Κινηματογράφος | Ταινίες

Η Ρόζα της Σμύρνης , 2016

Id

Σκηνοθεσία
Γιώργος Κορδέλλας
Σενάριο
Χριστίνα Λαζαρίδη
Πρωταγωνιστούν
Λήδα Πρωτοψάλτη, Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιλμάζ Γκρουντά, Πέτρος Λαγούτης, Τζεμ Ακσακάλ, Χάρης Εμμανουήλ
Διάρκεια
95
Χώρα
Ελλάδα
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
22 Δεκεμβρίου 2016

Το μυστικό μιας σμυρνιάς γιαγιάς μπλέκεται με την Μικρασιατική Καταστροφή και την Αθήνα του 1987, σε αυτό το… ελληνοτουρκικό στόρι για το πεπρωμένο, το παρελθόν, και, φυσικά, τον έρωτα.

Χωρίς κανονική δημοσιογραφική προβολή βγαίνει στις αίθουσες η ταινία που υπογράφει ο σκηνοθέτης πασίγνωστων τηλεοπτικών σουξέ, Γιώργος Κορδέλλας, διασκευάζοντας το μυθιστόρημα «Ισμαήλ και Ρόζα» που εξέδωσε ο 2000 ο Γιάννης Γιαννέλλης (από τον Πατάκη). Πρόκειται ουσιαστικά για μια «διπλή» ερωτική ιστορία, που ξετυλίγεται μεταξύ δυο (ή μήπως, τριών;) γενεών, δυο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) και δυο εποχών. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια σύνθεση πληροφοριών και στοιχείων από το δελτίο Τύπου. Σμύρνη 1922: Η Ρόζα, κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται εσπευσμένα. Αθήνα 1987: H Ρόζα (Πρωτοψάλτη) ζει με την εγγονή της, Μαριάννα (Δημητροπούλου), μια νεαρή, αισιόδοξη εικαστικό, την οποία η γιαγιά έχει αναθρέψει μόνη της. Η Ρόζα κουβαλάει ένα επτασφράγιστο μυστικό από το παρελθόν, το οποίο, όμως, θα αρχίσει να αποκαλύπτεται, όταν ο Δημήτρης (Νούσιας), ένας αρχιτέκτονας, που προετοιμάζει μια έκθεση με κειμήλια Σμυρνιών προ της Καταστροφής, θα ξετρυπώσει ένα αναπάντεχο εύρημα σε παλαιοπωλείο της Σμύρνης. Ένα εύρημα που σχετίζεται (φυσικά) με το μυστικό της Ρόζας. Στο παζλ εμπλέκονται ένα ματωμένο νυφικό, μια παλιά φωτογραφία, καθώς και η συναισθηματική προσέγγιση που θα προκύψει μεταξύ του Δημήτρη και της Μαριάννας (α, ο νεαρός αρχιτέκτονας κατάγεται επίσης από οικογένεια διωχθέντων Κωνσταντινουπολιτών και μισεί του Τούρκους), παρά την επαγγελματική και ερωτική σχέση που διατηρεί ο πρώτος με την καριερίστρια Ρίτα (Σκαφιδά).

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μυτιλήνη και Αθήνα, η φωτογραφία είναι του Κωστή Γκίκα, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια του φιλμ (ερμηνευμένα από την Χάρη Αλεξίου, τον Μανώλη Μητσιά και την Αρετή Κετιμέ) έχει συνθέσει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (μουσικός και σκηνοθέτης έχουν μια αγαστή συνεργασία από την εποχή της… θρυλικής τηλεοπτικής «Αναστασίας»). Πρόκειται, λέει, για μια μεγάλη παραγωγή. Ενδεχομένως. Πάντως κάτι συνάδελφοι, που είχαν προσκληθεί στην νυχτερινή επίσημη πρώτη κι είχαν δει την «Ρόζα», μιλούσαν μάλλον για… τηλεοπτική παραγωγή.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες