Κινηματογράφος | Ταινίες

Αβέβαιος Θρίαμβος , 2017 (Incerta gloria)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Αγκούστι Βιγιαρόνγκα
Σενάριο
Κοράλ Κρουζ, Αγκουστί Βιγιαρόνγκα
Πρωταγωνιστούν
Μαρσέλ Μποράς, Νούρια Πριμς, Μπρούνα Κουζί, Οριόλ Πλα, Τερελέ Πάβεζ, Χουάν Ντιέγκο
Διάρκεια
116
Χώρα
Ισπανία
Είδος
Πολιτικοϊστορικό δράμα
Πρεμιέρα
17 Αυγούστου 2017

Ατμοσφαιρική ανασύσταση εποχής, καλές ερμηνείες και πολύ προσεγμένη παραγωγή σε αυτή τη μεταφορά του ξακουστού μυθιστορήματος του Σάλας για ένα παθιασμένο ερωτικό τετράγωνο στα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου.

Ολοκληρώνοντας την φιλμική τριλογία του για τον Ισπανικό Εμφύλιο, ο Βιγιαρόνγκα μεταφέρει για πρώτη φορά στο σινεμά το ομότιτλο εμβληματικό μυθιστόρημα του επίσης Καταλανού, Ζοάν Σάλας. Βρισκόμαστε στην Καταλονία του 1937, η εμφύλια σύρραξη μαίνεται πλησίστια, και παρακολουθούμε τον Λουίς (Μποράς), ανενεργό στρατιώτη των κομμουνιστών Ρεπουμπλικάνων, να γίνεται ερωτικό έρμαιο της ωραίας και μοιραίας Καρλάνα (Πριμς, καλή), μιας χήρας μεγαλύτερης ηλικίας και ακόμη μεγαλύτερης φιλοδοξίας, που θα τον χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος. Όμως ο Λουίς έχει σύζυγο (Κούζι) και παιδί πίσω στην Βαρκελώνη… Και ο Σολέρας (Πλα), ο επιστήθιος φίλος του Λουίς, μεθοδεύει την μεταφορά της εν λόγω συζύγου στο στρατόπεδο του Λουίς, με το πρόσχημα ότι η Βαρκελώνη βομβαρδίζεται ασταμάτητα. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Σολέρας είναι κρυφά ερωτευμένος με την Τρίνι, την γυναίκα του Λουίς… Οπότε η ξαφνική συνύπαρξη αυτών των τεσσάρων ερωτικών αντίζηλων στον περίκλειστο χώρο ενός στρατοπέδου θα πυροδοτήσει έναν άλλον, πολύ πιο προσωπικό και παθιασμένο πόλεμο.

Όπως είχαμε δει και στο βραβευμένο του «Μαύρο ψωμί», ο Βιγιαρόνγκα είναι όντως μάστορας στο στήσιμο ατμοσφαιρικών και υπόκωφα ζοφερών συνθηκών, που υπογραμμίζουν την ηθική εξουθένωση των απλών ανθρώπων εξαιτίας του πολέμου (πολλώ δε μάλλον, ενός εμφύλιου πολέμου). Κάτι φρικτό συνέβη στην Ισπανία μεταξύ 1936 και 1939ˑ και η βαριά σκιά του απλώνεται σαν το μελάνι πάνω από τη χώρα –μοιάζει να δηλώνει ο Βιγιαρόνγκα. Η πάσα αλήθεια, βέβαια, είναι πως η ταινία του, σε σχέση με το μυθιστόρημα-πηγή, είναι σαφώς περισσότερο εστιασμένη στον μελοδραματικό ερωτικό πόλεμο των τεσσάρων κεντρικών χαρακτήρων, αφήνοντας απλά στο φόντο τον εμφύλιο σπαραγμό που διαποτίζει το λογοτέχνημα του Σάλας.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες