Κινηματογράφος | Ταινίες

Η Ιστορία του Hedi , 2016 (Inhebek Hedi)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μοχάμεντ Μπεν Ατία
Σενάριο
Μοχάμεντ Μπεν Ατία
Πρωταγωνιστούν
Μαζντ Μαστούρα, Ριμ Μπεν Μεσαούντ, Σαμπάχ Μπουζουίτα, Ομνία Μπεν Γκαλί, Χακίμ Μπουμσαούντι
Διάρκεια
88
Χώρα
Τυνησία, Βέλγιο, Γαλλία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
14 Σεπτεμβρίου 2017

Η υπαρξιακή πίεση που νιώθει ένας μέλλων γαμπρός στην Τυνησία των πολιτικών αναταραχών, και η αέναη μάχη συντήρησης και ελεύθερης έκφρασης, σε ένα ήσυχο, σκεπτόμενο και υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φορτωμένο με βραβεία (πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ανδρικής ερμηνείας στο Βερολίνο, Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας), το πρώτο φιλμ του Τυνήσιου Μπεν Ατία είναι εστιασμένο στον ήρωά του, τον Χέντι, τον οποίον υποδύεται εξαιρετικά, υπνωτιστικά ο Μαστούρα. Πρόκειται για έναν ήσυχο νεαρό άνδρα, που ακολουθεί ένα μονοπάτι ζωής προκαθορισμένο –τα ειωθότα, βλέπετε.. Καίτοι τα σημάδια γύρω του στην «φλεγόμενη» Τυνησία δείχνουν πως τα πράγματα αλλάζουν, εξελίσσονται, ο ίδιος δεν περιμένει πολλά από το μέλλον του. Και, κυρίως, αφήνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις που τον αφορούν σε άλλους. Καθώς η μητέρα του (Μπουζουίτα) ετοιμάζει τον γάμο του, ο εργοδότης του τον στέλνει σε μια παραθαλάσσια πόλη προς αναζήτηση νέων πελατών. Αφήνοντας στην άκρη τα επαγγελματικά πρέπει, ο Χέντι θα αφεθεί στη γνωριμία του με την εξωστρεφή και γεμάτη ζωντάνια, Ριμ (Μεσαούντ, καλή). Κι ενώ  πίσω στο σπίτι ο γάμος ετοιμάζεται, κι η νύφη (Μπεν Γκαλί) περιμένει, ο αντι-ήρωάς μας θα αναγκαστεί, για πρώτη φορά στην καθισμένη ζωή του, να πάρει ο ίδιος μια απόφαση για τον εαυτό του.

Εκτός από τις ολοζώντανες εικόνες (ωραία, μοντέρνα δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας, Φρεντερίκ Νουαρόμ), που εικονογραφούν την κατάσταση στην χώρα λίγα χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, εκτός από τις απολαυστικές ερμηνείες, και την ονειρική αληθοφάνεια της αφήγησης, η πρώτη ταινία του Μπεν Ατία εγείρει πολλά κι ενδιαφέροντα ζητήματα με ψαγμένο τρόπο. Όπως, λόγου χάρη, ποιος είναι ο ρόλος της παράδοσης στη ζωή μας; Η ταινία παραμένει αμφίθυμη μεταξύ της ασφυξίας που εμφανώς προκαλεί η τήρηση των παραδόσεων, μα και της λυτρωτικής επίδρασης ενός παραδοσιακού, αυθόρμητου χορού, ας πούμε. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ιστορία του Χέντι, ενός ανθρώπου «νηνεμία πριν από την καταιγίδα», που συμβαίνει σε μια χώρα λίγο μετά την τρομερή καταιγίδα.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες