Βιβλίο | Πρόσωπα

Οσκαρ Ουάιλντ: δέκα εξομολογήσεις ενός αντισυμβατικού της παγκόσμιας διανόησης 26 Ιουλίου 2013

«Να συγχωρείτε πάντα τούς εχθρούς σας. Τίποτα δεν τους ενοχλεί περισσότερο».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

«Άκρως εκκεντρικός και προκλητικός ο Οσκαρ Ουάιλντ ανήγαγε το ευφυολόγημα σε καλλιτεχνική άποψη» σημειώνει ο μεταφραστής του σπουδαίου ιρλανδού συγγραφέα, Ερρίκος Μπελιές, συμπληρώνοντας «το θαυμαστό μαζί του είναι ότι απορρίπτει κάτι με την ίδια ευκολία που θα το εξυμνήσει αργότερα και επαινεί κάτι που έχει κατακεραυνώσει προγενέστερα». Το σίγουρο, βεβαίως, είναι ότι και μέσα από τις αντιφάσεις του, παραμένει μια από τις πιο καίριες και καυστικές φωνές της παγκόσμιας διανόησης. Φαίνεται αυτό και στο δικό μας top 10 των ρήσεών του, αν και στην περίπτωσή του ούτε το top 100 δεν θα ήταν αρκετό…

1. «Η μόδα είναι μια μορφή ασχήμιας τόσο ανυπόφορη που πρέπει να την αλλάζουμε κάθε έξι μήνες».

2. «Ο άνθρωπος πρέπει να επιλέγει με πολύ μεγάλη προσοχή τους εχθρούς του».

3. «Μπορώ να αντισταθώ στα πάντα, όχι όμως και στον πειρασμό».

4. «Ένας άνδρας θέλει να είναι πάντα η πρώτη αγάπη μιας γυναίκας. Μια γυναίκα θέλει να είναι πάντα το τελευταίο ειδύλλιο ενός άνδρα».

5. «Ποτέ μην εμπιστεύεσαι τις γυναίκες που λένε την πραγματική τους ηλικία. Αφού μπορούν να αποκαλύψουν κάτι τέτοια, μπορούν να αποκαλύψουν τα πάντα».

6. «Εμπειρία είναι το όνομα που δίνει καθένας στα λάθη του».

7. «Είναι παράλογο να διαιρούνται οι άνθρωποι σε καλούς και κακούς. Οι άνθρωποι είναι, είτε γοητευτικοί είτε κουραστικοί».

8. «Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει μία ιστορία. Όμως, μόνο ένας σπουδαίος άντρας μπορεί να τη γράψει».

9. «Νομίζω ότι ο Θεός κατά τη δημιουργία του ανθρώπου υπερεκτίμησε κάπως τις δυνατότητές του».

10. «Να συγχωρείτε πάντα τούς εχθρούς σας. Τίποτα δεν τους ενοχλεί περισσότερο».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_stan-lee5 Οσα μας άφησε ο Σταν Λι Ο θάνατος του 95αχρονου κομίστα Σταν Λι προκάλεσε τσουνάμι θλίψης και δακρύων σε όλο τον κόσμο. Αντιδράσαμε και πάλι υπερβολικά; Main_slider Ο μοναδικός κύριος Μάνος Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ποιητής με καρδιά λαϊκή που μπόρεσε να κρατήσει τις αποστάσεις του από όλα τα «πηγαδάκια», τις μόδες, τα κλισέ ή τους τίτλους που του απέδιδαν. Main_dsc01333 Η ανέφικτη (;) ευτυχία της σύγχρονης γυναίκας Η Κατερίνα Μανανεδάκη μιλά στο www.tospirto.net Main_slider Ο «Χάρτινος έρωτας» της Ζοέλ Λοπινό Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Main_slider Ο Γιάννης Σκαραγκάς και η «λαχτάρα που περίσσεψε από χτες...» «Η ηρωίδα της ιστορίας πεισμώνει μέσα σε έναν αντρικό κόσμο». Main_slider Η Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και η «Ζωή της, τη δεύτερη φορά» Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net
#load_content_with_ajax