Κινηματογράφος | Ταινίες

Τα Μυστικά της Τεχεράνης , 2017 (Tehran Taboo)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Αλί Σουζαντέ
Σενάριο
Αλί Σουζαντέ, Γκριτ Κίντσλεν
Πρωταγωνιστούν
Παίζουν/ακούγονται: Ελμίρα Ραφιζαντέχ, Φαράντ Αμπαντινετζάντ, Ζαχρά Αμίρ Εμπραχιμί, Χασάν Αλί Μέτε, Αράς Μαραντί, Αλιρέζα Μπαϊράμ, Νεγκάρ Μόνα Αλιζαντέχ
Διάρκεια
96
Χώρα
Γερμανία, Αυστρία
Είδος
Πολιτικοκοινωνικό κινούμενο σχέδιο
Πρεμιέρα
28 Δεκεμβρίου 2017

Η σεξουαλική (και όχι μόνο) καταπίεση των γυναικών (αλλά και των αντρών) στην σημερινή Τεχεράνη, δοσμένα με ρεαλισμό αλλά και επιζωγραφισμένο κινούμενο σχέδιο σε αυτό το ενδιαφέρον σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Το καλογραμμένο σενάριο του πρωτοεμφανιζόμενου Ιρανού Σουζαντέ –που είναι πια πολιτογραφημένος Γερμανός– εστιάζει στη σεξουαλική ζωή τεσσάρων κατοίκων της σημερινής Τεχεράνης (εξού και το «ταμπού» του πρωτότυπου τίτλου). Στην εναρκτήρια σεκάνς, βλέπουμε μια γκροτέσκα μακιγιαρισμένη πόρνη να παίρνει πίπα σε πελάτη, καθώς εκείνος οδηγάει μες στην πόλη, ενώ ο ανήλικος γιός της γυναίκας βρίσκεται στο πίσω κάθισμα… Το σοκ που αναδίδει αυτή η σκηνή μετριάζεται έξυπνα από την επιλογή του Σουζαντέ να γυρίσει την ταινία του με την τεχνική του rotoscoping, όπου ηθοποιοί και περιβάλλοντα επανασχεδιάζονται ως κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή. Η πόρνη Παρί (Ραφιζαντέχ), το λοιπόν, πασχίζει να θρέψει τον γιό της, μετά την φυλάκιση του ναρκομανούς άντρα της. Αλλά ο δικαστής (Μέτε), στον οποίον καταφεύγει για την έκδοση του διαζυγίου της, «ανταλλάσσει» την υπογραφή των εγγράφων με το σπίτωμα της Παρί σε άνετο διαμέρισμα, όπου παρέχει τις υπηρεσίες της στον δικαστή, πάντα παρουσία του γιού. Σύντομα, η Παρί πιάνει φιλίες με την γειτόνισσα Σάρα (Εμπραχιμί), μια έγκυο νοικοκυρά, που επιθυμεί διακαώς να εργαστεί, αλλά δεν της το επιτρέπει ο τραπεζικός σύζυγος (Μπαϊράμ). Η δε φιλία της με την γειτόνισσα καλό τέλος δεν θα έχει… Κάπου παραδίπλα, ο ταλαντούχος νεαρός μουσικός, Μπαμπάκ (Μαραντί), μπλέκει χοντρά, όταν η κοπελιά (Αλιζαντέχ) με την οποία πηδιέται στις τουαλέτες ενός κλαμπ, αποδεικνύεται παρθένα και, κυρίως, μέλλουσα νυφούλα την επόμενη κιόλας βδομάδα. Η εναγώνια προσπάθεια του Μπαμπάκ να της βρει γιατρό που θα ξαναράψει τον παρθενικό υμένα τραμπαλίζεται μεταξύ τραγικού και φαρσικού.

Πορνεία, αναχρονιστικοί νόμοι και προφήτες, κακοποίηση, θρησκοληψία και καταπίεση, ναρκωτικά, πλήξη, και η αιωνίως άθλια θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θίγει ο Σουζαντέ. Ομολογουμένως, είναι κάπως υπερβολικά πολλά, ενώ δεν προσφέρεται και καμιά ικμάδα ελπίδας. Μολαταύτα, πρόκειται για υποσχόμενο και οπτικά πολύ ενδιαφέρον ντεμπούτο. 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες