Κινηματογράφος | Ταινίες

Το Κυνήγι των Χαμένων Βελανιδιών , 2016 (Get Squirrely)

Id

Σκηνοθεσία
Ρος Βένοκερ. Στην μεταγλώττιση, Ηλίας Ζερβός
Σενάριο
Λενόρ Βένοκερ
Πρωταγωνιστούν
Χρήστος Πλαΐνης, Χρήστος Θάνος, Κώστας Δαρλάης, Κατερίνα Γκίργκις, Αποστόλης Ψυχράμης, Στεφανία Φιλιάδη
Διάρκεια
83
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Κινούμενα σχέδια (μεταγλωττισμένο)
Πρεμιέρα
24 Νοεμβρίου 2016

Ένας σκίουρος, με τη συνδρομή διαφόρων θηλαστικών και ερπετών του δάσους, οργανώνει ληστεία σε εργοστάσιο καλλυντικών, για να πάρει πίσω τα βελανίδια που έκλεψαν οι κοσμητολόγοι από τον βιότοπό τους.

Δημοσιογραφική προβολή της ταινίας δεν έγινε. Κάτι μου λέει πως δεν χάσαμε και τίποτα… Έχουμε, ωστόσο, δυο πηγές πληροφόρησης για αυτό το καναδέζικο ανιμέισον (που βγαίνει στις αίθουσες μόνο μεταγλωττισμένο). Η πρώτη είναι το επίσημο δελτίο Τύπου. Εν προκειμένω: «Ο Φράνκι, ένας κουλ σκίουρος με μοναδική αίσθηση του στυλ, αποφυλακίζεται από τον ζωολογικό κήπο και μαθαίνει πως το δάσος στο οποίο μεγάλωσε, βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο. Μία εταιρεία κατακλέβει τους καρπούς, με μοχθηρούς σκοπούς, και ο Φράνκι είναι ο μοναδικός που μπορεί να σώσει την κατάσταση, αλλά αυτό σημαίνει πως ρισκάρει να χάσει την αγάπη της ζωής του. Ο καλός του φίλος, Κόντι, θα του υπενθυμίσει: αν δεν πάρει πίσω τους κλεμμένους καρπούς, οι ζωές όλων τους βρίσκονται σε κίνδυνο». Η δεύτερη πηγή πληροφόρησης είναι το μεταγλωττισμένο τρέιλερ. Κι εδώ, φοβάμαι, εκείνο που κυρίως βρίσκεται σε κίνδυνο είναι τα ματάκια μας!

Το σκίτσο είναι πραγματικά ολέθριο! Επίπεδο, χωρίς καθόλου έκφραση στα στερεοτυπικώς εξανθρωπισμένα μούτρα των ζώων. Ξέρετε τι εννοώ, τεράστια αμυγαλωτά ανοιχτόχρωμα μάτια, κορμιά-λαμπάδα κι εκτυφλωτικά χαμόγελα για τους καλούς, προχώ μοϊκάνες, γυαλιά και μυτόνγκες για τους σα-να-πούμε αστείους χαρακτήρες. Μιλώντας για χαρακτήρες, στα ελληνικά φέρουν εμπνευσμένα ονόματα, όπως Κόντι ο Φεσάτος, Νυχτερίδας ο Βομβιστής, Λίαμ ο Παρκουρίστας, Ρέτις η Χάκερ, Έντσι ο Γρανίτας, Λόλα η Ιπτάμενη… Το δε χιούμορ (αν αποδεχτούμε ότι το τρέιλερ μιας ταινίας φιλοξενεί κατά κανόνα τις πιο χάι/ καλές στιγμές της) συναγωνίζεται στα ίσα την ποιότητα του σκίτσου. Ενώ μεταξύ των αναπόφευκτων υψηλόφρονων μηνυμάτων υπάρχει και άμεσος ψόγος για τις μεγαλοεταιρείες καλλυντικών (μια τέτοια ξεκλήρισε, λέει, τα βελανίδια από το δάσος, για να φτιάξει κρέμα για τα οπίσθια…). Δεν πάτε καλύτερα τα παιδάκια σας μια βόλτα κάτω στο Φάληρο, στο Ίδρυμα Νιάρχος, λέω εγώ;

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες