Κινηματογράφος | Ταινίες

Ταξίδι στην Ιταλία , 2014 (The Trip to Italy)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μάικλ Ουίντερμποτομ
Σενάριο
Μάικλ Ουίντερμποτομ
Πρωταγωνιστούν
Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον, Ρόζι Φέλνερ, Μάρτα Μπάριο, Τίμοθι Λιτς, Ρόνι Ανκόνα, Ρεμπέκα Τζόνσον
Διάρκεια
108
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Κομεντί
Πρεμιέρα
25 Ιουνίου 2015

Έξυπνο χιούμορ, ασταμάτητες αναφορές, λογοτεχνίζον περιτύλιγμα και σινεφιλικές ιταλιάνικες τοποθεσίες για τους δυο άγγλους κριτικούς γεύσης που επιστρέφουν στο πανί με την ίδια διαβολεμένη χημεία των πρωταγωνιστών, Κούγκαν και Μπράιντον.

Η ξεχωριστή σειρά του BBC –που τακίμιασε τους δημοφιλείς εγγλέζους κωμικούς, Κούγκαν και Μπράιντον, βάζοντάς τους να υποδυθούν κάτι πολύ κοντά στους εαυτούς τους– πέρασε, ως γνωστόν, στη μεγάλη οθόνη το 2010. Και τώρα, πέντε χρόνια μετά, ιδού και το σίκουελ. «Το ταξίδι» μπορεί να έγινε «Ταξίδι στην Ιταλία», αλλά οι βασικοί συντελεστές (σκηνοθέτης/σεναριογράφος και πρωταγωνιστικό ντουέτο), το (παρα)λογοτεχνικό πλαίσιο της ιστορίας και το ακραιφνές βρετανικό χιούμορ, που σερβίρεται πολυβοληδόν, παραμένουν ίδια. Μετά το προ πενταετίας ταξίδι τους στην «ποιητική» Περιοχή των Λιμνών της βορειοδυτικής Αγγλίας, ο Ρομπ (Μπράιντον) και ο Στιβ (Κούγκαν) στέλνονται από τον «Observer» στην Ιταλία για να γράψουν κριτική για έξι ονομαστά εστιατόρια στη Λιγουρία, την Τοσκάνη, τη Ρώμη, το Αμάλφι και το Κάπρι. Ακολουθώντας (ενίοτε, αυτοσαρκαστικά) τα βήματα του Σέλεϊ και του Μπάιρον –των δυο μεγάλων ρομαντικών ποιητών που ταξίδεψαν και «σχετίστηκαν» στην Ιταλία στις αρχές του 19ου αιώνα–, γευόμενοι γαστρονομικές ομορφιές και επισκεπτόμενοι διάφορα εμβληματικά σημεία του ιταλικού χάρτη που έχουν παρελάσει σε κλασικά φιλμ –από το «Διακοπές στη Ρώμη» και το «Ληστεία α λα ιταλικά» μέχρι την τριλογία του «Νονού»– οι δυο φίλοι μιλάνε. Ουσιαστικά, ό,τι συμβαίνει προκύπτει μέσα από τις ατέρμονες χιουμοριστικές και φιλοσοφικίζουσες συζητήσεις τους περί ζωής, έρωτα, επικαιρότητας και, φυσικά, κινηματογράφου.
Κάτι το υπέροχο ιταλικό σκηνικό, κάτι η αρχική έξυπνη ιδέα (που σιγά-σιγά εκμετρά τον βίον, μολαταύτα) και, πάνω απ’ όλα οι ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών, που έχεις την εντύπωση ότι σχεδόν δεν παίζουν, ε, το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό. Ίσως, κατά στιγμές, οι αναφορές και τα σχόλια να παραείναι αγγλικά και, κατά συνέπεια, δύσληπτα για τον μέσο… αλλοδαπό θεατή, αλλά το όλον παραμένει ελκυστικό. Α, κι έχει κι ένα έξυπνα ωραίο σάουντρακ, που ντύνει τις κουβέντες των δυο φίλων, καθώς και τις (λίγες) σεναριακές εξελίξεις στην προσωπική ζωή του Ρομπ και του Στιβ.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες