Κινηματογράφος | Ταινίες

Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο , 2013 (Il Capitale Umano)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Πάολο Βίρτζι
Σενάριο
Πάολο Βίρτζι, Φραντσέσκο Μπρούνι, Φραντσέσκο Πίκολο
Πρωταγωνιστούν
Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Ματίλντε Τζιόλι, Φαμπρίτσιο Γκιφούνι, Βαλέρια Γκολινο
Διάρκεια
110
Χώρα
Ιταλία, Γαλλία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
16 Οκτωβρίου 2014

Υπέροχα δομημένη μεταφορά του ομότιτλου αμερικανικού μπεστσέλερ, που με αφορμή ένα «ασήμαντο» τροχαίο ξεγυμνώνει δυο οικογένειες του ιταλικού βορρά, πεδικλωμένες από την πλανερή γοητεία του χρήματος.

Η πολυβραβευμένη ταινία του Βίρτζι –που είναι και ιταλική υποψηφιότητα για το επόμενο ξενόγλωσσο Όσκαρ– ξεκινάει ως ηθογραφία λεφτάδων και γουαναμπήδων στον πλούσιο ιταλικό βορρά, συνεχίζει ως υπαρξιακή σπουδή βαριεστημένων μεγαλοαστών, πριν έρθει ένα ξεγυρισμένο αστυνομικό θρίλερ να δέσει τα σκόρπια φιτίλια των προηγηθέντων μερών της ταινίας σε ένα εκρηκτικό φινάλε. Κι όλα αυτά, μέσα από  σφιχτότατο μοντάζ (Τσετσίλια Τζανούζο), ρέοντες διαλόγους και λαμπρές ερμηνείες. Μεταφυτεύοντας πολύ εύστοχα το μυθιστόρημα του Στίβεν Άμιντον από το Κονέκτικατ στο Βαρέζε, ο Βίρτζι ανατέμνει την κρίση αξιών και οικονομίας της σύγχρονης ιταλικής κοινωνίας, καταλήγοντας σε αποκαρδιωτικά συμπεράσματα για την αξία της ανθρώπινης ζωής στη ζούγκλα του καπιταλισμού.
Πριν τους τίτλους έναρξης, βλέπουμε έναν ποδηλάτη μεροκαματιάρη σερβιτόρο που χτυπιέται (και εγκαταλείπεται) από διερχόμενο τζιπ σε χιονισμένο νυχτερινό δρόμο. Μετά αρχίζουν τα τρία περίπου 30λεπτα ξεχωριστά κεφάλαια, για να καταλήξουμε στο τελευταίο 17λεπτο που, υπό τον τίτλο «Το ανθρώπινο κεφάλαιο», δίνει λύση στο δράμα. Στο πρώτο κεφάλαιο, τιτλοφορούμενο «Ντίνο» παρακολουθούμε τον Ντίνο Οσόλα (Μπεντιβόλιο), έναν σχεδόν γλοιώδη μεσοαστό που πασχίζει να πιάσει την καλή πλευρίζοντας τον υπεροπτικό μεγαλολεφτά Τζιοβάνι Μπερνάσκι (Γκιφούνι), με τον γιο του οποίου η τελειόφοιτη λυκείου κόρη του, Σερένα (Τζιόλι), διατηρεί δεσμό. Στο δεύτερο κεφάλαιο, επικεντρωνόμαστε στην Κάρλα (Μπρούνι Τεντέσκι), την καλομαθημένη σύζυγο του Μπερνάσκι, και στην κωμικοτραγική προσπάθειά της να βρει ένα υψιπετές, αρτιστίκ  raison d’ être μέσα στην μεγαλοαστική ανία της. Ουσιαστικά, παρακολουθούμε την ίδια μέρα (παραμονή Χριστουγέννων) στη ζωή δυο χαλαρά συνδεόμενων μα εντελώς διαφορετικών ανθρώπων. Με την έναρξη του τρίτου κεφαλαίου, ονόματι «Σερένα», που μας αφηγείται την ιστορία από την πλευρά της κόρης του Ντίνο, έχουμε πια καταλάβει ότι το αρχικό τροχαίο με τον ποδηλάτη, η αλήθεια για τη σχέση της κοπελιάς με τον κακομαθημένο υιό Μπερνάσκι και οι οικονομικές λοβιτούρες των Ντίνο και Τζιοβάνι συνδέονται με τρόπο καταλυτικό. Έχει πια αρχίσει το αστυνομικό θρίλερ για την ανεύρεση του οδηγού του τζιπ...

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες