Κινηματογράφος | Ταινίες

Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς , 2016 (The Light Between Oceans)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ντέρεκ Σιανφράνς
Σενάριο
Ντέρεκ Σιανφράνς
Πρωταγωνιστούν
Μάικλ Φασμπέντερ, Αλίσια Βικάντερ, Ρέιτσελ Βάις, Τζακ Τόμσον, Γκάρι ΜακΝτόναλντ, Τζέιν Μενελάους, Φλόρενς Κλέρι
Διάρκεια
133
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Ρομαντικό δράμα
Πρεμιέρα
10 Νοεμβρίου 2016

Άπαιχτη φωτογραφία, εξαιρετικές ερμηνείες και η αρμόζουσα ρομαντικο-υπαρξιακή μαυρίλα στην μεταφορά του ομώνυμου μπεστ σέλερ, για ένα άκληρο ζευγάρι Αυστραλών στις αρχές του 20ου αιώνα, που «αποκτά» ένα κοριτσάκι.

Νομίζω ότι ο λεπταίσθητος μάστορας Σιανφράνς έκανε το καλύτερο δυνατό με το –βαθύ, μα εκβιαστικά συγκινητικό– μπεστσέλερ-φαινόμενο της Αυστραλέζας Εμ Ελ Στέντμαν (στα ελληνικά από τον Πατάκη). Αρωγοί του σε αυτήν τη βαθιά ανθρώπινη, σχεδόν τραγική ιστορία, η καταπληκτική φωτογραφία του Άνταμ Άρκαπο (οι κοντινές του λήψεις είναι μαγικές, κάποια από τα εκθαμβωτικά τοπία του, όμως, παραπέμπουν σε… τουριστικό λυρισμό), η μουσική του Αλεξάντρ Ντεσπλά, και, κυρίως, οι αλάνθαστες, άνευ όρων ερμηνείες του πρωταγωνιστικού ζεύγους (ζεύγους και στη ζωή). Λίγο μετά τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου, ο μελαγχολικός Τομ Σέρμπορν (Φασμπέντερ), αναλαμβάνει οικειοθελώς τη θέση του φαροφύλακα στη νησίδα Τζέινους στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας. Ψυχικά τραυματισμένος, μοναχικός, λιγομίλητος και ενοχικός που επέζησε, όταν τόσοι άλλοι χάθηκαν στο μέτωπο, ο Τομ, σε μια σύντομη επίσκεψή του στην κυρίως χώρα, θα δεχθεί την ολόφωτη «επίθεση» της νεαρής Ίζαμπελ (Βικάντερ), που ούτε λίγο ούτε πολύ του ζητάει, πριν καν φιληθούν, να την παντρευτεί για να μπορέσουν να ζήσουν μαζί στο Τζέινους. Όπερ κι εγένετο.

Η εξαιρετικά φιλμαρισμένη γνωριμία-ευτυχία των νιόπαντρων θα αμαυρωθεί τελεσίδικα από τις δυο αποβολές της Ίζαμπελ. Κι ενώ η νεαρή ματαιωμένη μητέρα κοντεύει να καταρρεύσει ψυχικά, έρχεται το αναπάντεχο δώρο: ένα ζωντανό μωράκι, δίπλα σε έναν νεκρό άντρα, ξεβράζεται με μια βάρκα στην παλίρροια του Τζέινους. Το ηθικό δίλημμα τεράστιο. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστές το ιχνογραφούν σπαρακτικά, καθώς η Ίζαμπελ θέλει να κρατήσουν το παιδί για δικό τους, ενώ ο Τομ πιέζεται από το καθήκον να αναφέρει το συμβάν, να ενημερώσει τους οικείους του μωρού… Τελικώς ενδίδει. Νέο κεφάλαιο εξαιρετικά φιλμαρισμένης οικογενειακής ευτυχίας, με την μικρή Λούσι (Κλέρι) να ανθίζει, να γίνεται ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών –μέχρι τη στιγμή, που στη γιορτή για την επέτειο εγκαινίων του φάρου, ο Τομ θα πληροφορηθεί (δηλαδή, θα δει μπρος στα μάτια του) την βιολογική μάνα (Βάις) της Λούσι.

Η κλιμάκωση των μεταπτώσεων και εξελίξεων από αυτό το σημείο και μετά ίσως παραείναι μαξιμαλιστική, αλλά γι’ αυτό δεν ευθύνεται τόσο ο σκηνοθέτης, όσο το βιβλίο. Ίσως το μοναδικό φάουλ του Σιανφράνς είναι ότι έχοντας αρχικά δώσει «μπεργκμανικό» χώρο και άπλα στην εγκαθίδρυση της ψυχολογίας των ηρώων του, μετά αναγκάζεται να τρέξει πίσω από τις αμφίθυμες εξελίξεις της Στέντμαν. Και έτσι, πάντως, πρόκειται για ταινία με πολύ ψηλό και ραφιναρισμένο αισθητικό και ψυχολογικό υπόβαθρο, που εγείρει ζητήματα και συγκινεί αβίαστα.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες