Βιβλίο | Πρόσωπα

Φίλιπ Ροθ: δέκα εξομολογήσεις του σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα 26 Αυγούστου 2013

«Όλοι γράφουμε ιστορία, είτε μας αρέσει είτε όχι. Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Είτε κρύβεται πίσω από τον Ζούκερμαν είτε όχι, ο Φίλιπ Ροθ είναι ο πιο αυτοβιογραφικός από τους σύγχρονους συγγραφείς, γι’ αυτό ίσως και ο πιο δημοφιλής. Δεν είναι υπερβολή να τον χαρακτηρίσουμε ως έναν από τους σπουδαίους διανοητές της εποχής μας, καθώς οι απόψεις του για την ιστορία, το σεξ και τις σχέσεις, την αμερικανική και εβραϊκή ταυτότητα (που μοιάζει τόσο πολύ με τη δική μας, γι’ αυτό και ταυτιζόμαστε), τη θνητότητα και την πολιτική συγκινούν και επηρεάζουν τους πολυάριθμους αναγνώστες, αλλά και τους συναδέλφους του. Ακόμα κι αν ανακοίνωσε το 2012 ότι δεν θα εκδώσει ξανά, και δήλωσε απαισιοδοξία για το μέλλον της γραφής και της ανάγνωσης, παραμένει ένας από τους τελευταίους σταρ του βιβλίου, καθώς είμαστε εξίσου φανατικοί της γραφής του όσο και της ζωής του, που συνήθως ταυτίζονται σε συγκινητικό βαθμό. 

1. «Είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα δεν γνωρίζουμε. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το τι έχουμε φτάσει να θεωρούμε γνώση». 

2. «Ένας Εβραίος για τους γονείς του είναι πάντα ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, και θα παραμείνει δεκαπεντάχρονο όσο οι γονείς του βρίσκονται στη ζωή».

3. «Είναι, ακόμη κι ένας σκεπτόμενος, άνθρωπος κάτι παραπάνω από μία μεγάλη μηχανή που παράγει παρεξηγήσεις;»

4. «Κανείς και τίποτα δεν κρατάει την υπόσχεσή του».

5. «Ένας συγγραφέας πρέπει να παρανοήσει για να μπορέσει να δει. Ένας συγγραφέας χρειάζεται τα φαρμάκια του».

6. «Η ζωή είναι απλώς μία σύντομη χρονική περίοδος κατά την οποία είσαι ζωντανός».

7. «Η μόνη εμμονή που όλοι επιζητούμε: η αγάπη. Ο κόσμος πιστεύει ότι όταν ερωτευόμαστε, ολοκληρωνόμαστε. Πιστεύει στην πλατωνική ένωση των ψυχών. Πιστεύω το αντίθετο. Πιστεύω ότι είσαι ολοκληρωμένος πριν ερωτευτείς. Η αγάπη σε κομματιάζει. Είσαι ολόκληρος, και ξαφνικά ανοίγεις στα δύο».

8. «Δεν μπορείς να παρατηρείς τον κόσμο μέσα από την ιδεολογία σου, γιατί τότε η ιδεολογία σου βλέπει, εσύ όχι».

9. «Τα γηρατειά δεν είναι μάχη. Είναι πανωλεθρία».

10. «Όλοι γράφουμε ιστορία, είτε μας αρέσει είτε όχι. Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι».

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ράλλης

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_stan-lee5 Οσα μας άφησε ο Σταν Λι Ο θάνατος του 95αχρονου κομίστα Σταν Λι προκάλεσε τσουνάμι θλίψης και δακρύων σε όλο τον κόσμο. Αντιδράσαμε και πάλι υπερβολικά; Main_slider Ο μοναδικός κύριος Μάνος Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ποιητής με καρδιά λαϊκή που μπόρεσε να κρατήσει τις αποστάσεις του από όλα τα «πηγαδάκια», τις μόδες, τα κλισέ ή τους τίτλους που του απέδιδαν. Main_dsc01333 Η ανέφικτη (;) ευτυχία της σύγχρονης γυναίκας Η Κατερίνα Μανανεδάκη μιλά στο www.tospirto.net Main_slider Ο «Χάρτινος έρωτας» της Ζοέλ Λοπινό Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Main_slider Ο Γιάννης Σκαραγκάς και η «λαχτάρα που περίσσεψε από χτες...» «Η ηρωίδα της ιστορίας πεισμώνει μέσα σε έναν αντρικό κόσμο». Main_slider Η Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και η «Ζωή της, τη δεύτερη φορά» Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net
#load_content_with_ajax