Κινηματογράφος | Ταινίες

Καρδιά Βουνό , 2015 (Fúsi)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ντάγκουρ Κάρι
Σενάριο
Ντάγκουρ Κάρι
Πρωταγωνιστούν
Γκούναρ Γιόνσον, Ίλμουρ Κρίστγιανσντοτιρ, Φραντζίσκα Ούνα Ντάγκσνοτιρ, Σίγκουργιον Κγιάρτανσον, Μάργκρετ Χέλγκα Γιόναρσντοτιρ, Άρναρ Γιόνσον
Διάρκεια
94
Χώρα
Δανία, Ισλανδία
Είδος
Δραμεντί
Πρεμιέρα
10 Νοεμβρίου 2016

Ένας τεραστίων διαστάσεων και σεξουαλικά άχραντος 40άρης αφυπνίζεται συναισθηματικά, σε αυτό το ισλανδικό διαμαντάκι, που ξεχειλίζει εύστοχο «αγέλαστο» χιούμορ, λεπταίσθητη παρατηρητικότητα, τρυφερότητα και, κυρίως, από το ταλέντο του πρωταγωνιστή.

Ο Φούσι (του πρωτότυπου τίτλου) είναι ένας χαρακτήρας που σπάνια βλέπουμε στο σινεμά. Καίτοι θα’ πρεπε, ρε γαμώτο… Γιατί, όπως είπε κάπου κι ο Φ.Φ. Κόπολα, «αν όλοι ήμασταν σαν κι αυτόν, ο κόσμος θα ήταν υπέροχος». Βέβαια, ο αναμφίβολα καλογραμμένος ρόλος δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς την ερμηνεία του θηριώδους (και απερίγραπτα καλού) Γκούναρ Γιόνσον. Ο Φούσι, λοιπόν, είναι ένας πανύψηλος παχύσαρκος αχθοφόρος ισλανδικού αεροδρομίου, που στα 43 του δεν έχει μπει ποτέ σε αεροπλάνο, δεν έχει κάνει ποτέ σεξ, έχει σε μακέτα την Μάχη του Ελ Αλαμέιν και πάθος με τον Β’ Παγκόσμιο, ενώ μένει ακόμα με την μάνα του (Γιόχανσντοτιρ). Κάτι η διαφορετική σωματοδομή του, κάτι η ακόμη πιο… διαφορετική συμπεριφορά του (δεν αντιδρά ποτέ άσχημα στην καζούρα των συναδέλφων, ξερωγώ) ο Φούσι ζει μοναχικά κάπου μεταξύ παιδικής και μετεφηβικής ηλικίας (κάνει και τα τσιγαριλίκια του με τον κολλητό). Η γνωριμία του με την Σγιόφν (Κρίστγιανσντοτιρ, επίσης πολύ καλή) σε κάτι μαθήματα κάντρι χορών, που του δωρίζει ο γκόμενος (Γιόνσον, αλλά ο Άρναρ) της μαμάς, θα του αλλάξει τη ζωή. Όχι, όμως, περισσότερο από όσο θα αλλάξει τη ζωή της Σγιόφν, η οποία μπορεί να μοιάζει «φυσιολογική», αλλά κουβαλάει χοντρά θεματάκια… Και η τεράστια αγκαλιά και καρδιά του Φούσι ανοίγει γι’ αυτήν διάπλατα, γενναιόδωρα.

Και η τέταρτη ταινία του Κάρι θέτει στο επίκεντρο ανθρώπους έξω από την κοινώς αποδεκτή νόρμα. Και το κάνει διακριτικά και τρυφερά. Συγχρόνως, όμως, χωρίς να αποκλείει το αγέλαστο «βόρειο» χιούμορ, ή την ανθρώπινη σκληρότητα από την αφήγησή της. Για το μεν πρώτο, η εξαιρετική, υπόγεια κωμική ερμηνεία του πρωταγωνιστή φτάνει και περισσεύει. Για την δεύτερη, δείτε την πολιτικοορθή καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν οι γείτονες την προτίμηση/ συμπάθεια που δείχνουν τα παιδιά τους στον καλοκάγαθο γίγαντα… Η ουμανιστική προσέγγιση και το απεκδυμένο χιούμορ του Κάρι θυμίζουν Καουρισμάκι, το φιλμ υμνεί την θετική πλευρά του ανθρώπινου είδους –και ναι, βγαίνεις από το σινεμά με ένα πλατύ, ισλανδικό χαμόγελο.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες