ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Βιβλίο | Πρόσωπα

Αγκάθα Κρίστι: δέκα εξομολογήσεις της «βασίλισσας» του εγκλήματος 31 Ιουλίου 2013

«Είναι γελοίο να στήσεις μια αστυνομική ιστορία στη Νέα Υόρκη. Η Νέα Υόρκη είναι μια αστυνομική ιστορία από μόνη της».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.


Η δημιουργός της Μις Μαρμπλ και του Ηρακλή Πουαρό, η βασίλισσα του εγκλήματος, Αγκάθα Κρίστι, υπήρξε η πιο δημοφιλής συγγραφέας ντεντέκτιβ ιστοριών όλων των εποχών. Γράφοντας κλασσικά έργα όπως το «Έγκλημα στον Νείλο» ή τον «Φόνο στο Όριαν Εξπρές», η βρετανίδα αριστοκράτισσα  παρέδωσε 80 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων και 19 θεατρικά έργα –εκ των οποίων η «Ποντικοπαγίδα», η μακροβιότερη θεατρική παράσταση στον κόσμο, που συμπλήρωσε εξήντα χρόνια ζωής στο σανίδι. Το απλό, υπνωτιστικό λογοτεχνικό της ύφος θεωρείται το βασικό συστατικό «αποπλάνησης» του αναγνωστικού κοινού που της χάρισε δύο δισεκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και τον τίτλο της δημοφιλέστερης συγγραφέως όλων των εποχών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι μόνο ο Σαίξπηρ και η Βίβλος, έχουν καταφέρει να την ξεπεράσουν στο ταμείο…1. «Ένας αρχαιολόγος είναι ο καλύτερος σύζυγος που μπορεί να έχει μια γυναίκα. Όσο πιο πολύ γερνάει τόσο περισσότερο μεγαλώνει το ενδιαφέρον του για εκείνην».

2. «Τα σκυλιά είναι σοφά. Σέρνονται σε μια ήσυχη γωνιά για να γλείψουν τις πληγές τους και δεν επανέρχονται στον κόσμο παρά μόνο όταν είναι και πάλι ολόκληρα».

3. «Ένα από τα πιο τυχερά πράγματα που μπορεί να συμβεί στη ζωή κάποιου, νομίζω, είναι να έχει μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία».

4. «Αν κάποιος επιμένει πολύ αυστηρά στις αρχές του, στο τέλος δεν θα βλέπει σχεδόν κανέναν».

5. «Οι χαρούμενοι άνθρωποι συνήθως είναι αποτυχημένοι, επειδή έχουν τόσο καλή σχέση με τον εαυτό τους, που δεν δίνουν δεκάρα για τίποτα».

6. «Ό,τι έχει υπάρξει, συνεχίζει να πλανάται στην Αιωνιότητα».

7. «Είναι γελοίο να στήσεις μια αστυνομική ιστορία στη Νέα Υόρκη. Η Νέα Υόρκη είναι μια αστυνομική ιστορία από μόνη της».

8. «Είναι περίεργο, αλλά μόνο όταν βλέπεις ανθρώπους να φαίνονται γελοίοι, μόνο τότε συνειδητοποιείς, πόσο πολύ τους αγαπάς».

9. «Κάθε δολοφόνος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο παλιός φίλος κάποιου».

10. «Η καλύτερη στιγμή για να σχεδιάσεις ένα βιβλίο είναι όταν πλένεις τα πιάτα».

Διαβάστε επίσης:

Λενιώ Αλεξίου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_koutsourelis-exo-1 Ο Κώστας Κουτσουρέλης και η Τέχνη που... αυτοκτονεί «Η ποίηση του καιρού μας δεν έχει κοινό, δεν έχει αναγνώστες». Main_703 Η Μνήμη της Ελένης Πορτάλιου επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net. Main_slider Οδυσσέας Ελύτης: Είκοσι τρία χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νομπελίστα Η ποίησή του μας συγκινεί πάντα και μας θυμίζει την αξία του να είσαι Έλληνας. Main_tsekouras Ένα βιβλίο σαν σπίτι χωρίς… «Πόρτα» O Δημήτρης Τσεκούρας ολοκληρώνει ουσιαστικά με την «Πόρτα» μία άτυπη τριλογία. Main_slider Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής στην «Αίτνα» Ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός μιλά στο www.tospirto.net Main_mara_xwmatidh_by_alexandros_iwannidhs_3 Ένας Φόνος με ενδεχόμενο Βλακείας Η συγγραφέας του βιβλίου Μάρα Χωματίδη μιλά στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax