ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Εικαστικά | Πρόσωπα

Άδραξε τη μέρα στο Taf 03 Νοεμβρίου 2017

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα – εκτυπώσεις Πορτογάλων.

Εως τις 11 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση «Carpe Diem Editions: The Story so Far» που διοργανώνει το T.A.F. / the art foundation σε συνεργασία με τον πορτογαλικό πολιτιστικό οργανισμό Carpe Diem Art and Research. Η διοργάνωση αποτελεί μία παρουσίαση της καλλιτεχνικής εξέλιξης στη μικρή χώρα από το 2008 έως σήμερα, σε ένα διάστημα πολλών οικονομικών, πολιτικών αλλά και κοινωνικών αλλαγών.
Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα – εκτυπώσεις Πορτογάλων τα οποία υπογράφουν καλλιτέχνες, ανερχόμενοι και καταξιωμένοι. Μιλήσαμε με την επιμελήτρια της έκθεσης Εύα Ζμπόγο, η οποία μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα και ζει πλέον στη Λισαβόνα, και μας έλυσε κάποιες απορίες.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το πολιτιστικό κέντρο Carpe Diem Art and Research; Στο πλαίσιο του πρώτου έτους του μεταπτυχιακού μου στη Λισαβόνα, διοργανώσαμε με τους συμφοιτητές μου μια έκθεση στο πολιτιστικό κέντρο Carpe Diem Art and Research. Η συνεργασία μου με τους υπεύθυνους του χώρου, και ιδιαίτερα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή ήταν αρκετά εποικοδομητική, με αποτέλεσμα να μου προταθεί αργότερα πρακτική άσκηση εκεί. Πλέον είμαι εξωτερική συνεργάτιδα και επιμελήτρια του κέντρου.

Ποιες είναι οι ιστορίες που αφηγούνται τα συγκεκριμένα έργα; Το Carpe Diem Art and Research είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι πρότινος στεγαζόταν σε ένα από τα ιστορικότερα παλάτια της Λισαβόνας, το Palacio Pombal. Οι καλλιτέχνες που συνεργάζονται μαζί μας καλούνται, εφόσον το επιθυμούν, να δωρίσουν ένα έργο το οποίο είτε παρουσίασαν κάποια στιγμή στον χώρο, είτε δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του residency programme τους στο παλάτι. Όλα τα έργα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αίσθηση των αναμνήσεων, των φαντασμάτων και των ονείρων, που ο κάθε καλλιτέχνης ξεχωριστά αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του μέσα σε ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία, ταυτισμένο με πολλές πληροφορίες.

Τι χαρακτηρίζει, κατά τη γνώμη σας, τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Πορτογαλίας; Μετά από τα χρόνια κρίσης που πέρασε η Πορτογαλία φαίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη των ανθρώπων να στραφούν προς τη τέχνη, και κυρίως προς τη σύγχρονη τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της. Αλλά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες θέλουν να αφήσουν πίσω τους το γεγονός που άλλαξε τη σύγχρονη καλλιτεχνική ζωή της Πορτογαλίας, εστιάζοντας σε διαφορετικά και πιο ουσιώδη για τους ίδιους θέματα, πέρα από τα πλέον τετριμμένα και αρκετά συζητημένα, όπως η οικονομική κρίση ή το αποικιακό παρελθόν της χώρας. Είναι πλέον πιο κατανοητό από ποτέ πως τόσο το κοινό όσο και οι καλλιτέχνες, αντιμετωπίζουν τη τέχνη ως ένα κάτοπτρο του πως θέλουν να εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα, αγγίζοντας συνεχώς καινούρια θέματα και κάνοντας συνεχώς όλο και πιο σημαντικές ερωτήσεις στο κοινωνικό σύνολο. Και φυσικά, σε αυτό βοηθάει πολύ το γεγονός ότι είναι συνεχώς αυξανόμενος ο αριθμός των νέων που επιλέγουν να ακολουθήσουν ακόμα και επαγγελματικά αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας μία καινούρια πνοή.

Πώς είναι σήμερα η ζωή στη Λισαβόνα; H ζωή στη Λισαβόνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι μία πόλη που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κόσμος, μουσική, τέχνη και πολλά events σε όλο και περισσότερα σημεία της πόλης, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς όμως η πόλη φλερτάρει σχετικά επικίνδυνα με το να χάσει την ταυτότητα της. Μέσα από την κρίση στα τουριστικά θέρετρα της Βορείου Αφρικής, η Λισαβόνα έχει πάρει τη θέση του νο.1 τουριστικού προορισμού στη Δυτική Μεσόγειο, με την πόλη να αλλάζει δραστικά και σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, εις βάρος των μόνιμων κατοίκων της και προς όφελος του εφήμερου τουρισμού.

Info: Διάρκεια έκθεσης: έως τις 19.11.2017.Ώρες λειτουργίας: Δευτ - Σαβ 12:00 – 21:00, Κυρ 12:00 – 19:00. Διεύθυνση: Νορμανού 5, Μοναστηράκι. Eίσοδος ελεύθερη. www.theartfoundation.gr. Περισσότερα για το Carpe Diem Art and Research www.carpe.pt

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_%ce%a3%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cc%81%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2018-10-08-12.51.38-%ce%bc%ce%bc «Έφυγε» από τη ζωή ο διεθνής γλύπτης Takis Ένας αληθινός πρωτοπόρος, επαναστάτης και θρύλος. Main_pethane-pavlos-dionisopoulos-eikastikos Πεθανε ο εικαστικός Pavlos Σε ηλικία 89 ετών. Main_%ce%97_%ce%9c%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b1_%cf%80%ce%bf%cf%85_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9___35%ce%a732__%ce%9b%ce%ac%ce%b4%ce%b9_%cf%83%ce%b5_%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%ac__2017 O Κωνσταντίνος Κερεστετζής και η «Ασκητική του Βλέμματος» Ο ζωγράφος μιλά στο www.tospirto.net. Main_slider_2 Παναγιώτης Βελιανίτης - Μαριάννα Καβαλλιεράτου: Μιλώντας για μια Ορέστεια... αλληγορική Μία συζήτηση με τους δύο δημιουργούς γύρω από ένα έργο ακουσματικής μουσικής τετρακάναλης μετάδοσης . Main_slider Νέο πρόσωπο: Ελίζα Σόρογκα Συζητήσαμε με την 28χρονη δημιουργό με αφορμή τη βράβευση της σε διεθνή έκθεση της Βενετίας. Main_slider Συνέντευξη: Ο Δημήτρης Αρβανίτης μιλάει στο www.tospirto.net «Ο σχεδιαστής παλεύει με το εφήμερο, δεν φτιάχνει Παρθενώνες».
#load_content_with_ajax