ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Love , 2015

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Γκασπάρ Νοέ
Σενάριο
Γκασπάρ Νοέ
Πρωταγωνιστούν
Καρλ Γκλάσμαν, Αομί Μουγιόκ, Κλαρά Κριστίν, Ουγκό Φοξ, Χουάν Σααβερντά, Ααρόν Παζ
Διάρκεια
134
Χώρα
Γαλλία, Βέλγιο
Είδος
Ερωτικό (μελό)δραμα
Πρεμιέρα
22 Οκτωβρίου 2015

Ένας παθιασμένος και ακραίος έρωτας που έληξε άδοξα διανθίζεται από απανωτές σκηνές-αναμνήσεις με αυθεντικό και πολύ καλαίσθητο σεξ, μεταξύ δυο, τριών ή και (πολύ) περισσότερων συμμετεχόντων.

Πιστός στο στοίχημα με τον εαυτό του, κι ενδεχομένως το φανατικό κοινό του, ο Νοέ σερβίρει και πάλι ένα φιλμ προκλητικό, που θεωρητικά θα μπορούσε να σοκάρει τον αμύητο θεατή. Δεν είναι, βέβαια, το στόρι το ίδιο που προβοκάρει, αλλά ο τρόπος που επιλέγει να το αφηγηθεί (και, κυρίως, να το κινηματογραφήσει) το άλλοτε τρομερό παιδί του γαλλικού σινεμά. Ο Μέρφι (Γκλάσμαν), ξιπασμένο αμερικανάκι που σπουδάζει κινηματογράφο στο Παρίσι (εξού και η ταινία «μιλάει» κυρίως αγγλικά), ξυπνάει λιάδα μετά το χαπακωμένο πρωτοχρονιάτικο γλέντι, μιζεριάζει με τη σύντροφό του, Ομί (Κριστίν) και το μωρό τους, ενώ ένα τηλεφώνημα τον κάνει να αρχίζει να αναπολεί την Ελέκτρα (Μουγιόκ), τον μεγάλο έρωτά του με τον οποίον χώρισε κακήν-κακώς λόγω της αναπάντεχης εγκυμοσύνης της Ομί. Χωρίς χρονολογική σειρά –αλλά με κλιμακούμενη οπτική «αθυροστομία», που εγκαθιδρύεται ήδη από την πρώτη-πρώτη σκηνή με την Ελέκτρα να αυνανίζει φάτσα-κάρτα τον Μέρφι– θα μάθουμε για τη δίχρονη σχέση του ήρωα με την μελαχρινή Γαλλίδα γκαλερίστα. Πώς γνωρίστηκαν, πώς πηδήχτηκαν, πώς ξαναπηδήχτηκαν, πώς έκαναν ναρκωτικά, πώς ξανατρίπαραν, πώς τσακώθηκαν, πώς έζησαν διάφορα, πώς ξαναπηδήχτηκαν με την γειτόνισσα Ομί (σε ένα εξαιρετικά φιλμαρισμένο, μακρόσυρτο τριολέ) ή με διάφορους αγνώστους σε πανσεξουαλικό ημιφωτισμένο σεξ κλαμπ, που, παρεμπιπτόντως, σύστησε στον Μέρφι ένας… αστυνομικός επιθεωρητής. 

Η αλήθεια είναι πως πλην του εξειδικευμένου κλάδου της, μμμ, έβδομης τέχνης, δεν έχουμε ξαναδεί σε ταινία τόσο χαμούρεμα, τόσες στύσεις, τόσες διειδύσεις, τόσες εκσπερματίσεις (μια, μάλιστα, σε θριαμβευτικό γκροπλάν κατάμουτρα στο θεατή, είναι το κερασάκι του φιλμ, που κανονικά προβάλλεται, λέει, σε 3D). Έχουμε ξαναδεί, όμως, σε ταινία του Νοέ πλάνο της διείσδυσης του πέους με την μικροκάμερα στον τράχηλο της μήτρας –οπότε… Κοντολογίς, μια rien d’ exceptionnel ερωτική ιστορία μετουσιώνεται από τον επιδέξιο (και εμμονικά προβοκάτορα) σκηνοθέτη σε έναν ύμνο της ερωτευμένης σάρκας που απενοχοποιεί την πορνογραφία ανάγοντάς την σε εικαστική απόλαυση –με πολύ ωραία, μάλιστα, μουσική υπόκρουση. Αλλά όσοι δεν πολυψάχνονται με το σινεμά, καλύτερα να προσπεράσουν.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες