Κινηματογράφος | Ταινίες

Julieta , 2016

Id

Σκηνοθεσία
Πέδρο Αλμοδόβαρ
Σενάριο
Πέδρο Αλμοδόβαρ
Πρωταγωνιστούν
Έμα Σουάρεθ, Αδριάνα Ουγάρτε, Ντανιέλ Γκράο, Ρόσι ντε Πάλμα, Ντάριο Γκραντινέτι, Ίνμα Κουέστα, Πιλάρ Κάστρο, Μπλάνκα Πάρες Διάρκεια: 99
Διάρκεια
99
Χώρα
Ισπανία
Είδος
Ρομαντικό δράμα
Πρεμιέρα
20 Οκτωβρίου 2016

Η μελοδραματική ιστορία μιας μάνας που αφηγείται μέσω φλας μπακ στην εξαφανισμένη απ’ τη ζωή της κόρη της το πώς μοίρα και γεγονότα τις οδήγησαν σε αυτή την αποξένωση.

Με τη δημοσιογραφική προβολή της νέας ταινίας του ισπανού auteur να ακυρώνεται ανεξήγητα τελευταία στιγμή, λίγα επί της ουσίας μπορούν να ειπωθούν. Κεντρικό πρόσωπο αυτής της τυπικά γυναικείας αλμοδοβαρικής ταινίας είναι η Χουλιέτα, την οποία υποδύονται η Ουγάρτε από τα 25 έως τα 40, και η Σουάρεθ από τα 40 και μετά. Σένια, χήρα κι ανεξάρτητη, γύρω στα 50 της, η Χουλιέτα ετοιμάζεται να αρχίσει μια νέα ζωή στην Πορτογαλία με τον καινούργιο σύντροφό της (Γκραντινέτι). Η τυχαία συνάντησή της, όμως, με μια παλιά φίλη της κόρης της, Αντία, με την οποία η Χουλιέτα δεν έχει καμιά επαφή εδώ και κοντά 15 χρόνια, ανατρέπει τα πάντα. Έχοντας πληροφορηθεί ότι η Αντία ζει στην Ελβετία κι έχει τρία παιδιά, η σοκαρισμένη… γιαγιά Χουλιέτα ακυρώνει την μετανάστευση (και τον σύντροφο) και κάθεται και γράφει κάτι σε ημερολόγιο-επιστολή προς την κόρη σχετικά με το παρελθόν. Σε εκτενή φλας μπακ, λοιπόν, βλέπουμε τον έρωτα και γάμο της Χουλιέτα με τον Τσοάν (Γκράο), τον ψαρά πατέρα της Αντία, τις ταραχώδεις σχέσεις της με την περιστασιακή ερωμένη (Κουέστα) εκείνου, και με μια φίλη της (ντε Πάλμα), καθώς και το ναυτικό ατύχημα που τελικά οδήγησε στο θάνατο του Τσοάν. Την λυδία λίθο της υπόθεσης, την κόρη Αντία, την βλέπουμε μόνο ως 18χρονη με την μορφή της Πάρες. Η δε εξήγηση για το γιατί ξέγραψε τη μάνα της έρχεται μόνο μέσα από τις αναμνήσεις-γραφοεξομολογήσεις της Χουλιέτα.

Η ταινία βασίζεται σε τρία διηγήματα της Άλις Μονρό, από τη συλλογή «Runaway», αλλά όπως δηλώνει ο ίδιος ο Αλμοδόβαρ, η ανασφάλειά του να γυρίσει την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία επί αμερικανικού εδάφους «εξισπάνισε» το πρότζεκτ φέρνοντάς το τελικά στα μέτρα του. Επίσης, για να είστε προετοιμασμένοι, ο Αλμοδόβαρ παραδέχεται ότι «σχεδόν όλες μου οι ταινίες κερδίζουν κάτι την δεύτερη φορά που τις βλέπεις. Το ίδιο συμβαίνει με την “Χουλιέτα”».

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες