι είναι τόσο όμορφοι. Όλοι είναι τόσο πλαστικοί, αλλά μου αρέσει το πλαστικό. Θέλω και εγώ να είμαι πλαστικός».

6. «Πάσχω από Κοινωνική Ασθένεια. Πρέπει να βγαίνω έξω κάθε βράδυ. Αν μείνω σπίτι μόνο ένα βράδυ, αρχίζω να διαδίδω φήμες και κουτσομπολιά στα σκυλιά μου».

7. «Ποτέ δεν σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν. Απλά πηγαίνουν σε κάποιο πολυκατάστημα».

8. «Είμαι ένα βαθιά επιφανειακό άτομο».

9. «Είμαι ο τύπος που θα βρισκόταν στην ευχάριστη θέση να μην πάει πουθενά όσο θα ήταν  σίγουρος ότι γνωρίζει ακριβώς τι συνέβαινε στα μέρη που δεν πρόκειται να είναι. Είμαι ο τύπος που θα ήθελε να καθίσει στο σπίτι του και να παρακολουθήσει κάθε πάρτι που έχει προσκληθεί από μια οθόνη στο δωμάτιό του».

10. «Οι ταινίες είναι που διοικούν τα πράγματα στην Αμερική από την πρώτη μέρα που εφευρέθηκαν. Σου δείχνουν τι πρέπει να κάνεις, πώς να το κάνεις, πότε να το κάνεις, πώς να αισθανθείς γι’ αυτό, και πώς να δείξεις στους άλλους πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό». 

Διαβάστε επίσης:

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_%ce%a3%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cc%81%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2018-10-08-12.51.38-%ce%bc%ce%bc «Έφυγε» από τη ζωή ο διεθνής γλύπτης Takis Ένας αληθινός πρωτοπόρος, επαναστάτης και θρύλος. Main_pethane-pavlos-dionisopoulos-eikastikos Πεθανε ο εικαστικός Pavlos Σε ηλικία 89 ετών. Main_%ce%97_%ce%9c%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b1_%cf%80%ce%bf%cf%85_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9___35%ce%a732__%ce%9b%ce%ac%ce%b4%ce%b9_%cf%83%ce%b5_%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%ac__2017 O Κωνσταντίνος Κερεστετζής και η «Ασκητική του Βλέμματος» Ο ζωγράφος μιλά στο www.tospirto.net. Main_screen_shot_2017-10-19_at_09.20.19.png Άδραξε τη μέρα στο Taf Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα – εκτυπώσεις Πορτογάλων. Main_slider_2 Παναγιώτης Βελιανίτης - Μαριάννα Καβαλλιεράτου: Μιλώντας για μια Ορέστεια... αλληγορική Μία συζήτηση με τους δύο δημιουργούς γύρω από ένα έργο ακουσματικής μουσικής τετρακάναλης μετάδοσης . Main_slider Νέο πρόσωπο: Ελίζα Σόρογκα Συζητήσαμε με την 28χρονη δημιουργό με αφορμή τη βράβευση της σε διεθνή έκθεση της Βενετίας.
#load_content_with_ajax