Βιβλίο | Πρόσωπα

Ευγένιος Ιονέσκο: δέκα εξομολογήσεις του συγγραφέα που έκανε το παράλογο… λογικό 30 Αυγούστου 2013

«Ο κριτικός πρέπει να περιγράφει και όχι να συνταγογραφεί».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου, ο γαλλορουμάνος Ευγένιος Ιονέσκο (1909 – 1994) διακωμώδησε όσοι λίγοι τις καθημερινές καταστάσεις και μίλησε με τρόπο ουσιαστικό και συγκινητικό μέσα στην… τρέλα του για τη μοναξιά του ανθρώπου, αλλά και για την ασημαντότητα της ύπαρξής του.

1. «Οι άνθρωποι στριφογυρίζουν μέσα στο κλουβί τους που είναι η Γη, γιατί ξέχασαν πως μπορούν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό».

2. «Οι ιδεολογίες μάς χωρίζουν. Τα όνειρα και οι αγωνία μάς ενώνουν»

3. «Ο Μπέκετ καταστρέφει τη γλώσσα με τη σιωπή των έργων του».

4. «Η λογική είναι η τρέλα των δυνατών».

5. «Η γλώσσα είναι ακατανόητη γιατί οι άνθρωποι δεν µιλούν για τα σηµαντικά».

6. «Ένα έργο τέχνης είναι πάνω απ΄ όλα μια περιπέτεια του νου».

7. «Δεν έχουμε το χρόνο να… πάρουμε το χρόνο μας».

8. «Είμαι πάντα καχύποπτος απέναντι στις συλλογικές αλήθειες».

9. «Ο Σαίξπηρ ήταν ο μεγαλύτερος από όλους μας! Η θέση του βρισκόταν ανάμεσα στο Θεό και στην απελπισία».

10. «Ο κριτικός πρέπει να περιγράφει και όχι να συνταγογραφεί».

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_stan-lee5 Οσα μας άφησε ο Σταν Λι Ο θάνατος του 95αχρονου κομίστα Σταν Λι προκάλεσε τσουνάμι θλίψης και δακρύων σε όλο τον κόσμο. Αντιδράσαμε και πάλι υπερβολικά; Main_slider Ο μοναδικός κύριος Μάνος Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ποιητής με καρδιά λαϊκή που μπόρεσε να κρατήσει τις αποστάσεις του από όλα τα «πηγαδάκια», τις μόδες, τα κλισέ ή τους τίτλους που του απέδιδαν. Main_dsc01333 Η ανέφικτη (;) ευτυχία της σύγχρονης γυναίκας Η Κατερίνα Μανανεδάκη μιλά στο www.tospirto.net Main_slider Ο «Χάρτινος έρωτας» της Ζοέλ Λοπινό Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Main_slider Ο Γιάννης Σκαραγκάς και η «λαχτάρα που περίσσεψε από χτες...» «Η ηρωίδα της ιστορίας πεισμώνει μέσα σε έναν αντρικό κόσμο». Main_slider Η Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και η «Ζωή της, τη δεύτερη φορά» Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net
#load_content_with_ajax