Βιβλίο | Πρόσωπα

Βιρτζίνια Γουλφ: δέκα εξομολογήσεις μίας επαναστατημένης γυναίκας 25 Ιανουαρίου 2016

«Όσο περισσότερο μεγαλώνει κάποιος, τόσο περισσότερο ελκύεται από το άσεμνο».

Σαν σήμερα (25 Ιανουαρίου 1882) γεννήθηκε η Βιρτζίνια Γουλφ, η σημαντικότερη, ίσως, Αγγλίδα συγγραφέας που άφησε πίσω της τόσο σπουδαία μυθιστορήματα όσο και δοκίμια. Πρωτοπόρος και καινοτόμος της αγγλικής γλώσσας, χάρισε έργα-σταθμούς στην παγκόσμια λογοτεχνία, όπως: «Μια ωραία μέρα της Κας Νταλογουέη», «Στο φάρο», το «Ορλάντο» και το δοκίμιο «Ένα δωμάτιο ολοδικό σου».
Παντρεμένη με τον Βρετανό συγγραφέα Λέοναρντ Γουλφ, μόνιμο στήριγμά της, όταν αντιμετώπιζε τις φρικτές καταθλίψεις της, η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν γνωστή για την αγάπη της για τις γυναίκες και τον βαθύ σεβασμό που έτρεφε προς αυτές. |

Μάλιστα, η Βίτα Σάκβιλ-Ουέστ, συγκεκριμένα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή της με την οποία λέγεται ότι είχε μία μακροχρόνια ερωτική σχέση και υπήρξε η έμπνευσή της για το «Ορλάντο» και την «κα Νταλογουέη». Η Γουλφ αυτοκτόνησε τον Μάρτιο του 1941, όταν ρίχτηκε στον ποταμό Ουζ έχοντας βάλει πέτρες στις τσέπες της.

Εμείς ανθολογήσαμε κάποια από τα πιο συγκλονιστικά σπαράγματα του λόγου της....

1. «Μπορώ μόνο να πω ότι το παρελθόν είναι όμορφο γιατί ποτέ δεν αντιλαμβάνεται κανείς ένα συναίσθημα την εποχή που δημιουργείται. Ένα συναίσθημα επεκτείνεται αργότερα, και ως εκ τούτου δεν έχουμε πλήρη συναισθήματα για το παρόν, αλλά μόνο για το παρελθόν».

2. «Δεν μπορείτε να βιώνετε την ειρήνη με το να αποφεύγετε τη ζωή».

3. «Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν σε ιερείς. Άλλοι καταφεύγουν στην ποίηση. Προσωπικά απευθύνομαι στους φίλους μου».

4. «Για το μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας, ο Ανώνυμος είναι συνήθως γυναίκα».

5. «Καθένας από εμάς έχει το παρελθόν του κλεισμένο μέσα του σαν τα φύλλα ενός βιβλίου γνώριμου και οι φίλοι του μπορούν να διαβάσουν μόνο τον τίτλο του».

6. «Μια γυναίκα πρέπει να έχει χρήματα και ένα δικό της δωμάτιο, αν θέλει να γράψει μυθιστορήματα».

7. «Όσο περισσότερο μεγαλώνει κάποιος, τόσο περισσότερο ελκύεται από το άσεμνο».

8. «Τα μάτια των άλλων είναι η φυλακή μας. Και  οι σκέψεις τους, τα κλουβιά μας».

9. «Κάθε μυστικό της ψυχής του συγγραφέα, κάθε εμπειρία της ζωής του, κάθε ποιότητα του μυαλού του είναι γραμμένα κατά μεγάλο βαθμό στο έργο του».

10. «Οι λέξεις είναι σαν το κρασί πάνω στα χείλη».
 

Λενιώ Αλεξίου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_stan-lee5 Οσα μας άφησε ο Σταν Λι Ο θάνατος του 95αχρονου κομίστα Σταν Λι προκάλεσε τσουνάμι θλίψης και δακρύων σε όλο τον κόσμο. Αντιδράσαμε και πάλι υπερβολικά; Main_slider Ο μοναδικός κύριος Μάνος Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ποιητής με καρδιά λαϊκή που μπόρεσε να κρατήσει τις αποστάσεις του από όλα τα «πηγαδάκια», τις μόδες, τα κλισέ ή τους τίτλους που του απέδιδαν. Main_dsc01333 Η ανέφικτη (;) ευτυχία της σύγχρονης γυναίκας Η Κατερίνα Μανανεδάκη μιλά στο www.tospirto.net Main_slider Ο «Χάρτινος έρωτας» της Ζοέλ Λοπινό Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Main_slider Ο Γιάννης Σκαραγκάς και η «λαχτάρα που περίσσεψε από χτες...» «Η ηρωίδα της ιστορίας πεισμώνει μέσα σε έναν αντρικό κόσμο». Main_slider Η Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και η «Ζωή της, τη δεύτερη φορά» Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net
#load_content_with_ajax