Κινηματογράφος | Ταινίες

Λευκός Θεός , 2014 (Fehér isten)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Κορνέλ Μούντρουτσο
Σενάριο
Κορνέλ Μούντρουτσο, Βικτόρια Περάνι
Πρωταγωνιστούν
Ζοφία Πσότα, Σάντορ Ζότερ, Λίλι Χόρβατ, Ζαμπόλτς Τουρότσκι
Διάρκεια
119
Χώρα
Γερμανία, Ουγγαρία, Σουηδία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
11 Δεκεμβρίου 2014

Η μαζική (και εξαιρετικά φιλμαρισμένη) «εξέγερση» των κυνηγημένων από τον μπόγια αδέσποτων σκυλιών της Βουδαπέστης μετατρέπεται σε μια ενδιαφέρουσα πολιτικο-κοινωνική παραβολή με έντονα στοιχεία χιτσκοκικού θρίλερ.

Η έκτη και καλύτερη ταινία του ούγγρου σκηνοθέτη –που απέσπασε και το βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των φετινών Καννών– ξεκινάει με μια μεγαλειώδη (και από τεχνική άποψη) σκηνή: ένα κορίτσι (Πσότα) τρέχει με το ποδήλατό του στους άδειους δρόμους της ουγγρικής πρωτεύουσας, ενώ ξοπίσω του πιλαλάνε αφιονισμένα ορδές αδέσποτων σκύλων… Πρόκειται, θα αντιληφθούμε σύντομα, για μια παραβολική προσέγγιση της παροιμιώδους εξέγερσης των παρίων κατά των προνομιούχων και αποφασίζοντων του κόσμου τούτου. Εν προκειμένω, σε ένα δημιουργικό αντιδάνειο από τα θρυλικά «Πουλιά» του Χίτσκοκ, οι εξεγερμένοι που την πέφτουν μαζικά στην ανθρωπότητα είναι τα παραπεταμένα μπάσταρδα σκυλιά που κανείς δεν θέλει, που κυνηγάει ο μπόγιας –και που μπορεί και να καταλήγουν στο υγειονομικά επιλήψιμο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος, όπου δουλεύει ο μουρτζούφλης πατέρας της μικρής ποδηλάτισσας.
Συγχρόνως, τρέχει στο στόρι κι ένας άλλος οξυδερκής παραλληλισμός περί ψυχο-συμπεριφορικής χειραγώγησης, που σχετίζεται με τον Χάγκεν, το άκακο ημίαιμο Λαμπραντόρ της μικρής. Το οποίο εκπαραθυρώνεται από τον πατέρα, πέφτει στα χέρια λούμπεν ψυχάκια και μετατρέπεται τάχιστα σε οργίλο σκυλί κυνομαχιών. Κι όταν ο Χάγκεν θα καταλήξει στο μεταβιομηχανικό γκέτο του μπόγια, η οργή του θα τακιμιάσει με εκείνη των συγκρατούμενών του και θα γίνει το έλα να δεις στη Βουδαπέστη… Με στιβαρή σκηνοθεσία και χωρίς ποτέ να ξεχνάει την αλληγορική φόδρα της ταινίας του, ο Μούντρουτσο, προς τιμήν του, δεν υποκύπτει στιγμή στον ρηχό συναισθηματισμό για τα σκυλιά, ή σε φτηνό τρόμο –παρά το ότι η επέλαση των τετράποδων κατά των δίποδων (που κόπτονται για τη φυλετική καθαρότητα των σκύλων κι άλλες τέτοιες αηδίες) είναι άκρως φοβιστική. Ιδιαίτερη μνεία, τέλος, για το σάουντρακ, που συνοδεύει τη δράση αυτής της ακατηγοριοποίητης ταινίας με αποσπάσματα από τις «Ουγγρικές Ραψωδίες» του Λιστ –ακόμη και σε «εκδοχή» από καρτούν Τομ και Τζέρι…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες