Κινηματογράφος | Ταινίες

Μάγια η Μέλισσα | Η ταινία , 2015 (Maya the Bee: Movie)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Άλεξ Στάντερμαν, στην μεταγλώττιση Κωνσταντίνος Κακκανάς
Σενάριο
Φιν Έντκβιστ, Μάρκους Ζάουερμαν
Πρωταγωνιστούν
Ακούγονται: Ιφιγένεια Στάικου, Στεφανία Φιλιάδη, Βούλα Κώστα, Ποίμης Πέτρου, Κωνσταντίνος Κακκανάς, Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μηλιός, Εβελίνα Αραπίδη
Διάρκεια
88
Χώρα
Γερμανία, Αυστραλία
Είδος
Κινούμενα σχέδια (μεταγλωττισμένο)
Πρεμιέρα
19 Ιανουαρίου 2017

Η πασίγνωστη γερμανίδα μελισσούλα και οι φίλοι της σε μια πολύχρωμη ψηφιακή περιπέτεια γύρω από τον κλεμμένο βασιλικό πολτό, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Το βιβλίο του Γερμανού Βάλντεμαρ Μπόνσελς, «Οι περιπέτειες της Μάγια της μέλισσας» εκδόθηκε το 1912 και έγινε χαλκέντερο και πολυμεταφρασμένο παγκόσμιο μπεστσέλερ, παρά το ότι κάποιοι ανιχνεύουν εθνικιστικά και μιλιταριστικά μηνύματα στη φαινομενικά αθώα ζουζουνιστή ιστορία του. Στα μέρη μας, θυμίζω, η Μάγια, οι φίλοι της, και οι τσιριχτές φωνούλες της ελληνικής μεταγλώττισης έκαναν τηλεοπτικό γκραν σουξέ τη δεκαετία του ’80. Εδώ, λοιπόν, οι γερμανοαυστραλοί παραγωγοί επαφίονται ολοκληρωτικά στην ψηφιακή τεχνολογία και στο έντονο χρώμα για να στήσουν μια περιπέτεια της Μάγια, που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα (άντε, δύο) επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς. Η εσαεί φιλοπερίεργη και ρέμπελη Μάγια, παρά τους κανονισμούς περί του αντιθέτου, ξεμακραίνει από την εργασιομανή κυψέλη και πιάνει φιλίες με την ακρίδα Φλιπ, το σκαθάρι Κερτ, ακόμη και την συνομήλική της σφήκα, Στινγκ, επισύροντας τον θυμό των υπόλοιπων μελισσών. Πλην του Βίλυ, βεβαίως-βεβαίως, που είναι φίλος καλός της Μάγια, καίτοι κηφήνας. Κι επειδή οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται, να σου και τα δύσκολα: κάποιος κλέβει τον βασιλικό πολτό από την κυψέλη, η βασίλισσα λιμοκτονεί, κι όλοι υποψιάζονται τις σφήκες και, κατ’ επέκταση, την Μάγια που τις κάνει παρέα. Ε, και έρχεται το παροιμιώδες «μεγάλο περιπετειώδες ταξίδι» της Μάγιας και των φίλων της (μεταξύ μας, δεν συμβαίνει τίποτα που να μην είναι τόσο προβλέψιμο όσο η ανατολή του ήλιου) και ανευρίσκεται ο πραγματικός ένοχος της «βασιλικής» κλοπής.
Είναι προφανές ότι το απλό, ολόχρωμο σκίτσο, οι υψηλών συχνοτήτων φωνούλες, τα χαρωπά τραγουδάκια (μεταγλωττισμένα οσαύτως), και η όλη εύληπτη ιστορία απευθύνεται αυστηρά και μόνο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ήγουν, στα σημερινά παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία ήγγικεν η ώρα να γνωρίσουν επίσης την Μάγια την μέλισσα. Οκέι, καμία αντίρρηση. Αλλά να ξέρετε ότι και εσείς, και το έτερο βλαστάρι σας, του Δημοτικού ξερωγώ, θα βαρεθείτε.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες