Βιβλίο | Νέα

«Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη 12 Ιουλίου 2018

Μια σειρά καθημερινών ιστοριών, μια σειρά θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας.

«Το Δώρο», το βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KeyBooks εκτυλίσσεται μέσα από μια σειρά καθημερινών ιστοριών, μια σειρά θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας. Αυτά που συχνά τα προσπερνάμε.

Ο Στέφανος Ξενάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «ΤΟ ΔΩΡΟ γράφτηκε για να μοιραστεί. Όχι για να πουλήσει. Πολλοί συνάνθρωποί μας δε ζουν τη ζωή που θέλουν. Για την ακρίβεια δεν ξέρουν ποιά ζωή θέλουν. Η ειρωνεία είναι ότι έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν, αλλά δεν τους έχει μιλήσει κανείς για τις δεξιότητες που χρειάζονται. Κι αυτές οι δεξιότητες απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό σύστημα των περισσοτέρων χωρών του κόσμου. Γι' αυτό και πρόσφατα, ξεκινήσαμε σε αρκετά σχολεία της χώρας ένα μάθημα Αξιών κι Αυτογνωσίας που δημιουργήσαμε. Για να μάθει στα παιδιά τα βασικά της Ζωής, αυτά που θα ευχόμασταν να μας είχε μάθει κάποιος όταν ήμασταν μικρά. Φιλοδοξούμε το μάθημα αυτό να μπει σε όλα τα σχολεία της χώρας μας από την 1η κιόλας Δημοτικού. ΤΟ ΔΩΡΟ λοιπόν, είναι ένα από τα εργαλεία για να μοιραστούμε αυτά που επιθυμούμε με τους συνανθρώπους μας. Μικρούς και μεγάλους. Αφηγείται μικρές ιστορίες που κρύβουν σημαντικά μαθήματα ζωής. Ιστορίες που συχνά προσπερνάμε».

Τι ωστόσο μπορούμε να κάνουμε για να “βρούμε” τη ζωή που θέλουμε; «Ό,τι κάνει κανείς για να βρει τον εαυτό του είναι καλό. Τρέξιμο, διάβασμα, σεμινάρια, ψυχοθεραπεία, συζητήσεις, θέατρο, youtube. Το youtube σήμερα είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του κόσμου. Περιέχει τις κορυφαίες ομιλίες για το πώς μπορεί κάποιος να πετύχει και να ευτυχήσει. Ομιλίες που παλιά θα πληρώναμε χιλιάδες για να τις παρακολουθήσουμε. Αρκεί να θέλεις να μετακινηθείς προς μια καλύτερη ζωή, ό,τι κι αν σημαίνει για τον καθένα μας "καλύτερη". Συχνά θέλουμε να αλλάξουν οι άλλοι, αλλά όχι εμείς. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις τους άλλους είναι να αλλάξεις εσύ. Η ΓΝΩΣΗ έχει δύναμη. Η ΑΓΝΟΙΑ είναι φτώχεια και συνάμα η πηγή των περισσοτέρων κακών. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Μόνο άνθρωποι που έχουν επιλέξει να δουλέψουν με τον εαυτό τους κι άνθρωποι που για την ώρα δεν το έχουν κάνει.
Για να πετύχεις αυτό που θες, ή για να φέρεις την αλλαγή που θέλεις, δεν έχει σημασία η ικανότητα, η ωριμότητα κι άλλες βλακείες. Σημασία έχει το πόσο πολύ το θες στη ζωή σου. Το 95% των ανθρώπων που δεν έχουν αυτό που θέλουν, δεν είναι γιατί δεν είχαν τις δυνατότητες. Είναι γιατί κάποια στιγμή τα παράτησαν.
Στραπάτσα και στραβές θα έχουμε μέχρι την τελευταία μας μέρα. Η ζωή δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει αλλά τι κάνεις με αυτό που σου συμβαίνει. Είναι επιλογή να δουλέψεις πάνω στα "παθήματά" και να τα χρησιμοποιήσεις σαν σκαλιά για να ανέβεις.Ο αγρότης έσκαβε με την αξίνα και κάποια στιγμή έπεσε πάνω σ' ένα εμπόδιο κι έσπασε η αξίνα. Στην αρχή σιχτίρισε, αλλά μετά έψαξε και βρήκε ένα κουτί. Μέσα είχε τον θησαυρό. Έτσι είναι κι η ζώη. Τα δώρα δεν στα στέλνει σε βελούδινα κουτάκια, αλλά μέσα σε αγκάθια. Γι' αυτό τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα σκουπίδια».

Εδώ και καιρό, ο Στέφανος Ξενάκης ασχολείται με το πάθος του, την αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη, τις οποίες υπηρετεί με τα κείμενα και τις ομιλίες του. Αυτή την εποχή εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το μάθημα «ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ», ένα μάθημα αξιών κι αυτογνωσίας, το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, από την πρώτη κιόλας δημοτικού. Ο ίδιος αναφέρει «Για το ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι. Δεν είναι παραπάνω από τρεις μήνες που περισσότερα από 70 σχολεία της χώρας μας άρχισαν να διδάσκουν ήδη το νέο μάθημα αυτογνωσίας που έχουμε δημιουργήσει. Λέγεται ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ και πραγματοποιείται με τις καλύτερες ιστορίες που βρίσκουμε στη χώρα μας και στο εξωτερικό και μπόλικο παιχνίδι. Για να μάθουν τα παιδιά μας από νωρίς να ορίζουν τη ζωή τους. Να τολμήσουν να κάνουν τα δικά τους λάθη, να μιλήσουν με τη δική τους φωνή. Να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ζωή. Έχουμε καταλήξει ότι είναι 13 οι συνήθειες που θα σου φέρουν τη ζωή που θες. Αν φυσικά τις εφαρμόσεις. Η ζωή έχει κανόνες και τα περί του αντιθέτου είναι δικαιολογίες για να μη μετακινηθούμε. Ήδη τα πρώτα Δημοτικά σχολεία της ελληνικής περιφέρειας που εφαρμόζουν το σύστημά μας έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_h%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c_%ce%91%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf_2_%c2%a9_%ce%a3%cf%84%ce%ad%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%82_%ce%9a%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82 Ξεκινά πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο! Μία νέα ψηφιακή υπηρεσία για να διαβάζουν οι χρήστες δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία Main_screen-shot-2016-09-28-at-4-56-55-pm Τζέιμς Τζόις: Ενας σπουδαίος Ιρλανδός στο μετρό της Αθήνας! Η έκθεση θα ξεκινήσει την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στο μετρό του Κεραμεικού. Main_28079805_2035034423439144_42859239_o Στο σφυρί η επιστολή αυτοκτονίας του Μποντλέρ Η αξία της εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ. Main_ap_18289757082712- Στην Άννα Μπερνς το φετινό Booker Κέρδισε το βραβείο με το βιβλίο της «Milkman» . Main_slider Τα μυστικά συντήρησης ενός παλιού σκισμένου βιβλίου Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Main_slider Επανέρχεται η Ενιαία Τιμή στο βιβλίο Είχε καταργηθεί το 2014 για όλες τις κατηγορίες βιβλίων πλην των λογοτεχνικών.
#load_content_with_ajax