ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Dede , 2017

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μαριάμ Χατσβάνι
Σενάριο
Μαριάμ Χατσβάνι, Βλάντιμερ Κατσαράβα, Ιράκλι Σολομανασβίλι
Πρωταγωνιστούν
Νάτια Βιμπλιάνι, Τζόρτζε Μπαμπλουάνι, Γκιρσέλ Τσελίτζε, Νούκρι Χατσβάνι, Σπαρτάκ Παρτζανί, Σοφία Τσαρκβιάνι, Μόσε Χατσβάνι
Διάρκεια
96
Χώρα
Γεωργία, Κατάρ
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
21 Δεκεμβρίου 2017

Η ιστορία νεαρής χωριατοπούλας στην ορεινή Γεωργία του 1992 δίνει αφορμή στη πρωτοεμφανιζόμενη Χατσβάνι να σκιαγραφήσει τα ήθη, τις παραδόσεις και τους κώδικες του σκληροτράχηλου τόπου της.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της 32χρονης Γεωργιανής, Χατσβάνι, αφηγείται την ιστορία της Ντίνα (Βιμπλιάνι), μιας νεαρής χωριατοπούλας που ζει στο χωριό Ουσγκούλι στην δυσπρόστιη ορεινή περιοχή Σβανέτι, γενέθλιο τόπο της σκηνοθέτιδας. Είναι 1992, και ο Νούκρι (Χατσβάνι), άρτι αφιχθείς από τον πόλεμο στην Αμπχαζία, ετοιμάζεται να παντρευτεί την Ντίνα, αν και εκείνη δεν θέλει καθόλου. Τα ήθη, όμως, οι παραδόσεις και το χωριό ολόκληρο τον ευλογεί αυτόν τον γάμο, οπότε... «Δεν τον αγαπάω», ξεσπαθώνει η τολμηρή κοπέλα στον παππού-κηδεμόνα της. «Και τι ξέρεις εσύ από αγάπη;», της αντιτείνει ο γέρων με μοιρολατρική σοφία. Το δε χειρότερο είναι πως η Ντίνα είναι ερωτευμένη με τον Γκέγκι (Μπαμπλουάνι, ο μόνος επαγγελματίας ηθοποιός του καστ), τον συνστρατιώτη που στον πόλεμο έσωσε τη ζωή του Νούκρι και τώρα έχουν έρθει μαζί ως φίλοι στο χωριό. Κι ο Γκέγκι είναι επίσης καψουρεμένος μαζί της. Η Ντίνα επαναστατεί: λέει την αλήθεια σε όλους τους εμπλεκόμενους, γίνεται μικροχαμός, προκύπτει μια τραγική εξέλιξη –και μεταφερόμαστε πέντε χρόνια αργότερα στο γειτονικό χωριό Κάλα. Όπου η Ντίνα ζει ως παντρεμένη (δεν λέω με ποιον) μάνα ενός μικρού αγοριού. Μην μακρηγορούμε, η κοπέλα θα χηρέψει, μετά θα της προκύψει νέος «ανεπιθύμητος» γαμπρός και νέα τεράστια διλήμματα περί του πρακτέου.

Η φωτογραφία (Κονσταντίν Εσάτζε) υμνεί τα επιβλητικά βουνίσια τοπία της Γεωργίας, αλλά αναδεικνύει και κάτι ημιφωτισμένα πλάνα στο εσωτερικό των ασκητικών σπιτιών των χωρικών. Η δε μουσική υπόκρουση, τόση όση χρειάζεται, κορφολογεί από υπέροχα α καπέλα πολυφωνικά ανδρών από την γεωργιανή παραδοσιακή μουσική. Διότι, βέβαια, η Ντίνα, οι άντρες γύρω της, οι ηλικιωμένοι που όλοι σέβονται, ή τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτές τις περίκλειστες, σκληραγωγημένες κοινότητες, δεν είναι παρά φιγούρες-σύμβολα σε μια ιστορία που ουσιαστικά πραγματεύεται τα ήθη, τις δοξασίες και τις παραδόσεις αυτής της απόμακρης περιοχής της Ασίας. Τραγούδια της χαράς, μοιρολόγια, βασκανίες και ξεματιάσματα, καυγάδες και φιλιώματα, δίπλα σε τελετές για τις ψυχές των νεκρών, αναδύονται μέσα από την ιστορία της Ντίνα και χρίζονται σιωπηλοί πρωταγωνιστές του φιλμ. Αν και σινεφίλ προσανατολισμού, η ταινία μπορεί να μιλήσει σε οποιονδήποτε θεατή. 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες