Κινηματογράφος | Ταινίες

Παγιδευμένη Ψυχή , 2010 (Insidious)

Id

Σκηνοθεσία
Τζέιμς Γουάν
Σενάριο
Λι Γουάνελ
Πρωταγωνιστούν
Πάτρικ Γουίλσον, Ρόουζ Μπερν, Λιν Σέι, Λι Γουάνελ, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ
Διάρκεια
103
Χώρα
ΗΠΑ
Είδος
Τρόμου
Πρεμιέρα
12 Μαΐου 2011

Η πιο πετυχημένη ταινία της χρονιάς στα ταμεία του εξωτερικού είναι μια φτηνή δημιουργία τρόμου που καταφέρνει να φέρει εις πέρας τον σκοπό της, δίχως να χρειάζεται να πνίξει την οθόνη στο αίμα και τα αποκρουστικά εφέ.

Ο τελευταίος άνθρωπος από τον οποίο θα περιμένε κανείς να δει μια ατμοσφαιρική και άκρως υποβλητική ταινία τρόμου είναι ο ίδιος σκηνοθέτης που ευθύνεται για τα αιματοβαμμένα και κακόγουστα «Saw». Να, όμως, που ο Τζέιμς Γουάν φτάνει με την «Παγιδευμένη Ψυχή» πολύ κοντά στο να παραδώσει μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες που έχουν γίνει ποτέ πάνω στη μυθολογία των κινηματογραφικών στοιχειωμάτων. Η ταινία του καταφέρνει στο μεγαλύτερο μέρος της μια άψογα ενορχηστρωμένη μείξη από ευρηματικά σχεδιασμένα σοκ, τα οποία βοηθά ιδιαιτέρως η πανούργα ηχητική μπάντα και η εμπιστοσύνη του σκηνοθέτη στη φαντασία του θεατή.
Η υπόθεση του φιλμ ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την πεπατημένη παρόμοιων ταινιών, επιφυλάσσει ωστόσο αρκετές ευπρόσδεκτες ανατροπές: μια ευτυχισμένη οικογένεια μετακομίζει με τα τρία μικρά παιδιά της σε ένα μεγάλο σπίτι στα προάστεια και έρχεται πολύ σύντομα αντιμέτωπη με παράξενα συμβάντα που πείθουν προοδευτικά το ζευγάρι ότι το οίκημά τους περικυκλώνεται από δυνάμεις τις οποίες δεν μπορούν να κατανοήσουν. Η οικογένεια μετακομίζει σε διαφορετικό σπίτι για να διαπιστώσει σύντομα ότι δεν έχει απαλλαγεί από την άγνωστη απειλή που τους καταδιώκει. Δυο μελετητές του υπερφυσικού, που επιστρατεύονται για να επιχειρήσουν μια εξήγηση στα αλλόκοτα φαινόμενα, ενημερώνουν τους ήρωες ότι δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απλή περίπτωση στοιχειώματος.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε μια εποχή όπου ο τρόμος νοείται ως ένα θέαμα αποκρουστικό και υπερβίαιο, η «Παγιδευμένη Ψυχή» επιλέγει να επιστρέψει το κοινό της σε παλιομοδίτικες μεθόδους υποβολής που δεν βασίζονται στην επέμβαση των οποιωνδήποτε εφέ αλλά εξαρτώνται από τον απλό μα τόσο αποτελεσματικό αντίκτυπο που μπορεί να κρύβει το τρίξιμο μιας πόρτας, το σκοτάδι ενός δωματίου ή ένα ραδιούργο παιχνίδι με τις σκιές. Οι τακτικές που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης σε καμιά περίπτωση δεν διακρίνονται για την πρωτοτυπία ή για τη λεπτότητά τους. Είναι δοσμένες όμως με φινέτσα και εξυπνάδα, σπρώχνοντας τους θεατές σε μια rollercoaster διαδρομή φόβου που μόνο στο απογοητευτικό τελευταίο ημίωρο μένει από καύσιμα.

Λουκάς Κατσίκας

Φωτογραφίες