Βιβλίο | Νέα

Από το ιστορικό κτίριο των Χάνσεν και Τσίλλερ στο υπέρ μοντέρνο του Ρέντσο Πιάνο 09 Μαρτίου 2018

Σύντομα θα λειτουργήσει και το δανειστικό τμήμα.

Το www.tospirto.net έγινε αυτόπτης μάρτυρας ενός εξαιρετικά δύσκολου και πολύπλοκου εγχειρήματος, της ιστορικής μεταφοράς των βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης από το Βαλλιάνειο κτίριο στο νέο της κτίριο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το μεγάλο αυτό project της μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης μπαίνει στην τελική ευθεία και μάλιστα σε λίγες εβδομάδες θα ανοίξει τις πύλες της. Καινοτομία της; Θα λειτουργεί και τμήμα δανεισμού βιβλίων, ενώ θα είναι προσβάσιμη από παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά του δημοτικού και εφήβους με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων.

Η μεταφορά των συλλογών από τη Βαλλιάνειο Βιβλιοθήκη και τον Βοτανικό ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν 750.000 τεκμήρια περίπου της γενικής συλλογής και 40.000 τεκμήρια της συλλογής του Δανειστικού Τμήματος (εκ των οποίων 10.000 είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια) και 30.000 τεύχη περιοδικών ποικίλης θεματολογίας της τελευταίας πενταετίας (2013 έως και 2017), τα οποία τοποθετήθηκαν στο Αναγνωστήριο Περιοδικών.

Όπως δήλωσε σε σχετική ενημέρωση δημοσιογράφων η κυρία Χρυσάνθη Βασιλειάδου, πολιτικός μηχανικός, υπάλληλος της ΕΒΕ, επικεφαλής της Διατμηματικής Ομάδας Μεταφοράς των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, «έχουν μεταφερθεί τα δύο τρίτα των τεκμηρίων και το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου».

Εβδομαδιαίως μεταφέρονται 50.000 - 60.000 βιβλία περίπου. Για τη μη δυνατή καταπόνηση των συλλογών και τη μέγιστη ασφάλειά τους χρησιμοποιούνται τροχήλατες βιβλιοθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες για την απορρόφηση κραδασμών και την αποφυγή μετατοπίσεων του υλικού, καθώς, επίσης, πλαστικά και ξύλινα κιβώτια αλλά και χαρτοκιβώτια. Όπου υπάρχουν σκαλοπάτια και κλιμακοστάσια, αξιοποιούνται ειδικές ράμπες με κατάλληλη κλίση για την ασφαλή μετακίνηση των τροχήλατων βιβλιοθηκών.

Όσον αφορά το σύνολο των ειδικών συλλογών, σπανίων και πολυτίμων, χειρογράφων (ανέρχονται στα 5.400 και χρονολογούνται από τον 9o αιώνα) και αρχείων, θα φυλάσσονται εντός τεσσάρων θησαυροφυλακίων σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και ασφάλειας.

Η προετοιμασία του έργου μεταφοράς των συλλογών και των υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) συμπεριέλαβε συνολικά 50 υποέργα, ιδιαίτερα απαιτητικά και πολύπλοκα, τα οποία υλοποιήθηκαν σε διάστημα τριών ετών. Αυτά αφορούσαν στην επεξεργασία και ανάπτυξη των συλλογών, στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, στη δημιουργία νέου δανειστικού τμήματος, στην ανάπτυξη κοινού και στην εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΒΕ.

Η μετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος πραγματοποιείται με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εμπλέκοντας περισσότερους από 150 υπαλλήλους της ΕΒΕ και 400 εξωτερικούς συνεργάτες, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5.000.000 ευρώ και την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, ύψους 5.200.000 ευρώ.

Το σύνολο των τεκμηρίων της ΕΒΕ απαριθμεί 2.000.000 περίπου συμπεριλαμβανομένων και των διπλών αντιτύπων.

Ο νέος χώρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από 8 αναγνωστήρια που καλύπτουν 400 θέσεις αναγνωστών (ενώ  στο Βαλλιάνειο κτίριο οι θέσεις ήταν μόλις 80) συμπεριλαμβανομένων και των δύο αναγνωστηρίων του δανειστικού τμήματος 5.000 τ.μ. μοιρασμένα στο ισόγειο και 2° όροφο του κτιρίου. Η Εθνική Βιβλιοθήκη καινοτομεί σε αυτόν τον τομέα γιατί ο δανεισμός βιβλίων δεν συνηθίζεται, μόνο δύο με τρεις βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο έχουν εντάξει τη συγκεκριμένη υπηρεσία στις παροχές τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θα παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημοτικού και σε εφήβους με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων. Περιλαμβάνει για τους παραπάνω σκοπούς πλήρως εξοπλισμένα studios κινηματογράφησης και ηχογράφησης, ραδιοφωνικό σταθμό, αίθουσες προβολών, συναντήσεων, εργαστηρίων, καθώς και γωνιές για παιδιά, οι οποίες προσφέρονται για μαθησιακό παιχνίδι.

Η συλλογή αναπτύσσεται με έμφαση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Τέχνες, την Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία, το Παιδικό Βιβλίο, το Κόμικ. Θα αγορασθούν έντυποι τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων περιοδικών. Επίσης, θα υπάρχουν συνδρομές σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με περιοδικά. Η συλλογή θα περιλαμβάνει συνολικά 40.000 τεκμήρια περίπου, μεταξύ των οποίων επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων και videogames. Θα αναπτύσσεται συνεχώς στο μέλλον και θα είναι ελεύθερη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου πληροφορία και ψυχαγωγία.

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Για την ανάγκη ίδρυσης Εθνικής Βιβλιοθήκης γίνεται λόγος για πρώτη φορά δημόσια από τον Ελβετό, φιλέλληνα γιατρό, Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ στην εφημερίδα που εκδίδει από το Μεσολόγγι, Ελληνικά Χρονικά. Εκεί, δημοσιεύει σε συνέχειες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1824, εκτενές άρθρο με τίτλο: «Σκέψεις περί σχηματισμού εθνικής Ελληνικής Βιβλιοθήκης και περί Φιλολογίας».
Το πρώτο βήμα γίνεται το 1829, με την ίδρυση του Ορφανοτροφείου της Αίγινας και του Εθνικού Μουσείου από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Μέσα στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας εγκαθίσταται η «Αποθήκη των Βιβλίων», μια συλλογή υπό την επιστασία του Ανδρέα Μουστοξύδη.
Ακολουθεί η οδύσσεια και η μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης από τόπο σε τόπο, κάθε φορά με διαφορετική επωνυμία. Το 1834, η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη μεταφέρεται στην Αθήνα, τη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και το 1842, συστεγάζεται σε νέο κτίριο με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Το 1866, οι δυο Βιβλιοθήκες συγχωνεύονται διοικητικά με τον τίτλο, «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος». Η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταστεγάζεται το 1903, στο Βαλλιάνειο μέγαρο, δωρεά των Κεφαλλήνων αδερφών Βαλλιάνων, σε σχέδιο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν και υπό την επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Ο διοικητικός διαχωρισμός των δύο Βιβλιοθηκών συντελείται το 1931, έτος ίδρυσης του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος.

Φωτογραφίες:
Συμέλα Παντζαρτζή (1,3)
Μάριος Βαλασόπουλος (2)
Νίκος Καρανικόλας (4, 5, 6, 8, 9 )
Καμίλο Νόλλας (7)

 

Μαρία Παπουτσή

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_%ce%91%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%ac%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82_%ce%a0%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%82 Ο Παπαδιαμάντης μεταφραστής ιστορικών έργων Στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Main_w12-181850ana-thumb-large Πέθανε η συγγραφέας Νίκη Αναστασέα Στα 72 της χρόνια. Main_rp-401830 Πέθανε η συγγραφέας Ρόζαμουντ Πίλτσερ Το πιο γνωστό της βιβλίο είναι το «Ψάχνοντας τα Κοχύλια». Main_1256236_img_5608_1_3 Πέθανε ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος Σε ηλικία 57 ετών. Main_sarando-karga «Εφυγε» από τη ζωή ο Σαράντος Ι. Καργάκος. Σε ηλικία 82 ετών. Main_49899211_372920899921785_8511996917150908416_n Ο Μισέλ Ουελμπέκ επιστρέφει προφητικός με... «Σεροτονίνη» Δεν είναι η πρώτη φορά που τα όσα γράφει αποδεικνύονται προφητικά
#load_content_with_ajax