Κινηματογράφος | Ταινίες

Μια οικογενειακή υπόθεση , 2015 (A Family Affair)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Αγγελική Αριστομενοπούλου
Σενάριο
Αγγελική Αριστομενοπούλου
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
87
Χώρα
Ελλάδα, Αυστραλία
Είδος
Μουσικό ντοκιμαντέρ
Πρεμιέρα
08 Ιανουαρίου 2015

Τρεις γενιές Ξυλούρηδων, τα Ανώγεια και η Μελβούρνη, το χτες και το αύριο, το οικογενειακό «χρέος» και το αυθεντικό τριπάρισμα μέσω της κρητικής λύρας σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.

Ένας παππούς-μύθος στέκει αμείλικτος κριτής των επιδόσεων των εγγόνων του, τα οποία συνεχίζουν –παθιασμένα, μα και αναπόδραστα, θα ‘λεγε κανείς– την οικογενειακή μουσική παράδοση με λύρα, τραγούδι, λαούτο… Αυτή η σκηνή, όπου ο εντελώς… ροκ παππούς Ψαραντώνης κάνει πρόβα με τον λαουτιέρη γιο του, Ψαρογιώργη, και τα τρία παιδιά εκείνου  ενόψει μιας πρωτόφαντης συναυλιακής τους σύμπραξης στο αυστραλέζικο φεστιβάλ Womadelaide το 2013 συμπυκνώνει ιδανικά την ουσία, μα και την αφηγηματική δύναμη, του ντοκιμαντέρ της  Αριστομενοπούλου. Τρεις γενιές, μια βαριά μουσική κληρονομιά, κάμποσες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, η αυστραλέζικη κουλτούρα (η Σίλα, γυναίκα του Ψαρογιώργη και μάνα των τριών παιδιών, είναι από τη Μελβούρνη), ο ρεθυμνιακός οίστρος, η παράδοση και η ανανέωση, η βαθιά μεταξύ τους αγάπη αλλά κι ένας κάποιος… βιωμένος ψυχαναγκασμός, μέχρι και η σοβούσα κρίση που έχει κάνει τα τρία τέκνα Ψαρογιώργη να μετοικήσουν (για σπουδές; Για πάντα;) στην «μητρική» Αστράλια, όλα φωτίζονται υποδειγματικά από τον φακό της έμπειρης στο είδος σκηνοθέτιδας.
Γυρισμένο μεταξύ 2012 και αρχών του 2014 –με χρήμα που προέκυψε και μέσω crowd funding– το φιλμ μπαίνει κυριολεκτικά μέσα στο σπιτικό του Γιώργη «Ψαρογιώργη» Ξυλούρη και της Σίλα στα Ανώγεια του Ρεθύμνου. Ακολουθεί τα βήματα των δυο γιων, του Νίκου και του Αντώνη, δυο αυστραλόπαιδων με βαριά κρητική προφορά και ανυπόκριτη «λεβεντιά» που σπουδάζουν μουσική στη Μελβούρνη. Ακούει τις αφηγήσεις-κλειδί της Σίλα για τη γνωριμία της με τον Ψαρογιώργη –και το «ξυλούρικο» μικροσύμπαν. Παρακολουθεί την αποχώρηση και της μικρής Απολλωνίας για Αυστραλία. Και δεν σταματά στιγμή να «παίζει» μουσική. Σε γάμους, γιορτάσια και χαρές με τον ακάματο Ψαρογιώργη, μέσα από αρχειακό υλικό με τον θρυλικό θείο, Νίκο Ξυλούρη, μέσα από τζαμαρίσματα των εγγονιών, μέσα από κρητικά μουσικά μοτίβα που ντύνουν όμορφες εικόνες –είτε στην τραχιά γη των Ανωγείων, είτε στην αχανή Αυστραλία. Έρευνα και  προετοιμασία, πανταχού παρούσα κάμερα, σωστό μοντάζ, πηγαία ανάδυση ατμόσφαιρας… Πολύ καλή δουλειά.

Τατιάνα Καποδίστρια