ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Εικαστικά | Πρόσωπα

O Κωνσταντίνος Κερεστετζής και η «Ασκητική του Βλέμματος» 19 Δεκεμβρίου 2018

Ο ζωγράφος μιλά στο www.tospirto.net.

Μια ζωγραφική πορεία τριάντα χρόνων, με σταθερή αναφορά στο ανθρώπινο πρόσωπο, παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης «Chalkos Gallery» στη Θεσσαλονίκη με πορτρέτα του Κωνσταντίνου Κερεστετζή υπό τον τίτλο «Η Ασκητική του Βλέμματος». Λάδια, σχέδια και ακουαρέλες φανερώνουν, όχι την εμμονή με την πιστότητα της αναπαράστασης αλλά το πώς ο δημιουργός συναντά μέσα από την απτή πραγματικότητα που έχει μπροστά του, μια άλλη, εσωτερική πραγματικότητα:  του μοντέλου και τη δική του. Εν είδει αναδρομικής, δείχνεται η σχέση του ζωγράφου με το πορτρέτο από τα χρόνια της σπουδής στην Αθήνα, αργότερα στο περίφημο μουσείο Πράδο της Ισπανίας, στους δρόμους του Φαναρίου, αλλά και μέσα στα κελιά των μοναχών του Αγίου Όρους.

Οι μορφές που έχει συνάξει γύρω του ο Κερεστετζής, όσες συνάντησε τυχαία, όσες θήρευσε και όσες αγάπησε μέσα από την τέχνη του, αιωρούνται μεταξύ φυσικού και ζωγραφικού, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τα ζητήματα του ορατού και του πνευματικού στην τέχνη. Οι φυσιογνωμίες των ανθρώπων που αποτύπωσε ο Κερεστετζής, τα βλέμματά τους που μας μιλάνε, είτε ως αυτοσχέδιες περιστασιακές, ακόμη και παιγνιώδεις, είτε ως επίσημες, «σοβαρές»,  συνιστούν μια ζωγραφική αυθύπαρκτη, που εν τέλει μας δίνουν τον ίδιο τον δημιουργό: « η αυτοπροσωπογραφία είναι μια σταθερή αναφορά για τον ζωγράφο που ασχολείται με το πορτραίτο. Είναι ένα θέμα στο οποίο συχνά πυκνά επιστρέφω ως συνθήκη συνάντησης με τον εαυτό. Η ίδια αναζήτηση όμως μεταφέρεται και σε κάθε άλλο πορτραίτο. Τον εαυτό μας ψάχνουμε τελικά, σε ό,τι κάνουμε».

Εμείς μιλήσαμε μαζί με τον καλλιτέχνη για την ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση..

Μιλήστε μας για την έκθεση «Η Ασκητική του Βλέμματος» που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Chalkos Gallery» στη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση αυτή στη ‘’Chalkos Gallery’’ του κύριου Κώστα Παρχαρίδη, είναι στην ουσία μια αναδρομική, που παρουσιάζει την  τριαντάχρονη πορεία της σχέσης μου με το πορτραίτο, ξεκινώντας με έργα από το 1988 μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά συνευρίσκονται τόσα πολλά έργα από τόσες διαφορετικές περιόδους της ζωγραφικής μου, προσδιορίζοντας και  το στίγμα μου σαν ζωγράφο πορτραίτων. Επίσης, παρουσιάζεται  και ένα μέρος από τις μελέτες που έκανα στο μουσείο του Πράντο, σπουδάζοντας την ισπανική σχολή. Αυτός ο διάλογος μουσείου και φύσης ,πάντα με ενδιέφερε και πάντα θα με ενδιαφέρει…. Την  επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει ο Γιώργος Μυλωνάς.

Τι σημαίνει ένα βλέμμα για σας;
Η όραση είναι η αίσθηση των αισθήσεων. Το 40% των πληροφοριών που λαμβάνουμε και στέλνουμε, έχουν να κάνουν με την αίσθηση της όρασης. Αν για τον άνθρωπο λοιπόν, αυτό είναι τόσο καθοριστικό, πόσο μάλλον για τον ζωγράφο που παράγει έργο που απευθύνεται αποκλειστικά στο οπτικό νεύρο του θεατή. Η ματιά λοιπόν του ζωγράφου, οφείλει να είναι πραγματικά ουσιαστική και βαθειά, για να μπορέσει να δει πραγματικά τον κόσμο και να μιλήσει γι αυτόν, με τρόπο αληθινό και εκφραστικό. Το βλέμμα πρέπει να είναι όσο πιο ενσυνείδητο γίνεται, δηλαδή να αποκτήσει αυτοσυνείδηση, να καταλαβαίνει και να εννοεί ,τόσο αυτό που βλέπει, όσο και αυτό που κάνει. Ο ζωγράφος εργάζεται πάνω σε αυτό μια ζωή ,γιατί καλά γνωρίζει, ότι όλα μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμβαίνουν. Όταν δεν υπάρχει το πλαίσιο αυτό, τότε πολύ εύκολα οδηγούμαστε προς το ονειροπόλημα ,κάνοντας μια ζωγραφική που δεν έχει ουσιαστική σχέση με τη ζωή, παρά με παραληρήματα του μυαλού.

Σας ενδιαφέρει να βγάλετε στην επιφάνεια με την ζωγραφική σας, αυτό που είναι καλά κρυμμένο πίσω από ένα βλέμμα;
Για να είμαι ειλικρινής, αυτό που προσπαθώ είναι να ανακαλύψω το δικό μου βλέμμα, κάτι που δεν θεωρώ ούτε αυτονόητο ούτε δεδομένο. Αυτό είναι το πεδίο ερευνάς και μελέτης, που τελικά δικαιολογεί ουσιαστικά την όλη ενασχόληση με την τέχνη της ζωγραφικής.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης υπάρχει ένα εικαστικό παιχνίδι. Για ένα περίπου μήνα θα ζωγραφίσετε πρόσωπα ανθρώπων που θα συναντήσετε στο χώρο της γκαλερί παρουσία κοινού. Μιλήστε μας για αυτό.
Είναι μια ευκαιρία να βρεθεί ο ζωγράφος, το έργο του και το κοινό του σε ένα ζωντανό διάλογο μέσα από την δημιουργική πράξη. Πάντα έχει ενδιαφέρον να βρίσκετε  κανείς μπροστά στην δημιουργία ενός πορτραίτου, είναι μια ανοιχτή πρόκληση, αλλά και μια πρόσκληση ταυτόχρονα. Έτσι λοιπόν, θα υπάρχει κόσμος που θα ποζάρει, κόσμος που θα σχεδιάζει και κόσμος που θα  μπορεί να βλέπει όλη την εξέλιξη της ζωγραφικής. Είναι ένα παιχνίδι μυητικό θα έλεγα σε ένα μυστήριο που έχει να κάνει με το ‘’Βλέπω και Κάνω’’…

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη με Παρασκευή 11.00 με 15.00 και 18.00 με 21.00. Σάββατο 11.00 με 15.00. Κυριακή με Δευτέρα κλειστά. Chalkos Gallery: Ιουστινιανού 21 , Τηλέφωνο 2310 250956. Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 21.00. Διάρκεια έκθεσης: από 14/12/2018 έως 19/1/2019

Tospirto team

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_%ce%a3%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cc%81%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2018-10-08-12.51.38-%ce%bc%ce%bc «Έφυγε» από τη ζωή ο διεθνής γλύπτης Takis Ένας αληθινός πρωτοπόρος, επαναστάτης και θρύλος. Main_pethane-pavlos-dionisopoulos-eikastikos Πεθανε ο εικαστικός Pavlos Σε ηλικία 89 ετών. Main_screen_shot_2017-10-19_at_09.20.19.png Άδραξε τη μέρα στο Taf Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα – εκτυπώσεις Πορτογάλων. Main_slider_2 Παναγιώτης Βελιανίτης - Μαριάννα Καβαλλιεράτου: Μιλώντας για μια Ορέστεια... αλληγορική Μία συζήτηση με τους δύο δημιουργούς γύρω από ένα έργο ακουσματικής μουσικής τετρακάναλης μετάδοσης . Main_slider Νέο πρόσωπο: Ελίζα Σόρογκα Συζητήσαμε με την 28χρονη δημιουργό με αφορμή τη βράβευση της σε διεθνή έκθεση της Βενετίας. Main_slider Συνέντευξη: Ο Δημήτρης Αρβανίτης μιλάει στο www.tospirto.net «Ο σχεδιαστής παλεύει με το εφήμερο, δεν φτιάχνει Παρθενώνες».
#load_content_with_ajax