Κινηματογράφος | Ταινίες

Η Αγωνία του Τερματοφύλακα πριν από το Πέναλτι , 1972 (Die Angst des Tormanns beim Elfmeter)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Βιμ Βέντερς
Σενάριο
Βιμ Βέντερς
Πρωταγωνιστούν
Άρτουρ Μπράους, Κάι Φίσερ, Έρικα Πλούαρ, Λίμπγκαρτ Σβαρτς
Διάρκεια
100
Χώρα
Γερμανία
Είδος
Άρτουρ Μπράους, Κάι Φίσερ, Έρικα Πλούαρ, Λίμπγκαρτ Σβαρτς
Πρεμιέρα
28 Ιουλίου 2016

Η πρώτη ταινία που γύρισε ο Βέντερς, με τους μετέπειτα μόνιμους συνεργάτες του, είναι ένα καλλιτεχνικά βραδύκαυστο αστυνομικό δράμα για έναν «ατιμασμένο» τερματοφύλακα που κάνει φόνο, αλλά δεν το σκάει…

Με όχημα το ομότιτλο μυθιστόρημα του Πέτερ Χάντκε και με συνοδοιπόρους τον εικονολήπτη, Ρόμπι Μίλερ, τον μουσικοσυνθέτη, Γιούργκεν Κνίπερ, και τον μοντέρ, Πέτερ Πριγόντα, ο νεαρός Βέντερς φτιάχνει την πρώτη του ταινία. Που δεν είναι από μόνη της κάτι το μεγαλειώδες, αλλά προφανώς έχει τη σημασία της. Ο ήρωάς του φιλμ, Γιόζεφ Μπλοκ (Μπράους), είναι ένας άσημος τερματοφύλακας που αποβάλλεται από ένα ματς εκτός έδρας κι αρχίζει «ατιμασμένος» να περιπλανιέται στην άγνωστή του πόλη. Πιάνει δωμάτιο σε ξενοδοχείο και συχνάζει σε ένα συγκεκριμένο σινεμά. Με τα πολλά (ξέρετε, Βέντερς είναι αυτός, η ατμόσφαιρα και η αδιατάραχτη ρουτίνα έχουν το πάνω χέρι), ο Γιόζεφ ψευτογνωρίζεται με την ταμία του κινηματογράφου. Και μετά από μια νύχτα σεξουαλικού πάθους (τύπου, «αρπαχτή») μεταξύ τους, εκεί που κουβεντιάζουν κι εκείνη αρχίζει να τον προκαλεί σεξουαλικά, ο τερματοφύλακάς μας την πνίγει (πραγματικά ωραίος ο τρόπος που ο Βέντερς κινηματογραφεί ελάχιστα και αποστασιοποιημένα το έγκλημα). Αμέσως μετά, ο Γιόζεφ φεύγει για μια κοντινή πόλη (παρακολουθούμε διεξοδικά το ταξίδι του με λεωφορείο), όπου ζει η πρώην κοπέλα του. Μεσολαβούν κι άλλα, και ο κύκλος ολοκληρώνεται και πάλι σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου εν ώρα ματς.

Φευγαλέες στιγμές καθημερινότητας χωρίς προφανείς συνέπειες στην πλοκή, κάπως αργός ρυθμός, αλλά και μια τίμια κατάδυση στην προσωπικότητα-γρίφο του τερματοφύλακα συνθέτουν τον ιστό της ταινίας. Συγχρόνως, ο Βέντερς, που όπως πάντα σκαλώνει με την αλφαδιασμένη ομορφιά των πλάνων του, ξετυλίγει την ιστορία του χωρίς περιττές επεξηγήσεις. Η ταινία, που απέσπασε το βραβείο FIPRESCI στη Βενετία το 1972, επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες σε νέα ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια του Ιδρύματος Βέντερς.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες