ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Βιβλίο | Πρόσωπα

Ένα βιβλίο σαν σπίτι χωρίς… «Πόρτα» 18 Μαρτίου 2019

O Δημήτρης Τσεκούρας ολοκληρώνει ουσιαστικά με την «Πόρτα» μία άτυπη τριλογία.

Κλεό Κελλάρης. Αυτό είναι το όνομα του κεντρικού ήρωα του νέου μυθιστορήματος του Δημήτρη Τσεκούρα «Η Πόρτα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έρμα. Ο Κλεό είναι ένας πενηντάρης διανοούμενος που ζει μόνος του στο σπίτι του. Ο μεγάλος του φόβος είναι ότι θα πεθάνει και δεν θα τον βρει κανένας. Έτσι κάνει ένα πείραμα: να βγάλει την Πόρτα του σπιτιού του, να ζει σε ένα σπίτι χωρίς πόρτα, μήπως τον βρουν μια ώρα νωρίτερα. Τα πράγματα όμως –μάλλον- δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τα φανταζόταν…

Με σπουδές στην ελληνική φιλολογία και γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και με διαρκή συγγραφική παρουσία από το 2000 και μετά τόσο με λογοτεχνικά όσο και θεατρικά του έργα, ο Δημήτρης Τσεκούρας ολοκληρώνει ουσιαστικά με την «Πόρτα» μία άτυπη τριλογία που ξεκίνησε με τα μυθιστορήματά του «Η φθορά» (2013) και «Η κοιλιά» (2016). «Μια τριλογία που σχετίζεται –στον πυρήνα της- με την πολύ αργή εξέλιξη μιας ολιστικής ψυχικής κατάστασης και όχι με τη διαδοχή της αφήγησης γεγονότων» όπως σημειώνει ο ίδιος.

Ο Κλεό, πέρα από τον φόβο του θανάτου, αναρωτιέται και πόσο ευάλωτος μπορεί να είναι σ’ ένα σπίτι χωρίς πόρτα. «Είναι πολύ περίεργος πόσοι κλέφτες είναι πιθανόν να εισβάλουν σε αυτό το σπίτι χωρίς την πόρτα. Μάλλον όμως –προς μεγάλη του έκπληξη- δεν εισβάλλει κανείς. Παράξενο δεν είναι;» παρατηρεί ο Δημήτρης Τσεκούρας και συμπληρώνει: «Στο βιβλίο πάντως, ο ήρωας αντιμετωπίζεται είτε ως ούφο είτε ως παράφρων από τους ανθρώπους που μένουν στην ίδια πολυκατοικία με αυτόν».
«Η Πόρτα» είναι ένα μυθιστόρημα κυριολεκτικά γεμάτο από λογοτεχνικές αναφορές. «Κάποιες από αυτές ολοφάνερες, κάποιες άλλες συνειδητά κρυφές και κάπως πιο υποδόριες. Αλλά είναι γεμάτο. Σχεδόν σε κάθε του σελίδα. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας βασικός, ίσως ο βασικότερος, στόχος μου σε αυτό το βιβλίο: να συνομιλήσω με όλους αυτούς τους ανθρώπους που θαυμάζω απεριόριστα»
εξηγεί ο συγγραφέας.
«Εκτός όμως από τις λογοτεχνικές αναφορές, πολλές είναι και οι κινηματογραφικές. Ο Polanski, o Bergmann και πολλοί άλλοι ασφαλώς». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος θα ήθελε πολύ να δει το μυθιστόρημά του να γίνεται ταινία.

Σ’ ένα πρώτο επίπεδο «Η Πόρτα» μπορεί να διαβαστεί κι ως ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. «Ο τρόπος σκέψης του ήρωα είναι πολύ απλός και ταυτόχρονα πολύ δαιδαλώδης μάλλον. Εξ ου και ο τρόπος γραφής του βιβλίου. Υπάρχει η βασική αφήγηση, η αφήγηση κορμός, η οποία όμως αρκετά συχνά διακόπτεται από υποσημειώσεις του ίδιου του ήρωα. Σε αυτό το βιβλίο με απασχόλησε εξαιρετικά πολύ η δομή του. Ήθελα να μοιάζει κάπως με σπίτι, αλλά όπως ήταν τα σπίτια παλιά. Που είχαν χολ, καθιστικό, διαδρόμους, αποθήκη και τα λοιπά. Δεν ξέρω αν το πέτυχα…» καταλήγει ο Δημήτρης Τσεκούρας.

Tospirto team

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_koutsourelis-exo-1 Ο Κώστας Κουτσουρέλης και η Τέχνη που... αυτοκτονεί «Η ποίηση του καιρού μας δεν έχει κοινό, δεν έχει αναγνώστες». Main_703 Η Μνήμη της Ελένης Πορτάλιου επιστρέφει στα χαλάσματα της ιστορίας Η συγγραφέας μιλά στο www.tospirto.net. Main_slider Οδυσσέας Ελύτης: Είκοσι τρία χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νομπελίστα Η ποίησή του μας συγκινεί πάντα και μας θυμίζει την αξία του να είσαι Έλληνας. Main_slider Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής στην «Αίτνα» Ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός μιλά στο www.tospirto.net Main_mara_xwmatidh_by_alexandros_iwannidhs_3 Ένας Φόνος με ενδεχόμενο Βλακείας Η συγγραφέας του βιβλίου Μάρα Χωματίδη μιλά στο www.tospirto.net. Main_chryssikopoulos_s_(1) Ο Νίκος Χρυσικόπουλος μάς «ταξιδεύει» στο Λονδίνο Η 2η ποιητική συλλογή του από την Μικρή Αρκτο.
#load_content_with_ajax