Βιβλίο | Νέα

Τα μυστικά συντήρησης ενός παλιού σκισμένου βιβλίου 10 Οκτωβρίου 2018

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία θα εορταστεί για πρώτη φορά την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ανοίγοντας το Εργαστήριο Συντήρησης των συλλογών της στο κοινό, στο νέο της κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πιο αναλυτικά τη συγκεκριμένη ημέρα θα πραγματοποιηθούν 4 ξεναγήσεις, υπό την καθοδήγηση των συντηρητών της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Κάθε μία από αυτές θα διαρκεί 30 λεπτά. Οι ώρες έναρξης των ξεναγήσεων είναι: 11:00, 11:30, 12:00 και 12:30 με δωρεάν συμμετοχή. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ.

Οι συντηρητές θα μυήσουν τους επισκέπτες στον κόσμο της συντήρησης βιβλίου μέσα από 3 σταθμούς: Στον 1ο οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με το μικροσκόπιο και θα παρατηρήσουν πώς φαίνεται μια ίνα χαρτιού σε μεγέθυνση. Στο 2ο σταθμό, με τη φωτεινή τράπεζα εργασίας, θα ανακαλύψουν πώς συντηρείται ένα χαρτί που έχει σκιστεί και τέλος στον 3ο σταθμό θα δημιουργήσουν και θα πάρουν μαζί τους έναν μοναδικό σελιδοδείκτη, χρησιμοποιώντας διακοσμητικές σφραγίδες.

Οι  παραπάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των δράσεων της ECCO (European Confederation of Conservator - Restorers' Organisations) για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, από 8 έως 21 Οκτωβρίου 2018. Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Στόχος των δράσεων είναι η ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και η γνωριμία του κοινού με το επάγγελμα του συντηρητή.
 

Tospirto Team

Info

14 Οκτωβρίου 2018
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74, Καλλιθέα
Τηλ.: 2168091000
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Τόπος συνάντησης: Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ Ώρες: 11:00, 11:30, 12:00, 12:30 Δωρεάν συμμετοχή

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_chrisos-eupl Στον Νίκο Χρυσό το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2019 Main_slider 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς σε μία έκθεση Από 9 έως 12 Μαίου. Main_open_philosophical_day2 Φιλόσοφοι μιλούν για τη Φιλία στους δρόμους της Αθήνας Ενας πρωτότυπος φιλοσοφικός περίπατος στους δρόμους της πόλης. Main_slider Μια άλλη διάσταση της λογοτεχνίας στην 16η ΔΕΒΘ Τρία θεματικά φεστιβάλ της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου φωτίζουν μια άλλη διάσταση της λογοτεχνίας. Main_slider 23η Απριλίου: Η γιορτή του βιβλίου! Ο εορτασμός του βιβλίου μπορεί να μετατραπεί σε αφετηρία για πολιτικές ανάδειξης της ανάγνωσης και της συμμετοχής σε ένα ανοιχτό δίκτυο, στο οποίο θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Main_slider Τρεις Έλληνες υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας Δείτε τα υποψήφια βιβλία.
#load_content_with_ajax