Κινηματογράφος | Ταινίες

Αλαντίν: Οι Νέες Περιπέτειες , 2014 (Les Nouvelles Aventures d' Aladin)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Αρτίρ Μπενζακέν
Σενάριο
Ντεβ Κοέν
Πρωταγωνιστούν
Κεβ Αντάμς, Ζαν-Πολ Ρουβ, Βανεσά Γκιντ, Ουιλιάμ Λεμπγκίλ, Οντρέ Λαμί Ερίκ Ζιντόρ, Μισέλ Μπλαν
Διάρκεια
107
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Κωμωδία φαντασίας
Πρεμιέρα
11 Φεβρουαρίου 2016

Ένας μικροαπατεώνας αφηγείται σε κάτι νήπια μια πειραγμένη (κι αρκετά ασεβή) εκδοχή του Αλαντίν και του λυχναριού του, σε αυτή την απερίγραπτα άνιση ταινία του πρωτάρη Μπενζακέν.

Αναλαμπές σουρεαλιστικά σκαμπρόζικου και ασεβούς χιούμορ, στην παράδοση των (όχι κατ’ ανάγκη παιδικών) γαλλικών κόμικς, που εναλλάσσεται με χοντρό ψευτομπουρλέσκ καλαμπούρι και τετριμμένες σεναριακές χαζαμάρες… Να ένα πρώτο διαπιστευτήριο της παρθενικής ταινίας του ηθοποιού Μπενζακέν, που επιστρατεύει επίσης ξεπερασμένα ειδικά εφέ και μέτριες ερμηνείες, δίπλα σε ψιλοενδιαφέρουσες ανατρεπτικές ιδέες, ένα-δυο δευτεραγωνιστές της προκοπής και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μηνύματα για τα (όχι πολύ μικρά) παιδιά. Αχταρμάς και mélange, κανονικό, δηλαδή… Ο Σαμ (Αντάμς, φωτογενής, ανερχόμενος μα λίγος), μαζί με τον κολλητό του, Χαλίντ (Λεμπγκίλ), τρυπώνουν ντυμένοι Άη-Βασίληδες στις χριστουγεννιάτικες Galleries Lafayette. Βέβαια, ο καθ’ έξιν μπαγαμπόντης Σαμ έχει πει στην καλή του (Γκιντ) ότι δουλεύει στο χρηματιστήριο… Κι απάνω που οι δυο μεταμφιεσμένοι φίλοι ετοιμάζονται να σουφρώσουν διάφορα πολύτιμα αγαθά μέσα στον εορταστικό χαμό, του φορτώνονται του Σαμ διάφορα παιδάκια, τον καθίζουν κάτω κι απαιτούν «Πα-ρα-μύ-θι! Πα-ρα-μύ-θι!». Οπότε αρχίζει κι εκείνος να αφηγείται μια μεταμοντέρνα κι αλλούτερη εκδοχή του Αλαντίν, την οποία βλέπουμε επί της οθόνης. Ουσιαστικά, ο Σαμ μεταφέρει στην αρχαία Βαγδάτη πρόσωπα και καταστάσεις από τη δική του πραγματικότητα –συν την απαραίτητη δόση μαγείας, βέβαια. Και, φυσικά, κρατάει για πάρτη του το ρόλο του Αλαντίν.

Ένας απολαυστικός κακός βεζίρης (ο κωμικά ανέκφραστος Ρουβ), ένα μετροσέξουαλ τζίνι (Ζιντόρ), μια αλαφροΐσκιωτη πριγκίπισσα (Γκιντ και πάλι), ένας ανοιχτά γκέι μάγος (ο ίδιος ο σκηνοθέτης), μια επίσης απολαυστική αρχι-υπηρέτρια (Λαμί), ένας βαριεστημένος σουλτάνος (Μπλαν), μαγικά χαλιά, εκρήξεις, παρεξηγήσεις, φασώματα, απανωτοί χιουμοριστικοί (ή «χιουμοριστικοί») αναχρονισμοί, καθώς και σεναριακές αυθαιρεσίες (οι οποίες αποδίδονται στις απαιτήσεις των ανήλικων ακροατών του παραμυθιού) πέφτουν à volonté στο μείγμα. Το οποίο θα οδηγήσει τους σημερινούς, αλλά και τους παραμυθένιους, ήρωες στο αναπόφευκτο ηθικοπλαστικό happy end. Κι από δίπλα, η γκρίζα διαφήμιση μες στο πολυκατάστημα να πηγαίνει σύννεφο…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες