Ο διάσημος συγγραφέας ανατρέχει με ευαισθησία, αλλά και με τόλμη στο παρελθόν του.
Η αντισυμβατική αυτοβιογραφία ενός συγγραφέα με ιδιαίτερο λόγο. Ενός από τους σύγχρονους διαμορφωτές της ιδέας της μυθοπλασίας. Πρόκειται για τον Φίλιπ Ροθ, ο οποίος στο βιβλίο του «Τα γεγονότα», εστιάζει σε πέντε επεισόδια από τη ζωή του: «τα ασφαλή παιδικά του χρόνια στην Αμερική της δεκαετίας του ’30 και του ’40· στη μύησή του στην αμερικανική ζωή σ’ ένα συμβατικό πανεπιστήμιο της δεκαετίας του ’50· στον παθιασμένο και καταστροφικό δεσμό του, όταν πια είναι ένας φιλόδοξος νέος, με το πιο οργισμένο πρόσωπο που γνώρισε ποτέ (το «κορίτσι των ονείρων μου» την αποκαλεί), τη σύγκρουσή του, ως νεοσσού της συγγραφής, με το εβραϊκό κατεστημένο που έχει σκανδαλιστεί με το Αντίο Κολόμπους· και την ανακάλυψη, μέσα στις υπερβολές της δεκαετίας του ’60, του πλούσιου, ανεξόρυκτου κοιτάσματος του ταλέντου του, που τον οδήγησε να γράψει το Σύνδρομο Πόρτνοϊ».
Ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα, αλλά και μια επιβεβαίωση: Πώς πράγματι ο Ροθ παραμένει ένας συγγραφέας ειλικρινής, ένας δημιουργός που δεν φοβάται να αποτυπώσει στο χαρτί την αλήθεια του, ακόμα και αν αυτή μπορεί να έχει γεύση πικρή.
Το βιβλίο «ολοκληρώνεται με μια έκπληξη, που φέρει την απολύτως αναγνωρίσιμη σφραγίδα του Ροθ: με την επίμονη επίθεση του μυθιστοριογράφου στον αυτοβιογραφούμενο εαυτό του, με την έντονη αμφισβήτηση της επάρκειάς του ως αυθιστορούμενου συγγραφέα».
Από τις εκδόσεις Πόλις, στην προσεγμένη μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.