Κινηματογράφος | Ταινίες

Μέλι , 2013 (Miele)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Βαλέρια Γκολίνο
Σενάριο
Βαλέρια Γκολίνο, Φραντσέσκα Μαρτσιάνο, Βάλια Σαντέλα
Πρωταγωνιστούν
Τζασμίνε Τρίνκα, Κάρλο Τσέκι, Λίμπερο Ντε Ριέντσο, Βινίτσιο Μαρκιόνι, Ρομπέρτο Ντε Φραντσέσκο
Διάρκεια
96
Χώρα
Γαλλία, Ιταλία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
16 Ιανουαρίου 2014

Εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο της γνωστής ελληνοϊταλίδας ηθοποιού με θέμα την ευθανασία, που δεν ηθικολογεί, δεν μεροληπτεί και, κυρίως, εστιάζει στην κοπέλα που αναλαμβάνει να υποβοηθήσει τους θανάτους…

Η Ιρένε (Τρίνκα) είναι μια μοντέρνα νεαρή Ιταλίδα, με λιπόσαρκο κορμί μοντέλου, κοντό μαλλί, φίλους, πολλά ταξίδια, ερωτικό δεσμό με παντρεμένο και κάπως κρύες σχέσεις με τους δικούς της. Συγχρόνως, όμως, η Ιρένε είναι και η «Μέλι», ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί όταν υποβοηθάει με επαγγελματική αποτελεσματικότητα διάφορους βαριά άρρωστους ανθρώπους να τελειώνουν με το βάσανο που λέγεται ζωή… Σε συνεργασία με τον νοσοκομειακό γιατρό και πρώην εραστή της (Ντε Ριέντσο), η Ιρένε-Μέλι έρχεται σε επαφή με ασθενείς του που θέλουν να επισπεύσουν το λυτρωτικό τέλος τους. Και μετά, παρακολουθεί ήρεμα τη διαδικασία χορηγώντας τους κτηνιατρικά φάρμακα που φέρνει μέσα από τακτικά μηνιαία ταξίδια στο Μεξικό. Η Ιρένε δεν δείχνει μήτε συμπόνοια, μήτε ταραχή –απλά κάνει τη δουλειά της. Και προειδοποιεί, μάλιστα, τον ενδιαφερόμενο επίδοξο μακαρίτη και τον/ τους συγγενείς του πως μπορούν ακόμα να ανακαλέσουν τη διαδικασία, όσο είναι καιρός.
Οι σκηνές θανάτου που στήνει η Γκολίνο είναι πολύ δυνατές, ελάχιστα «κατηχητικές» και διόλου δεν ευτελίζουν το ούτως ή άλλως ακανθώδες μα και αβανταδόρικο θέμα τους. Εκείνο, ωστόσο, που πρωτίστως ενδιαφέρει την πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα (και συν-σεναριογράφο) δεν είναι το δράμα των απελπισμένων αρρώστων. Είναι το δράμα και ο υπαρξιακός διχασμός της Ιρένε-Μέλι, που σιγά-σιγά σα να χάνει την ανθρωπιά της λόγω της «δουλειάς» της. Κι όταν ο θανατηφόρα δυστυχής, μα απολύτως υγιής, συνταξιούχος αρχιτέκτονας Κάρλο (εξαιρετικός ο σπουδαίος θεατρικός ηθοποιός Τσέκι σε μια από τις σπάνιες κινηματογραφικές εμφανίσεις του) θα ζητήσει την επαγγελματική βοήθειά της, αυτή η ψυχρή υπέρμαχος της ευθανασίας θα έρθει σε ρήξη με τη συνείδησή της. Και η συνεχής έκθεσή της στο πρόβλημα του Κάρλο θα τη φέρει τελικά αντιμέτωπη με τις κατάδικές της ελλείψεις –επαγγελματικές και προσωπικές. Κι όλα αυτά η Γκολίνο –παρά τις κάποιες επαναλήψεις ρυθμού και μικροαστοχίες, λόγω απειρίας– τα διεκπεραιώνει με ευαισθησία, μέτρο και στοχαστική διάθεση.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες