Κινηματογράφος | Ταινίες

Γυναίκες Έτοιμες για Όλα , 2010 (Made in Dagenham)

Id

Σκηνοθεσία
Νάιτζελ Κόουλ
Σενάριο
Μπίλι Άιβορι
Πρωταγωνιστούν
Σάλι Χόκινς, Μπομπ Χόσκινς, Ρόζαμουντ Πάικ, Μιράντα Ρίτσαρντσον
Διάρκεια
113
Χώρα
Μεγάλη Βρετανία
Είδος
Κοινωνική
Πρεμιέρα
24 Μαρτίου 2011

Από ξένοιαστη ηρωίδα του Μάικ Λι, η Σάλι Χόκινς γίνεται συνειδητοποιημένη φεμινίστρια για λογαριασμό μιας συμβατικής ταινίας που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Το 1968, εκατόν ογδόντα εφτά γυναίκες από τα προάστια του Λονδίνου που εργάζονταν στο εργοστάσιο της Ford- της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο εκείνο τον καιρό, αποφασίζουν να απεργήσουν προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε ίση εργατική μεταχείριση με τους άντρες συναδέλφους τους και να εξασφαλίσουν ανάλογες συνθήκες πληρωμής με εκείνους. Ο συντονισμένος αγώνας τούς οδήγησε δυο χρόνια μετά στην ψήφιση του νόμου περί ισότητας των μισθών και γράφτηκε στην ιστορία ως μια από τις πιο αποφασιστικές μάχες στα χρονικά της γυναικείας χειραφέτησης.
Η ταινία του Νάιτζελ Κόουλ έρχεται φορτωμένη με τον τίτλο μιας από τις καλύτερες εξαγωγές της βρετανικής κινηματογραφίας για φέτος, γεγονός που οφείλει να σε υποψιάσει για την αποκαρδιωτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον το άλλοτε κραταιό αγγλικό σινεμά. Παρά το αδιαφιλονίκητο ενδιαφέρον των γεγονότων που αναπλάθει, η συμβατική αυτή δημιουργία έχει τη λογική και τη δραματουργία τηλεταινίας. Μελοδραματικές κορώνες δεν αργούν να ηχήσουν, δάκρυα επιβάλλεται να κυλήσουν στα μάτια όλων σχεδόν των ηρώων του φιλμ, κάθε σκηνή τελειώνει με έναν μεγαλόσχημο λόγο ενώ ο τρόπος με τον οποίο οι πρωταγωνίστριες αποκτούν κοινωνική συνείδηση είναι δοσμένος με τρόπο απλοϊκό και συνοπτικό.
Η παρουσία της Σάλι Χόκινς, πρωταγωνίστριας του Μάικ Λι στο «Happy Go Lucky», κερδίζει τουλάχιστον στην ταινία τους ειλικρινείς συναισθηματικούς πόντους που της έχει στερήσει ένα μηχανικό σενάριο, μια πλοκή που αργοσέρνει τα προβλέψιμα βήματά της και μια σκηνοθεσία που δεν υπερβαίνει τον ρόλο του αξιοπρεπούς διεκπεραιωτή. Πρέπει, παρ’ όλα αυτά, να περιμένει κανείς μέχρι την εμφάνιση της Μιράντα Ρίτσαρντσον στον ρόλο-κλείδι της Μπάρμπαρα Κασλ, τότε Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, για να αποκτήσει το αναιμικό φιλμ λίγη από την αίγλη που φαίνεται να έχει απελπισμένα ανάγκη. Κρίμα μόνο που η σημαντική ηθοποιός εμφανίζεται πολύ λίγο και πολύ αργά.

Λουκάς Κατσίκας

Φωτογραφίες