ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Βιβλίο | Πρόσωπα

Τενεσί Ουίλιαμς: δέκα εξομολογήσεις του ψυχολόγου της σκηνής 06 Αυγούστου 2013

Τενεσί Ουίλιαμς: δέκα εξομολογήσεις του ψυχολόγου της σκηνής

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Γέννημα-θρέμμα του αμερικανικού Νότου, φιλάσθενος, κάπως θηλυπρεπής και οξυδερκής παρατηρητής των άλλων από τα μικράτα του, ο Τενεσί Ουίλιαμς ενσωμάτωσε στα κλασικά πια θεατρικά του έργα μπόλικα αυτοβιογραφικά στοιχεία: οι δυσλειτουργικές οικογένειες, τα... προπατορικά πάθη, το επίμονο φλερτ με την ψυχασθένεια, που όλο επανέρχονται ως θεματικές στα διαχρονικά αριστουργήματά του, έχουν τις ρίζες τους στη δική του οικογένεια και πραγματικότητα. Και οι απόψεις του Ουίλιαμς για αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον.

1. «Η ζωή είναι εν μέρει αυτό που εμείς την κάνουμε, κι εν μέρει αυτό που την κάνουν οι φίλοι που διαλέγουμε».

2. «Χρόνος είναι η μακρύτερη απόσταση μεταξύ δυο τόπων».

3. «Η κόλαση είναι ο ίδιος μας ο εαυτός• και η μόνη λύτρωση είναι να παραμερίσεις τον εαυτό σου και να αισθανθείς βαθιά για κάποιον άλλον».

4. «Όλοι οι σκληροί άνθρωποι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως υπόδειγμα ειλικρίνειας».

5. «Η ζωή είναι κυρίως αναμνήσεις –εκτός από αυτήν εδώ την τωρινή στιγμή, που περνάει από δίπλα σου τόσο γρήγορα, ίσα που προλαβαίνεις να την παρατηρήσεις».

6. «Είμαστε όλοι καταδικασμένοι σε μοναχικό εγκλεισμό μέσα στο ίδιο μας το δέρμα –ισόβια».

7. «Υπάρχει η στιγμή της αποχώρησης, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει σίγουρο μέρος να πας».

8. «Πάντα βασιζόμουνα στην καλοσύνη των ξένων».

9. «Γιατί έγραφα; Επειδή δεν έβρισκα τη ζωή ικανοποιητική».

10. «Ο θάνατος είναι μια στιγμή. Και η ζωή τόσες πολλές...».

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_koutsourelis-exo-1 Ο Κώστας Κουτσουρέλης και η Τέχνη που... αυτοκτονεί «Η ποίηση του καιρού μας δεν έχει κοινό, δεν έχει αναγνώστες». Main_703 Η Μνήμη της Ελένης Πορτάλιου επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net. Main_slider Οδυσσέας Ελύτης: Είκοσι τρία χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νομπελίστα Η ποίησή του μας συγκινεί πάντα και μας θυμίζει την αξία του να είσαι Έλληνας. Main_tsekouras Ένα βιβλίο σαν σπίτι χωρίς… «Πόρτα» O Δημήτρης Τσεκούρας ολοκληρώνει ουσιαστικά με την «Πόρτα» μία άτυπη τριλογία. Main_slider Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής στην «Αίτνα» Ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός μιλά στο www.tospirto.net Main_mara_xwmatidh_by_alexandros_iwannidhs_3 Ένας Φόνος με ενδεχόμενο Βλακείας Η συγγραφέας του βιβλίου Μάρα Χωματίδη μιλά στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax