Κινηματογράφος | Ταινίες

Το Νόημα της Ζωής , 1983 (The Meaning of Life)

Id

Σκηνοθεσία
Τέρι Τζόουνς
Σενάριο
Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν
Πρωταγωνιστούν
Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν
Διάρκεια
107
Χώρα
Αγγλία
Είδος
Κωμωδία
Πρεμιέρα
19 Μαΐου 2011

Βραβευμένη στο φεστιβάλ Καννών, η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της σημαντικότερης χιουμοριστικής κολεκτίβας που ξεπήδησε ποτέ από αγγλικό έδαφος (και όχι μόνο), αποτελεί μια αντιπροσωπευτική και λίαν απολαυστική σύνοψη του αναρχικού κωμικού τους σύμπαντος. Κυκλοφορεί σε επανέκδοση.

Όταν γύρω στις αρχές της δεκαετίας το ’80, στο αποκορύφωμα της διεθνούς απήχησής τους, οι Μόντι Πάιθον συνειδητοποίησαν ότι είχαν χάσει τους δημιουργικούς και προσωπικούς δεσμούς που τους κρατούσαν ενωμένους, έκριναν σωστό να ακολουθήσουν στο εξής χωριστούς δρόμους. Αποφάσισαν παρ’ όλα αυτά να σφραγίσουν την επικείμενη διάλυσή τους με μια τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση, η οποία τους περνά το 1983 από το φεστιβάλ Καννών, χαρίζοντάς τους εκεί το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής. Αγγίζοντας περισσότερο τη μαύρη κωμωδία, το «Νόημα της Ζωής» δεν είχε συνεκτικό αφηγηματικό ιστό αλλά αποτελείτο από σκετς και μουσικά νούμερα που αντλούσαν ως επί το πλείστον το χιούμορ τους από αρκετά σκοτεινές θεματικές, σατιρίζοντας διηνεκείς υπαρξιακές αγωνίες του ανθρωπίνου είδους και εκτοξεύοντας απλόχερα τα βέλη τους σε κοινωνικούς θεσμούς και συντηρητικές αξίες.
Πιο επιθετικό από τις προηγούμενες ταινίες τους, το φιλμ πάσχει από την έλλειψη συνοχής που δημιουργεί το γεγονός ότι βασίζεται αποκλειστικά σε σύντομες κωμικές βινιέτες, οι οποίες δεν είναι πάντοτε εμπνευσμένες. Αποζημιώνει, όμως, με την ασταμάτητη κανιβαλιστική του διάθεση και από μερικά αξέχαστα επιμέρους σημεία, όπως το εναρκτήριο κινούμενο σχέδιο του Γκίλιαμ, το γκροτέσκο επεισόδιο με τον πιο λαίμαργο άνθρωπο στον κόσμο και το εξαιρετικό φινάλε με την επίσκεψη του Χάρου σε ένα ήσυχο δείπνο.

Λουκάς Κατσίκας

Φωτογραφίες