Κινηματογράφος | Ταινίες

Νάνος στο Σπίτι , 2017 (Gnome Alone)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Πίτερ Λεπενιότις, Σέλι Σινόι (στην μεταγλώττιση, Φώτης Πετρίδης)
Σενάριο
Μάικλ Σουόρτς, Ζίνα Ζάφλοου
Πρωταγωνιστούν
Στεφανία Φιλιάδη, Φοίβος Ριμένας, Βασίλης Μήλιος, Κώστας Δαρλάσης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αφροδίτη Αντωνάκη
Διάρκεια
84
Χώρα
Καναδάς
Είδος
Κινούμενα σχέδια
Πρεμιέρα
02 Νοεμβρίου 2017

Ωραίο σκίτσο, σπιντάτη σκηνοθεσία και υπέροχα καδραρίσματα αφηγούνται την ιστορία μιας 12χρονης, που βοηθάει τους νάνους του κήπου της να κατατροπώσουν τα σφαιρικά τερατάκια που έχουν εισβάλει στο σπίτι της.

Η 12χρονη Κλόι, με το φούξια καρέ μαλλί, φτάνει με τη χωρισμένη μάνα της στο νέο τους σπίτι, ένα αλλόκοτο, παράγωνο ξύλινο ερείπιο –από τα πρώτα δείγματα ωραίου σκίτσου αυτής της καναδικής ταινίας. Ψάρακας και νεοφερμένη για νιοστή φορά στη μικρή ζωή της, η Κλόι προσπαθεί να ενταχθεί στην παρέα της Μπρίτανι, της Τίφανι και της Τσέλσι, τριών συμμαθητριών της που συμπυκνώνουν με πανέξυπνη σκωπτική διάθεση τα χαζοβιόλικα χούγια πολλών σημερινών κοριτσιών –όλο στάιλινγκ, βαριεστημένη πόζα, σέλφι και κινητό. Κι ενώ η μάνα δουλεύει με τις ώρες, η κόρη ανακαλύπτει πως οι πέντε διακοσμητικοί νάνοι του κήπου είναι όχι μόνο ζωντανοί, αλλά και σε πόλεμο με τα Τρογκς, κάτι μπλε-μοβ μπάλες-πλασματάκια (σαν κακομούτσουνα ξαδέλφια του Σάλιβαν από τον «Μπαμπούλας Α.Ε.», ένα πράμα), τα οποία έχουν, λέει, μπουκάρει στο σπίτι από μια πύλη προς άλλη διάσταση. Τα μπαλάκια καταβροχθίζουν τα πάντα γύρω τους, οι νάνοι τα πολεμούν με όπλα που εκτοξεύουν μια κιτρινοπράσινη χλαπάτσα, ο κόσμος όλος απειλείται, και η Κλόε, με τη βοήθεια του Λίαμ, του σπασίκλα και καθόλου τρέντι γείτονα-συμμαθητή της, μπαίνει επίσης στη μάχη. Αρκεί, βέβαια, να επανακτήσει την πράσινη πέτρα-μενταγιόν των νάνων, την οποία δάνεισε στην βλαμμένη Μπρίτανι για να την καλοπιάσει…

Το στόρι δεν κομίζει τίποτα καινούριο, το δε ηθοπλαστικό μήνυμα είναι το γνωστό περί δικαιώματος στη διαφορετικότητα, περί φιλίας και αλληλοβοήθειας. Η ταινία, όμως, έχει ωραίο σκίτσο, εξαιρετική σκηνοθεσία και μοντάζ (Ρομπ Νιλ), εντυπωσιακές γωνίες λήψης, και τον Πινέζα, τον νεότερο και άφωνο νάνο, που είναι γαμάτη φάτσα. Υπάρχουν, επίσης, χαριτωμένες φευγαλέες αναφορές σε πασίγνωστες ταινίες –όπως το «Επικίνδυνες αποστολές 1», ή ο «Άρχοντας των δαχτυλιδιών». Αλλά το μακράν καλύτερο στοιχείο της ταινίας είναι η σάτιρα που επιφυλάσσει στην κουλτούρα-εμμονή των ανηλίκων με τα κινητά τους, τα σοσιομίντια, και την ποζάτη αυταρέσκεια. 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες