Βιβλίο | Πρόσωπα

Η ανέφικτη (;) ευτυχία της σύγχρονης γυναίκας 13 Ιουνίου 2018

Η Κατερίνα Μανανεδάκη μιλά στο www.tospirto.net

Η Κατερίνα Μανανεδάκη είναι … ευπώλητη. Αρκεί να μπεις σ΄ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο και θα το καταλάβεις όχι μόνο από την εξέχουσα θέση που έχουν τα βιβλία της στις προθήκες, αλλά και από τον κόσμο που τα ξεφυλλίζει με περιέργεια. Όλα ξεκινούν - προφανώς- από το εξώφυλλο. Γιατί η συγγραφέας δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τον πιο εμπορικό, παιχνιδιάρικο κι ενίοτε και κλισέ τίτλο ανερυθρίαστα. Τίτλο που, όμως, κρύβει από πίσω του όλες τις σύγχρονες νευρώσεις της Ελληνίδας εργαζόμενης μάνας ή νοικοκυράς και που αποτελεί συνώνυμο της γυναικείας σκέψης. Χαρακτηριστικό της γραφής της; Πώς ούτε  δραματοποιεί, ούτε δημιουργεί δακρύβρεχτες οικογενειακές ιστορίες.  Τις διανθίζει με σπαρταριστό χιούμορ κι ειρωνεία και μέσω αυτού του ευχάριστου περιβλήματος λέει μεγάλες αλήθειες. Εμείς είχαμε μία ευχάριστη κουβέντα μαζί της με αφορμή το νέο της βιβλίο «Εγώ Πότε θα γίνω Ευτυχισμένη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Στα βιβλία σας «πιάνετε» τον παλμό της σύγχρονης παντρεμένης γυναίκας. Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια να υποθέσω;
Mε δεδομένο ότι στο καινούριο μου βιβλίο, το «Εγώ Πότέ Θα γίνω Ευτυχισμένη;» η πρωταγωνίστρια, που είναι παντρεμένη με ένα παιδί, «πέφτει» τυχαία πάνω στον πρώην αγαπημένο της που τη ρωτά αν …έγινε ευτυχισμένη χωρίς εκείνον κι αυτή η ερώτηση…δυναμιτίζει όλη της τη ζωή, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο γάμο της…ΦΥΣΙΚΑ και ΟΧΙ, ΔΕΝ κρίνω εξ ιδίων τα αλλότρια!!! ΔΕΝ κλείνουμε σπίτιαααααα και οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική, το ξεκαθαρίζωωωω!!! Σοβαρά όμως, προσπαθώ να «πιάνω» όπως λέτε το ρυθμό της εποχής, το ρυθμό της αγωνίας μας, της ελπίδας μας και του «θέλω» μας και να καταγράψω με πολύ χιούμορ αυτά που μας βασανίζουν. Γιατί στη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε, το μόνο που μας έχει απομείνει ,είναι να κυνηγάμε μικρές στιγμές ευτυχίας και να χαμογελάμε όσο περισσότερο μπορούμε. Άλλωστε και οι παντρεμένες γυναίκες έχουμε ψυχή!

Οι ιστορίες και η γραφή σας είναι μεν εμπορική, απευθύνεται σε ευρείες μάζες αναγνωστών, όμως σε ένα δεύτερο επίπεδο κρύβουν μεγάλες αλήθειες. Αυτό είναι ορατό ακόμη κι από τον τίτλο. Ποιος είναι ο στόχος σας κάθε φορά που γράφετε;
Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη ,που τα βιβλία μου βρίσκουν το δρόμο τους στα χέρια και τις καρδιές πολλών αναγνωστών. Νιώθω έτσι πως κάνουμε παρέα, πως μας διασκεδάζουν και μας προβληματίζουν τα ίδια πράγματα. Και ικανοποιούμαι που σημειώνετε ότι υπάρχει κι ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης που κρύβει μεγάλες αλήθειες. Αυτός είναι κι ο σκοπός μου όταν γράφω. Να «δει» κάποιος και πίσω από τις λέξεις. Το χιούμορ είναι λυτρωτικό και ξόρκι για όλα . Και μπορεί να μην υπάρχουν «οδηγίες χρήσης» για να γίνεις σίγουρα ευτυχισμένος αλλά υπάρχουν μικρά μυστικό που ανακάλυψα κι εγώ γράφοντας το βιβλίο. Πως πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα. Να αποφασίζουμε εμείς και μόνο εμείς για όσα  θέλουμε και να πολεμάμε για να κατακτήσουμε τα όνειρα μας. Ο αγαπημένος μου Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε «αγάπα τον εαυτό σου γιατί όλοι οι υπόλοιποι είναι πιασμένοι»!!! Η αλλιώς η ευτυχία είναι ένα μεγάλο θέλω κι ένα μικρό πρέπει.

Στο καινούριο σας βιβλίο με ποια «νεύρωση» της σύγχρονης γυναίκας καταπιάνεστε; 
Με το ποια είμαι, που πάω και αν κατάφερα τελικά να πετύχω και να νιώσω όλα όσα ήθελα και ονειρευόμουν. Εγώ πότε θα γίνω ευτυχισμένη, πότε, πότε, πότε; Με δεδομένο πως άλλα περιμέναμε κι άλλα μας ήρθαν, ως χώρα κι ως άνθρωποι ζούσαμε με μια φούσκα πανευτυχίας που έσκασε και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, κάνουμε όλοι τώρα, ή προσπαθούμε να κάνουμε μια…επανεκκίνηση και να βρούμε χαρά σε πράγματα που παλιά καμιά σημασία δεν δίναμε. Αλλά και πάλι, ψάχνω πολύ και «τρυπώνω» βαθιά στο συναίσθημα. Σε αυτά που εμείς οι γυναίκες  θεωρούμε τόσο σημαντικά για τη ζωή μας. Την αληθινή αγάπη, το ρομαντισμό, τις κλεφτές ματιές και τις βόλτες στο ηλιοβασίλεμα. Γιατί μπορεί να γινόμαστε ώρες ώρες νευρωτικές-να τα λέμε κι αυτά – αλλά έχουμε δικαίωμα στο ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό, που αύριο μεθαύριο θα διηγούμαστε στις κόρες μας και θα τις συμβουλεύουμε να απαιτούν το ίδιο και για τον εαυτό τους.

Ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή μας; 
Δυστυχώς όσο μεγαλώνουμε ,το «έλα τώρα αμέσως, γιατί μου λείπεις» γίνεται «έλα τώρα αμέσως και μη ξεχάσεις να φέρεις και γάλα, γιατί μας έχει τελειώσει»!!! Ο χρόνος δεν είναι πάντα ο καλύτερος φίλος του έρωτα, αλλά αυτό θέλω να νιώσει ο αναγνώστης στην ιστορία μου. Πως το ταξίδι δεν πρέπει να τελειώνει ποτέ. Πως ο έρωτας πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη και δεν πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Τουλάχιστον όχι μέχρι τέλους…

Εμπορική-ποιοτική λογοτεχνία. Τελικά υπάρχουν στεγανά;
Εγώ είμαι του ποιοτικού!!! Ακούω ποιοτική μουσική, διαβάζω ποιοτικά βιβλία , έχω ποιοτικούς φίλους και προσπαθώ να ζήσω μια ποιοτική ζωή! Με κάνει ευτυχισμένη το ότι διαβάζουν τα βιβλία μου ποιοτικοί αναγνώστες και όλοι μαζί είμαστε εμπορικοί, αφού σαν κίνημα , γελάμε με τις τρικλοποδιές που μας βάζει η ζωή!!! Άρα όχι, δεν υπάρχουν στεγανά!!!

Έχετε την πολυτέλεια να ζείτε από τα βιβλία σας;
Στην Καραϊβική το καλοκαίρι και την Ελβετία το χειμώνα; Δυστυχώς με ζαλίζουν οι πράσινες θάλασσες και δεν ξέρω σκι! Άρα ευτυχώς κρατώ μόνο την ευλογία να μπορώ να ζω καλά και χαρούμενη γράφοντας, σαν να μην υπάρχει αύριο!

Ζούμε στην εποχή της υπερβολής ακόμη και στον εκδοτικό χώρο. Σας απασχολεί αυτό; Μπορεί το κοινό να «επιβιώσει» σε αυτή την υπερπληθώρα των βιβλίων;
Εδώ μπορεί να επιβιώσει βλέποντας «Survivor”, θα κολλήσει στην υπερπληθώρα των βιβλίων; Οι αναγνώστες είμαστε μαχητές και πιστεύω πως πάντα καταφέρνουμε ,ακόμη και ανάμεσα σε πολλά πολλά βιβλία ,να βρούμε το δικό μας  αγαπημένο και να ταξιδέψουμε μαζί του σε κόσμους μαγικούς.

Τι διαβάζετε εσείς;
Διαβάζω τα πάντα. Είμαι φανατική αναγνώστης και θα ήθελα να μπορώ να ζω μια ζωή, στην οποία μόνο θα διαβάζω και θα βλέπω ταινίες, χωρίς κανείς να φωνάζει μαμά, Κατερίνα, να γαβγίζει γιατί θέλει να βγει βόλτα, ή να νιαουρίζει γιατί θέλει φαγητό! Πρέπει να δημιουργηθεί ένα βιβλίο που πραγματικά θα μπορεί να σε οδηγεί σε ένα παράλληλο σύμπαν, να χάνεσαι και να ξαναεμφανίζεσαι όποτε θέλεις!

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει; 
Το Χάρι Πότερ! Να είχα το μαγικό ραβδί στη διάθεση μου για να ζωγραφίσω ένα μεγάλο, φωτεινό χαμόγελο στα χείλη όλων μας για πάντα! Προς στιγμήν όμως, το μόνο που μπορώ να κάνω ,είναι να ευχηθώ από καρδιάς, ένα φωτεινό καλοκαίρι με πολλές πολλές ευτυχισμένες στιγμές!

*H ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΑΝΕΔΑΚΗ είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στο Mega Channel, στο Star Channel και στον περιοδικό Τύπο, σε εκδόσεις υψηλής αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας. Έχει γράψει δεκαπέντε βιβλία που έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις, ετοιμάζονται να μεταφερθούν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό και όλα τους είναι μπεστ σέλερ.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Οδυσσέας Ελύτης: Είκοσι τρία χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νομπελίστα Η ποίησή του μας συγκινεί πάντα και μας θυμίζει την αξία του να είσαι Έλληνας. Main_tsekouras Ένα βιβλίο σαν σπίτι χωρίς… «Πόρτα» O Δημήτρης Τσεκούρας ολοκληρώνει ουσιαστικά με την «Πόρτα» μία άτυπη τριλογία. Main_slider Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής στην «Αίτνα» Ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός μιλά στο www.tospirto.net Main_mara_xwmatidh_by_alexandros_iwannidhs_3 Ένας Φόνος με ενδεχόμενο Βλακείας Η συγγραφέας του βιβλίου Μάρα Χωματίδη μιλά στο www.tospirto.net. Main_chryssikopoulos_s_(1) Ο Νίκος Χρυσικόπουλος μάς «ταξιδεύει» στο Λονδίνο Η 2η ποιητική συλλογή του από την Μικρή Αρκτο. Main_1 Ο Γιώργος Δεπάστας και η «Στέλλα» του Γκαίτε Το έργο κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα από την Κάππα εκδοτική σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα.
#load_content_with_ajax