ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Βιβλίο | Πρόσωπα

Ο Νίκος Χρυσικόπουλος μάς «ταξιδεύει» στο Λονδίνο 22 Φεβρουαρίου 2019

Η 2η ποιητική συλλογή του από την Μικρή Αρκτο.

Το «Λονδίνο» είναι η 2η ποιητική συλλογή του Νίκου Χρυσικόπουλου, μετά τον Ελπήνορα  (2016, Μικρή Άρκτος) και  αποτελεί το απόσταγμα 5 χρόνων ζωής του ποιητή στην ομώνυμη πόλη. Μέσα από τη συλλογή ο 26χρονος σήμερα ποιητής, δίνει τις δικές του απαντήσεις σε ερωτήματα που τόσο ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες της κρίσης.

To Λονδίνο είναι η δεύτερη ποιητική του  συλλογή. Ποιο είναι το «στίγμα» της; «Θεωρώ πως το ‘στίγμα’ ή το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που θα προκαλούσε η συλλογή αυτή στον Έλληνα αναγνώστη είναι ότι μιλάει για το πώς βιώνει ένας Έλληνας τη μετανάστευση σε μία ξένη χώρα – τι συναισθήματα νιώθει, και πώς αλληλεπιδρά με μια ξένη κουλτούρα, ένας από όλους αυτούς τους Έλληνες που ξενιτεύτηκαν τα χρόνια της κρίσης. Διαφοροποιείται από τη συλλογή ‘Ελπήνωρ’ σε πολλά σημεία: α)επιλέγω να μην χρησιμοποιήσω κάποιον μύθο γιατί θεωρώ πως η χρήση ενός αρχαίου μύθου θα αλλοίωνε το σύγχρονο και μοντέρνο στοιχείο των βιωμάτων, β) παρότι η χρήση των εικόνων παραμένει το βασικότερο στοιχείο της ποιητικής μου, θεωρώ πως στο Λονδίνο η γλώσσα είναι πολύ πιο δουλεμένη σε επίπεδο μουσικότητας και όχι μόνο, η δομή των ποιημάτων είναι πολύ πιο συγκεκριμένη, κι ο ψυχισμός που διαφαίνεται στα ποιήματα από πολλές απόψεις πιο ώριμος», αναφέρει ο κ. Χρυσικόπουλος και συνεχίζει μιλώντας για το αν υπάρχει πολιτική-κοινωνική ποίηση στις ημέρες μας: «Υπάρχει, και δεν θα σταματήσει πιστεύω ποτέ να υπάρχει. Μ’ αρέσουν όμως τα ποιήματα που επιλέγουν να μην ασκήσουν μια πολιτική κριτική με τρόπο άμεσο κι ίσως προπαγανδιστικό. Αντιθέτως, μ’ αρέσουν τα ποιήματα που θα περιγράψουν καταστάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τον αναγνώστη στα δικά του συμπεράσματα για την πολιτική-κοινωνική κατάσταση που επικρατεί».

Ο Χρυσικόπουλος παρουσιάζει τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις του απ’ τη ζωή στο Λονδίνο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο έρωτας, η φιλία, θέματα κοινωνικά και πολιτικά αναζητούν τη θέση τους στη συλλογή. Οι περιγραφές αυτών των εμπειριών και εντυπώσεων, εμπλουτισμένες από ποικίλες αναφορές στην βρετανική πολιτισμική κληρονομιά, προσφέρουν μία διεισδυτική ματιά στην κουλτούρα του βρετανικού λαού.

Αγαπημένοι του ποιητές; «Πρώτος απ’ όλους ο Ελύτης, για το Φως του και την τρομερά δουλεμένη του γλώσσα. Έπειτα ο Ρίτσος για τις πανέμορφες εικόνες του, και τα σπαραχτικά συναισθήματα στους μονολόγους του. Τέλος, ο Σικελιανός γιατί με έμαθε ότι ποίηση, πέρα από μελαγχολία και θλίψη, μπορεί να είναι και μια εξύμνηση της ομορφιάς της ζωής».

Ποιες, όμως, είναι οι δυσκολίες για έναν νεαρό ποιητή στην Ελλάδα του 2019; Ο Νίκος Χρυσικόπουλος αναφέρει: «Α) Η ανάγκη, αυξημένη λόγω των οικονομικών δυσκολιών, να βρει ένα μέσο βιοπορισμού, που αναγκαστικά θα περιορίσει πολύ την ποιητική του παραγωγή. Β) Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εκδοτών δεν θα δουν ποτέ έναν νέο ποιητή ως μια πιθανή επένδυση, δεν θα μπουν στη διαδικασία να πιστέψουν σ’ αυτόν και δεν θα ενδιαφερθούν να τον προωθήσουν – θα ζητήσουν ένα 1000ρικο, μίνιμουm, για την έκδοση χωρίς να έχουν καν διαβάσει τη συλλογή του. Γ) Ότι δεν υπάρχουν θεσμοί που να υποστηρίζουν έναν ποιητή όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Αγγλία. Δεν προσφέρονται, δηλαδή, ακαδημαϊκές θέσεις σε πανεπιστήμια σε καταξιωμένους ποιητές, δεν υπάρχουν λογοτεχνικοί διαγωνισμοί με σημαντικά βραβεία οικονομικής φύσεως, και πολλά άλλα».

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι φιλοτεχνημένο με το έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη, «Η γέφυρα του Λονδίνου».

Ο Νίκος Χρυσικόπουλος γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Queen Mary, University of London και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο University College London. Το 2016, κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή Ελπήνωρ, στις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

 

 

Τospirto team

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_koutsourelis-exo-1 Ο Κώστας Κουτσουρέλης και η Τέχνη που... αυτοκτονεί «Η ποίηση του καιρού μας δεν έχει κοινό, δεν έχει αναγνώστες». Main_703 Η Μνήμη της Ελένης Πορτάλιου επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net. Main_slider Οδυσσέας Ελύτης: Είκοσι τρία χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νομπελίστα Η ποίησή του μας συγκινεί πάντα και μας θυμίζει την αξία του να είσαι Έλληνας. Main_tsekouras Ένα βιβλίο σαν σπίτι χωρίς… «Πόρτα» O Δημήτρης Τσεκούρας ολοκληρώνει ουσιαστικά με την «Πόρτα» μία άτυπη τριλογία. Main_slider Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής στην «Αίτνα» Ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός μιλά στο www.tospirto.net Main_mara_xwmatidh_by_alexandros_iwannidhs_3 Ένας Φόνος με ενδεχόμενο Βλακείας Η συγγραφέας του βιβλίου Μάρα Χωματίδη μιλά στο www.tospirto.net.
#load_content_with_ajax