Κινηματογράφος | Ταινίες

Τα κορίτσια , 2015 (Bande des filles)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Σελίν Σιαμά
Σενάριο
Σελίν Σιαμά
Πρωταγωνιστούν
Καριτζά Τουρέ, Ασά Σιλά, Λίντσεϊ Κάραμοχ, Μαριετού Τουρέ, Ιντρισά Ντιαμπατέ, Σιμινά Σουμαρέ
Διάρκεια
113
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
16 Απριλίου 2015

Εμβριθής και αμερόληπτη κατάδυση της γαλλίδας σκηνοθέτιδας στην πολυκύμαντη διαδικασία ενηλικίωσης μιας 16χρονης μαύρης στα γκετοποιημένα περίχωρα του Παρισιού δοσμένη με ρεαλισμό, τρυφερότητα και πολύ καλές ερμηνείες.

Πιστή στην εμμονή της με ιστορίες νεαρών κοριτσιών (βλέπε, «Αγοροκόριτσο»), τα οποία πιέζονται από την οργανωμένη κοινωνία, ώστε να εμπέσουν σε σαφείς, διακριτές κατηγορίες, η Σιαμά προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Και εστιάζει στη ζωή της 16χρονης Μαριέμ (η πρωτοεμφανιζόμενη Τουρέ, πολύ καλή). Μιας μαυρούλας που ζει στα ημι-γκετοποιημένα βορειοδυτικά περίχωρα της Πόλης του Φωτός, αλλά πολύ-πολύ φως δεν βλέπει για την πάρτη της, καθώς πλησιάζει στην επίσημη ενηλικίωση. Σκηνοθετημένη σφιχτά και με ρυθμό, η ταινία διαρθρώνεται σε τέσσερα σαφή μέρη, καθένα απ’ τα οποία κλείνει με μια σεκάνς μαύρης, χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής. Συγχρόνως, τα μαλλιά της κεντρικής ηρωίδας σηματοδοτούν τα τέσσερα επί μέρους στάδια ακολουθώντας τις εσωτερικές αλλαγές της: η Μαριέμ ξεκινάει με τυπικά νέγρικα κοτσιδάκια ως ατίθαση μαθήτρια του σχολείου, συνεχίζει με ισιωμένο, μοιραίο μαλλί στη φάση όπου έχει παρατήσει το σχολείο και έχει ενταχθεί σε αναδυόμενη κοριτσο-συμμορία, κατόπιν, υιοθετεί κραυγαλέα ξανθιά περούκα καθώς κάνει θελήματα για το «αφεντικό» του τοπικού εγκλήματος, και τέλος, επιστρέφει στον εαυτό της, στο φυσικό, ελεύθερο μαλλί της στο φινάλε. Τότε που η Μαριέμ, μέσα από τραυματικές ή καραευχάριστες εμπειρίες, έχει πια ψυχανεμιστεί όχι μόνο ποια θέλει να είναι, αλλά και πόσο απαραίτητη της είναι η συμπόρευσή με τις κολλητές της.
Με απεκδυμένο ρεαλισμό μαζί και τρυφερότητα, με εύστοχους, φυσικούς διαλόγους, και χωρίς την παραμικρή διάθεση να ηρωποιήσει, να θυματοποιήσει ή γενικά να κρίνει τις (πολύ καλές) πρωταγωνίστριές της, η Σιαμά οδηγεί την Μαριέμ σε μια τραγική κορύφωση, λίγο πριν το τέλος. Μια κορύφωση που σχετίζεται (τραυματικά) με το νεοαποκτηθέν status της ως  γυναίκα… Και τότε η νεαρή μαύρη θα επιστρέψει στη ζεστασιά της κοριτσοπαρέας. Εκείνης, που, σε μια υπέροχη σκηνή νωρίτερα, παραδίδεται σε ασυγκράτητα γέλια και φωνές  χορευοτραγουδώντας με νόημα το «Diamonds» της Ριάνα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείο παρέα με διάφορα κλεμμένα ρούχα… C’est la vie –και είναι όμορφη, η άτιμη. Ακόμη και για κορίτσια σαν τη Μαριέμ.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες