ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Βιβλίο | Πρόσωπα

Ευγένιος Ιονέσκο: δέκα εξομολογήσεις του συγγραφέα που έκανε το παράλογο… λογικό 30 Αυγούστου 2013

«Ο κριτικός πρέπει να περιγράφει και όχι να συνταγογραφεί».

Μία κάθε μέρα. Προσωπικότητες σπουδαίες, μιλάνε για τη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το www.tospirto.net ανθολογεί τα σπαράγματα του λόγου σημαντικών καλλιτεχνών, επιλέγοντας σκέψεις, τσιτάτα, ατάκες που μας αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από τα είδωλα, αλλά και που μας σπρώχνουν να σκεφτούμε. Να προχωρήσουμε μπροστά με όχημα την πολύτιμη σκέψη εκείνων που σηκώθηκαν ψηλά, πάνω από πλήθος, και που μας έδειξαν το δρόμο της υπέρβασης.

Από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου, ο γαλλορουμάνος Ευγένιος Ιονέσκο (1909 – 1994) διακωμώδησε όσοι λίγοι τις καθημερινές καταστάσεις και μίλησε με τρόπο ουσιαστικό και συγκινητικό μέσα στην… τρέλα του για τη μοναξιά του ανθρώπου, αλλά και για την ασημαντότητα της ύπαρξής του.

1. «Οι άνθρωποι στριφογυρίζουν μέσα στο κλουβί τους που είναι η Γη, γιατί ξέχασαν πως μπορούν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό».

2. «Οι ιδεολογίες μάς χωρίζουν. Τα όνειρα και οι αγωνία μάς ενώνουν»

3. «Ο Μπέκετ καταστρέφει τη γλώσσα με τη σιωπή των έργων του».

4. «Η λογική είναι η τρέλα των δυνατών».

5. «Η γλώσσα είναι ακατανόητη γιατί οι άνθρωποι δεν µιλούν για τα σηµαντικά».

6. «Ένα έργο τέχνης είναι πάνω απ΄ όλα μια περιπέτεια του νου».

7. «Δεν έχουμε το χρόνο να… πάρουμε το χρόνο μας».

8. «Είμαι πάντα καχύποπτος απέναντι στις συλλογικές αλήθειες».

9. «Ο Σαίξπηρ ήταν ο μεγαλύτερος από όλους μας! Η θέση του βρισκόταν ανάμεσα στο Θεό και στην απελπισία».

10. «Ο κριτικός πρέπει να περιγράφει και όχι να συνταγογραφεί».

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_koutsourelis-exo-1 Ο Κώστας Κουτσουρέλης και η Τέχνη που... αυτοκτονεί «Η ποίηση του καιρού μας δεν έχει κοινό, δεν έχει αναγνώστες». Main_703 Η Μνήμη της Ελένης Πορτάλιου επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net. Main_slider Οδυσσέας Ελύτης: Είκοσι τρία χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νομπελίστα Η ποίησή του μας συγκινεί πάντα και μας θυμίζει την αξία του να είσαι Έλληνας. Main_tsekouras Ένα βιβλίο σαν σπίτι χωρίς… «Πόρτα» O Δημήτρης Τσεκούρας ολοκληρώνει ουσιαστικά με την «Πόρτα» μία άτυπη τριλογία. Main_slider Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής στην «Αίτνα» Ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός μιλά στο www.tospirto.net Main_mara_xwmatidh_by_alexandros_iwannidhs_3 Ένας Φόνος με ενδεχόμενο Βλακείας Η συγγραφέας του βιβλίου Μάρα Χωματίδη μιλά στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax