ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Εικαστικά | Πρόσωπα

Πάμπλο Πικάσο: δέκα εξομολογήσεις ενός παθιασμένου πρωτοπόρου 05 Αυγούστου 2013

«Υπάρχουν μόνο δύο είδη γυναικών – οι θεές και τα χαλάκια εισόδου».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Το παιδί-θαύμα που έγινε το συνώνυμο του μεγαλύτερου ζωγράφου, ο Πάμπλο Πικάσο, σημάδεψε όσο κανείς άλλος τη ζωγραφική του 20ού αιώνα. Επιδεικνύοντας από παιδί το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική, ακολούθησε το δρόμο της τέχνης από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του και μεγαλώνοντας μετοίκησε στο Παρίσι για να γίνει μία σημαντική φιγούρα στην καλλιτεχνική σκηνή της τότε «Πόλης του φωτός». Ισπανός γαρ, ήξερε να χαίρεται τη ζωή, αγαπούσε τις γυναίκες και το καλό κρασί, υπήρξε ένας bon-vivant της εποχής του. Είτε περνούσε την εποχή του Κυβισμού, είτε μία από τις χρωματικές του περιόδους, τη μπλε ή τη ροζ, ο Πικάσο έμενε σταθερά ένας παθιασμένος πρωτοπόρος, που τα σχέδια του έβγαζαν φωτιές και οι πίνακες του καθόρισαν την πορεία της ζωγραφικής σε όλο τον κόσμο. Με το γνωστό χιούμορ του συνήθιζε να λέει για τις γυναίκες του, ότι τις χώριζε γιατί «πάντα στην πορεία αποδεικνύονταν καλύτερες ζωγράφοι από μένα». Πέθανε σε ένα δείπνο με φίλους σε ένα χωριό έξω από τις Κάννες δίπλα στην τελευταία του σύντροφο με τελευταία του λόγια «Πιείτε στην υγειά μου».

1. «Ο σκοπός της τέχνης είναι να ξεπλένει την ψυχή μας από τη σκόνη της καθημερινότητας».

2. «Η μητέρα μου έλεγε, “Αν είσαι στρατιώτης, θα γίνεις στρατηγός. Αν είσαι μοναχός, θα γίνεις ο Πάπας”. Αντ’ αυτού, είμαι ζωγράφος και έγινα ο Πικάσο».

3. «Οι καλοί καλλιτέχνες μιμούνται, οι σπουδαίοι κλέβουν».

4. «Πάντα κάνω αυτό που δεν μπορώ, ώστε να μπορέσω να μάθω κάποια στιγμή πώς να το κάνω».

5. «Ποτέ μην επιτρέψετε να βασιλεύει στη ζωή σας η διχοτόμηση, μια διχοτόμηση στην οποία μισείτε το επάγγελμά σας και ευχαριστιέστε μόνο τον ελεύθερο χρόνο σας. Ψάξτε για μια κατάσταση στην οποία η εργασία θα σας δώσει όλη την ευτυχία που σας χαρίζει και ο ελεύθερος χρόνος σας».

6. «Υπάρχουν μόνο δύο είδη γυναικών – οι θεές και τα χαλάκια εισόδου».

7. «Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας κάνει να συνειδητοποιούμε την αλήθεια».

8. «Ο Θεός είναι απλά άλλος ένας καλλιτέχνης. Εφηύρε την καμηλοπάρδαλη, τον ελέφαντα και τη γάτα. Δεν έχει όμως πραγματικό ύφος. Απλά δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους».

9. «Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να ζωγραφίσω όπως ο Raphael, αλλά μια ολόκληρη ζωή για να ζωγραφίσω σαν παιδί».

10. «Η ζωγραφική είναι το επάγγελμα του τυφλού. Δεν ζωγραφίζεις αυτό που  βλέπεις, αλλά αυτό που αισθάνεσαι, αυτό που λες στον εαυτό σου ότι έχεις δει».

Διαβάστε επίσης:

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_%ce%a3%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cc%81%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2018-10-08-12.51.38-%ce%bc%ce%bc «Έφυγε» από τη ζωή ο διεθνής γλύπτης Takis Ένας αληθινός πρωτοπόρος, επαναστάτης και θρύλος. Main_pethane-pavlos-dionisopoulos-eikastikos Πεθανε ο εικαστικός Pavlos Σε ηλικία 89 ετών. Main_%ce%97_%ce%9c%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b1_%cf%80%ce%bf%cf%85_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9___35%ce%a732__%ce%9b%ce%ac%ce%b4%ce%b9_%cf%83%ce%b5_%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%ac__2017 O Κωνσταντίνος Κερεστετζής και η «Ασκητική του Βλέμματος» Ο ζωγράφος μιλά στο www.tospirto.net. Main_screen_shot_2017-10-19_at_09.20.19.png Άδραξε τη μέρα στο Taf Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα – εκτυπώσεις Πορτογάλων. Main_slider_2 Παναγιώτης Βελιανίτης - Μαριάννα Καβαλλιεράτου: Μιλώντας για μια Ορέστεια... αλληγορική Μία συζήτηση με τους δύο δημιουργούς γύρω από ένα έργο ακουσματικής μουσικής τετρακάναλης μετάδοσης . Main_slider Νέο πρόσωπο: Ελίζα Σόρογκα Συζητήσαμε με την 28χρονη δημιουργό με αφορμή τη βράβευση της σε διεθνή έκθεση της Βενετίας.
#load_content_with_ajax