Κινηματογράφος | Ταινίες

Απροσδόκητος Έρωτας , 2017 (Hampstead)

Id

Σκηνοθεσία
Τζόελ Χόπκινς
Σενάριο
Ρόμπερτ Φέστινγκερ
Πρωταγωνιστούν
Νταϊάν Κίτον, Μπρένταν Γκλίσον, Τζέιμς Νόρτον, Σάιμον Κάλοου, Λέσλι Μάνβιλ, Τζάκσον Ουότκινς, Χιού Σκίνερ
Διάρκεια
102
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Είδος
Δραμεντί
Πρεμιέρα
04 Ιουλίου 2017

Η γνωριμία και η ιδιόμορφη ρομαντική σχέση μεταξύ μιας Αμερικανίδας χήρας κι ενός εκκεντρικού Ιρλανδού, με αφορμή το αυθαίρετο παράπηγμα που έχει στήσει εκείνος σε πασίγνωστο λονδρέζικο πάρκο.

Ας ξεκινήσουμε από μια αληθινή ιστορία: το 1987 ο Ιρλανδός Χάρι Χάλοους υπέστη έξωση από το λονδρέζικο κοινοτικό διαμέρισμά του, οπότε κι αυτός πήγε κι έστησε ένα αυτοσχέδιο παράπηγμα σε μια άκρη του Χάμστεντ Χιθ, του τεράστιου αρχαίου άλσους στο βόρειο Λονδίνο. Έκανε διάφορες μικροδουλειές, και συνέχισε, ως γνήσιος κλοσάρ, να μεγαλώνει τη χειροκάμωτη παράγκα του, ώσπου στις αρχές του 21ου αιώνα ετέθη θέμα απομάκρυνσής του από εργολαβική εταιρεία που είχε αναλάβει έργα ανάπλασης στο πάρκο. Ο Χάρι όχι μόνο αρνήθηκε να ξεκουμπιστεί, αλλά επικαλούμενος δικαίωμα πολύχρονης χρησικτησίας πήγε το ζήτημα δικαστικά. Και το 2007, στο φινάλε αυτής της πολύκροτης υπόθεσης, πέτυχε να του επιδικαστεί δικαίωμα κατοικίας στο Χάμστεντ Χιθ, σε ένα κομμάτι γης κοντά δυο στρεμμάτων το οποίο πλέον αξίζει περί τα δυο εκατομμύρια λίρες… Συνεχίζει να ζει εκεί ακριβώς, ως νομιμοποιημένος καταληψίας, γνωστός με το προσωνύμιο, Χάρι ο Ερημίτης. Εμπνευσμένος από αυτήν την πραγματική ιστορία, ο Φέστινγκερ έγραψε ένα σενάριο που βάζει τον Χάρι τον Ερημίτη –που εδώ ονομάζεται Ντόναλντ και τον υποδύεται ο πάντα αξιόπιστος Γκλίσον– να γνωρίζεται με την Έμιλι (Κίτον), μια ολίγον αλαφροΐσκιωτη αμερικανίδα χήρα, που τον πρωτοπροσεγγίζει με αφορμή τον δικαστικό αγώνα για το τσαρδί του. Στη συνέχεια, βέβαια, το πράγμα εξελίσσεται σε κανονικό ρομάντζο μεταξύ αυτών των δυο μεσήλικων-και-βάλε ανθρώπων.

Αφήνοντας γρήγορα κατά μέρος το κοινωνικό σχόλιο περί την ανάπλαση του πάρκου, το στενόχωρο και άστεγο παρελθόν του Ντόναλντ, ή την όχι και τόσο ρόδινη έγγαμη ζωή της χηρεμένης πια Έμιλι, η ταινία αφοσιώνεται στο τώρα, στήνοντας μια δραμεντί, στην οποία βρίσκουν θέση διάφοροι δεύτεροι ρόλοι –όπως, ο 35άρης αδιάφορος γιός (Νόρτον) της Αμερικάνας, ένας γλοιώδης λογιστής (Ουότκινς) που την φλερτάρει, ή μια αεικίνητη γειτόνισσα φίλη (Μάνβιλ).

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες